Witam wszystkich w Nowym Roku
Po kilkumiesięcznej przerwie znów poczułam jak powoli rozpala się u mnie zapał ogrodniczy

Póki co ogród śpi pod grubą kołderką i niech tak jeszcze pozostanie a tymczasem planuję sobie pierwsze zasiewy zarówno kwiatowe jak i warzywne.
Już niedługo trzeba będzie zacząć kompletować nasionka, potem pojawią się pierwsze wysiewy na parapecie i jakoś zleci do wiosny.
Warzyw chyba będzie więcej niż w ubiegłym roku a kwiatów mniej. Na pewno nie będę siała już dalii. Sporo z nimi roboty, a efekt taki sobie

I kolory też nie trafiły mi się takie jak lubię, więc postanowiłam je odpuścić. Ile się da będę wysiewać do ziemi, albo chociaż pod szklarenką, żeby do minimum zredukować zastawione parapety

Większych zakupów roślinnych nie planuję z wyjątkiem kilku dalii. Na nowe róże już niestety nie mam miejsca i choć są takie, które mnie niesamowicie kuszą, to jednak rozsądek bierze górę.
W pierwszej kolejności zabiorę się chyba za wybór odmian pomidorów, bo miniony sezon był klapą pod tym względem. Pod osłonami gotowały się w gorącu i wykańczał je przędziorek a na polu dopadła je zaraza zanim na dobre zaczęłam zbiory

Troszkę zjedliśmy, ale na przetwory musiałam kupić.
W tym roku chyba zdecyduję się posadzić tylko w gruncie i tu mam prośbę o polecenie mi dobrych odmian.
To tak w wielkim skrócie, co planuję na ten rok a jak wyjdzie to okaże się w trakcie
Postaram się już częściej zaglądać na fo i na pewno dam znać jak coś ruszy z nasionkami