Witam czy ktoś może wie w jaki sposób rozmnaża się tawułki w szkółkarstwie? Przez podział? To chyba nie jest efektywne? Z nasion domyślam się, że nie - jest potem problem z kolorem kwiatów.
Pozdrawiam
Nie wiem jak w szkółkarstwie-chociaż kupujemy kawałek uciętego kłącza,ale u mnie tawułka tak się rozrasta,ze można obsadzać!!! na pewno szkółkarze też tak mają-przez podział.
Urzekła mnie tawułka i kupiłam na taras, teraz mam pytania
Kwiaty straciły już swój piękny, intensywny czerwony kolor - czy powinnam je obciąć?
Jak przygotować ją do zimowania? Mam ją teraz posadzoną w jednej donicy z trawą, czy jeśli ją rozdzielę na wiosnę, to jest szansa, że się rozrośnie?
joanna51 albo ma zbyt sucho, albo, co wydaje mi się bardziej prawdopodobne - nieodpowiednia gleba, mało przepuszczalna, trzymająca długo wilgoć i podgniwa karpa, oraz drobniejsze korzenie.Tawułka lubi wilgoć, ale jednocześnie wymaga gleby zdrenowanej, odprowadzającej nadmiar, szczególnie w zimie.
Można obciąć, ale przekwitłe też ładnie wyglądają. Ja w ogrodzie nie obcinałam, bo są ozdobne zimą.W zimie w donicy trzeba zabezpieczać całą donicę, są jakieś sposoby, poczytaj o zabezpieczaniu roślin na balkonach, styropian, włóknina itp. Nie dzielić młodej rośliny.
Kupiłem w listopadzie sporo tawułek za złotego z groszem z przeceny i patrząc na to jak pada zastanawiam się co z nich będzie na wiosnę. Ziemia nie jest zbyt zwarta, trochę piasku dosypałem ale czy przetrwają?
kupiłem ostatnio kilka kłączy tawułek i nie wiem do jakiej ziemi posadzić, poczytałem trochę o nich i piszą że wymaga gleby kwaśnej, lekko kwaśnej albo zwykłej. więc jak jest z nimi ? gdzie najlepiej wam rosną?
Nieważny odczyn, ziemia musi być dość lekka torfowa, ale nie przesychająca zbyt mocno.Większość gotowych podłoży spełnia te warunki.Ważne też by nie sadzić od razu do dużych doniczek, bo od nadmiaru wilgoci nieukorzenione kłącza mogą zgnić.Sadzić do małej doniczki i po ukorzenieniu gdy wyrosną liście wkopać do gruntu.
Kiedy najlepiej przesadzić tawułki? - chyba mają za mało słońca, bo rosną od 2 lat właściwie w cieniu (tylko do południa odrobina słońca) i słabo kwitną - chciałabym je przesadzić, ale czy mogę zrobić to teraz?
Wiosna jest najlepsza porą na przesadzanie kwitnących latem,więc przesadzaj teraz,chociaż zdarzyło mi się tez w lecie.Jak kiedyś pisałam są to bardzo mocne roślinki jezeli chodzi o glebę tylko nie znoszą przesuszania.
Czy Wasze tawułki budzą się już do życia? Bo zasadziłam na jesieni pewnie ok 10 nowych sadzonek, zaglądam codziennie i nic. Te kilkuletnie zaczynają powoli się budzić, zaczynam się niepokoić, że nowe mogły nie przetrwać zimy...