Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Witaj Marysiu :wit . Bardzo nieśmiało zaglądam do Ciebie po przerwie :oops: . Bardzo dobre zdjęcia na rozweselenie w ten ponury czas ;:215 . Chciałam Ci życzyć wszystkiego dobrego w Nowym Roku , spełnienia marzeń , zdrowia i czego tylko pragniesz ;:196 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam w Nowym Roku!

Za szybko te lata mi uciekają...chciałoby się zwolnić tempo jak w dawnym adapterze...ale się nie da! :oops:
Ja tylko pamiętam jak siedziałam w szkole i coś ktoś mówił o 2000 roku, a ja pomyślałam...ranu jaka ja będę wtedy stara...rok 2000 przyszedł i wcale nie czułam się stara, a za chwilę będzie 2020 i jest jak jest tylko nogi coraz wolniej mnie noszą ;:65
Na starym roku zmobilizowałam się i przejrzałam nasiona...posegregowałam, zrobiłam spis tych co mam i tych co nie mam czyli muszę kupić...niewiele ich :oops: Wybrałam odmiany pomidorów do posiania i postanowiłam wysiać te, które u mnie w minionych trzech latach zostały oznaczone jako warte powtórnego wysiania...czasem nie pisałam nazwy :oops: Dodałam parę odmian zdobytych przy okazji jesiennego spotkania u Dorotki. Mam nadzieję, że pomidory w gruncie w tym roku będą zdrowe, bo w sąsiedztwie nie będzie pola ziemniaczanego Obrazek
W styczniu muszę zrobić próbę siania nasion zebranych, a wątpliwych. Natomiast w lutym będę siać już na całego Obrazek
Mam już zamówione krzaczki u Konieczki i na razie założony koszyk z nasionami warzyw, bo kwiatków postanowiłam nie kupować. Miałam w tym roku kolejną przykrą przygodę z Pocztą Polską, bo nasiona wysłane co prawda w ostatnim momencie :wink: na akcję zaginęły i w akcji nie wzięłam udziału...jak raz zajrzałam zrobiło mi się strasznie przykro, ale trudno widać tak miało być Obrazek

Beatko niech nam wszystko pięknie rośnie, przyjmuje się, kiełkuje i ukorzenia :D Awatarek cóż...lubię zmiany, stagnacja mnie nudzi! Szczęśliwego Nowego Roku Obrazek

Basiu po Trzech Królach znowu widzę jakąś falę przynajmniej nocnych mrozów ;:oj O sianiu już myślę i o wizycie w Polanie. Zrobiłam spis nasion i listę których na pewno nie mam, a są to głównie warzywka. Mam zamówione parę krzaczków i koszyk z warzywami na razie wypełniony. Postanowiłam nie kupować kwiatków na rozsady i ostro trzymać się listy, żeby nie tworzyć większych zapasów. Jak to wyjdzie sie okaże Obrazek
Mam przygotowane nasiona na próby więc jak kupię świeżą ziemią to ruszam!

Zuziu witaj dawno nie widziana ;:196 Dziękuję za życzenia i oprócz zdrowia życzę żeby plany się zrealizowały Obrazek

Gosiu motorem remontów jestem ja, bo to ja kupiłam stary dom i zaczęłam erę remontową, które trwa już 13 lat :D Kochana gdybym chciała czekać, to nie miałabym wielu rzeczy ...a ja drążę, drążę i szukam wykonawców Obrazek Wypadałoby już niektóre rzeczy wymieniać, ale nie! muszę jeszcze spokojnie pożyć, a zacznę jak będzie wędzarnia Obrazek

Agnieszko bardzo dziękuję Obrazek Musze przyznać że masz rękę do kwiatków co udowodniłaś przesadzając tyle roślin z działek i wszystko u Ciebie pięknie rośnie więc jakby ciemiernik śmiał nie dotrzymać kroku innym :uszy Ciekawa jestem jaki będzie kwiatuszek, bo siewki mogą być różne ;:215
Mój ogród teraz mnie mierzi i niecierpliwie czekam do wiosny, bo jak co roku nie mogę się doczekać porządków Obrazek

Lucynko jakie słodkie życzenia...usłyszałam to kwoczenie, gdakanie i kwakanie Obrazek Bardzo Ci dziękujęObrazek i życzę zdrówka, żeby nowa altanka z wiosna przybrała taką formę, która będzie Cię radowała Obrazek, a wieczory spędzone w niej były upojne! Wszelkiej pomyślności na 2019 rok ;:304

Dorotko martwi mnie, bo idą mroźne noce, a śniegu nie widać niby w prognozie są jakieś lekkie opady, ale dzień na plusie to wszystko będzie topniało. Nie cieszą mnie spacery o świcie do kurników z wrzątkiem ;:185 Rozwleczona ta zima jak dziadowski bicz. Jak już będzie wędzarnia to na pewno udam się po porady i lekcje do Ciebie, bo masz już spore doświadczenie to chętnie z niego skorzystam Obrazek
Dorotko na razie szczepki żółtych mają się dobrze...więc trzymajmy kciuki ;:215
Dziękuję i życzę poukładania wszystkiego tego co Ci nie dawało spokoju w końcówce minionego roku ;:196

Martusiu jak każdy rok składa się z dobrych i mniej dobrych momentów ale dopóki żyjemy, jesteśmy zdrowe to trzeba się cieszyć i dziękować Najwyższemu za wszystko ;:215 Dlatego dziękuję za życzenia i Wam życzę zdrowia, a nam ogrodniczkom wielu miłych spotkań przy suto zastawionym stole i cudownie kwitnącym ogrodzie z mnóstwem dilerek wypełnionych nasionami, rozmów ze śmiechem aż do bólu... a ze spotkań niech odjeżdżamy z wypełnionymi samochodami po brzegi rozmaitym dobrem! Ściskam Obrazek

Ewelinko wchodź śmiało, bo mnie jest bardzo miło że pamiętasz o mnie i moim ogrodzie...my tu wszyscy, wszystko robimy nie z musu tylko dla przyjemności ;:215 To normalne, że po ogromnym wysiłku jaki włożyłaś w swój piękny ogród musiało przyjść przesilenie dlatego dziękując za życzenia ja Ci życzę urządzenia drugiej części ogrodu tak żeby przynosił taką samą satysfakcję ...a może i większą Obrazek Dużo zdrowia dla Ciebie i dziewczynek a reszta sama się zrobi Do Siego Roku ;:196

Już za 3 miesiące!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim dziękuję za życzenia i Wam życzę zdrowia, radości z ogrodów, żadnych nieprzewidzianych okoliczności przyrody...Wszystkiego Najlepszego w 2019 Roku ;:4
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu masz rację lata uciekają za szybko. Właśnie wczoraj po rozmowie telefonicznej z koleżanką zaskoczyłam ;:202 jeszcze niedawno plotkowałyśmy komu się dziecko urodziło, kto się żenił, a obecnie skupiamy się na chorobach, lekarzach, mówimy kto odszedł od nas na zawsze. Starzejemy się ;:145
Ty jak zawsze uporządkowana już w nasionkach zaplanowane, przygotowane do siewu, to ja jestem w przysłowiowym lesie ;:306 na razie myślę ;:108 kiedy wystartuję nie wiem.
Tych długich podróży do kurnika nie zazdroszczę, wszystko fajne jak jest sucho, a teraz masz świeżą glinę na wierzchu to każde niepewne postawienie nogi może skończyć się nieciekawie, uważaj szczególnie z tym niesieniem wrzątku.
Oczywiście służę poradą, mogę powiedzieć że jakieś doświadczenie w wędzeniu mam :D wszystkim nasze wyroby smakują.
Za żółte kwiatuszki mocno będę trzymała kciuki, mnie wsio padło, chyba złe miejsce im wybrałam, bo inne kwiatki tam też mi klapły na amen ;:145
Nowy Rok to mam dużą nadzieję, musi się wszystko poukładać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Witaj Marysiu w Nowym Roku :) oby był lepszy niż poprzedni :wink:
Widzę, że u Ciebie już czuć wiosnę, chyba tęskno Ci już do niej :)
U mnie cały czas jesień praktycznie, zima - kiepska, śniegu brak.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Toż ja Pelaśka już zauważyłam ,że moje nóżki wolniej chodzą :;230 Co ma swe plusy bo się nie wywracam :;230
No cóż, trzeba to zaakceptować ,mniej sobie zdawać i dziękować Opatrzności ,że zdrówko w miarę ok. :D
Dzięki za miłe słowa. Zbychu ma bardziej zielone ręce, nie trzęsie się tak, jak ja nad roślinkami a pięknie Mu się przyjmują i rosną.
Ciemiernik ma ciemnoróżowo - fioletowy kwiat, co mnie raduje bo same białe mamy.
Widzisz ,jak warto siewki zbierać :D Były maluszki we wspólnej doniczce a już kwitną i cieszą. :D
Marysiu nie wierzę ,ze kwiatków nie kupiłaś ;:185
Zawsze czekamy aż świeżą partię nasion wiosną rzucą, bo te co tkwią w sklepach bywają zawodne.
Jeszcze o ciuchach, nie chcielibyście mnie widzieć w ubraniu roboczym :;230
Mam taki ulubiony ''zabużański'' sweter po pierwszym Teściu :;230 Ludzie często patrzą nań dziwnie,ale się nie przejmuję. Są takie magiczne ubrania w których człowiek się wyjątkowo czuje.
U nas kierunek wiatru zmienił się i spadło troszkę śniegu.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam Was z Krainy Śniegu! Takie płaty śniegu waliły cały dzionek, a momentami spod ołowianych chmur wychodziło słonko. Pewnie w nocy będzie większy mróz, ale trudno jasność się liczy ponad wszystko ;:306 Przypomnijcie mi jak będę narzekać na zamarzającą wodę ;:306

Obrazek

Dorotko no to nam dosypało :D a wszystko to zmieni się w wodę co przyda się na Twój piasek i na mój wał żeby się zapadał. Jasne że uważam na glinie, ale bywa różnie :shock:
Z tym uporządkowaniem to oczywiście przesadzasz, miałam czas i z powodu tęsknoty za ogrodem tak go wykorzystałam ;:306 Poza tym postanawiam ostro się trzymać listy zakupów. Chociaż pewnie odstępstwa będą bo na liście są tylko dwie pozycje ;:306 nie licząc ziemi do siewu i może jakichś kuwet na doniczki i pojemniki do siewu. Mam bardzo dużo nasion kwiatów nie wysianych do końca i część opakowań w ogóle nie otwartych :D
Zawsze Nowy Rok niesie nadzieje, a przecież to tylko kolejny dzień tylko tak umownie nazwany :wink:

Mariuszu o tak tęsknię za wiosną i pracą w ogrodzie, za dłuższym dniem i wczesnym wstawanie, a co za tym idzie pięknymi wschodami słońca ;:3 Ale wiem że muszę potęsknić żeby nastały. Może jednak i u Was spadł śnieg? Dobrego Roku ;:168

Pelasiu dziecinko co Ty ..... przecież Ty młódka jesteś ;:168 Ja w Twoim wieku śmigałam do pracy na wiele godzin, a potem dom prowadziłam. W Krakowie do pracy miałam bliziutko, wręcz często na nogach chodziłam, ale od przeprowadzki na wieś podróż zabierała mi 3 godziny dziennie. Nie krzywdowałam sobie, bo zawsze miałam miejsce siedzące i pochłaniałam książki :D
Zbychu może i ma zielone łapki ale Ty wiem że masz na pewno i koniec kropka ;:196
Podziękuj ode mnie ciemiernikom, że się spisały. Kiedyś jak się szambo zapadało było ich tysiące i wykopałam tylko parę %.
NIE KUPIŁAM ŻADNYCH NASION KWIATÓW ;:172 Tylko warzywka i to takie jakich nie miałam.
U Konieczki kupiłam skuszona przez Iwonkę Zieloną
Jagodę nieszpułką...tąże i parę innych:
-- Aktinidię ostrolistnę 'Weiki' dając jej jeszcze jedną szansę :wink:
-- Cytryniec chiński, bo mam parę lat i nie rośnie, nie kwitnie i nie owocuje
-- Dereń Kousa, bo strasznie chciałam mieć a w ogóle uwielbiam derenie!
-- Jarząb 'Miczurinskaja Diesiertnaja', bo mnie zainteresował
-- Jarząb 'Likjornaja' też mnie zainteresował
a poza tym nie jedną nieszpułkę tylko od razu 3 odmiany ;:306
-- Nieszpułka zwyczajna 'Kurpfalz-Mispel'
-- Nieszpułka zwyczajna 'Westerveld'
-- Nieszpułka zwyczajna 'Süssmispel;
Strasznie chciałabym Cię zobaczyć w wersji roboczej, musisz wyglądać cudnie ;:167
Może ulepimy bałwana ;:306

Miłego wieczoru!
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Dla Zadumanej !Wszystkiego najlepszego w tym roku! ;:3 ;:3 ;:3 Niech się darzy zwłaszcza w ogrodzie!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Marysiu! ;:196
Jaki cudny śnieg pobielił Twój ogród! ;:138
U mnie było wszystko oprócz mrozu, tj. deszcz, słońce, śnieg topniejący tuż po zetknięciu z ziemią i bardzo nieprzyjemny wiatr. ;:224
Nocą ma lekko przymrozić, a na jutro wieszczą mi słoneczny dzień. ;:333 Jaki będzie....się okaże. ;:218

Ja też nie kupuję nasion kwiatów, bo mam ich tyle, że nie wiem, czy pola mi wystarczy. ;:303 Znalazłam jeszcze i takie, których w ubiegłym sezonie nie wysiałam, więc będzie trochę nowości. ;:131 Nowości ;:306 ;:306 - szumnie powiedziane, jako że mam tu na myśli tylko to, czego na działce nie było w minionym roku. :lol:

Czytając, co Ty sobie kupiłaś, przecierałam oczy :roll: , bo jakoś nigdy wcześniej o niektórych roślinach nie tylko nic nie wiedziałam, ale ich nazwy jakoś dziwacznie mi brzmią. ;:7 ;:7

Bałwana już ulepiłaś? Pochwal się. ;:63
Zdrówka i spokoju, Marysiu. ;:167 ;:167 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bożenko dziękuję i Tobie Najlepszego wysypu Obrazek Obrazek Obrazek i zdrówka do biegania po lasach ;:65

Lucynko bałwanka nie ma, bo najpierw miałam wizytę księżula, a potem zaczęło paskudnie wiać i tylko dwa kursy zrobiłam po ogrodzie :D Śnieg leży teraz go przymroziło to może zdążę ;:306 U mnie w prognozie śnieg i chmury, to ze słońcem może być krucho :wink:
No to siejemy co mamy ;:215 Poza tym u mnie dalej kilkadziesiąt roślin czeka na posadzenie więc pracy mi nie brakuje. Lucynko ogrodziliśmy kawałek miejsca gdzie grasowały sarny i zające to musimy go obsadzić ;:306
Dzięki Kochana i Ty trzymaj się cieplutko i zdrowo ;:196 ;:196
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Marysiu, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! ;:196 ;:77
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu dosypało bardzo, wczoraj musiałam sporo jeździć autem, nie ukrywam że się lekko stresowałam.
Pięknie wokół, śnieg bielutki cały czas dosypuje. Rano poszłam odśnieżyć już jest od nowa dosypane, dobrze że słoneczko co chwilę pokazuje się.
Takich osób o twardym postanowieniu nie ma wiele, więc ja Ci gratuluję. Mnie tam zawsze coś wpadnie w oko i się skuszę.
Nowy roczek pełen nadziei, ja wczoraj powoli ją straciłam, trzech lekarzy zaliczyliśmy, trzy apteki z tą samą receptą również. Na szczęście udało się i dziś wrócił mi optymizm. Tobie też tego życzę, czytałam o problemach z lokatorami.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To od początku roku masz trochę zawirowań i kłopotów, ale może będzie jak ze śniegiem i za niedługi czas znikną?
Jakie wielkie płaty śniegu padały u Ciebie, prawie jak śniegowe kulki ;:oj Pobielony ogród na pewno prezentuje się cudnie :heja A jak razem z wiosną posadzisz te wszystkie cudeńka, które kupiłaś, to dopiero będzie ślicznie. Może nie od razu, ale za czas jakiś na pewno.
Trzymaj się cieplutko ;:196
Ps. A świeżo upieczony chleb, pokrojony na kromeczki, mrożę w zamrażalce. Każdy wyciąga sobie tyle kromek ile chce i jest świeżutki ;:108 Polecam, chociaż wiem, że za mrożeniem nie przepadasz ;:131
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Marysiu wszystkiego najlepszego w Nowym 2019 roku ;:3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, nieszpułka ciekawa i sobie też zafunduję, tylko jeszcze raz spokojnie przejrzę ofertę tej szkółki, bo tyle tego dobra tam, a po zimie człowiek wygłodniały, że oj oj portfel będzie bolał. A ja jeszcze do szkółki z trawami zajrzałam ( daglezja :lol: ) i poległam. ;:145
U mnie też biało. Lubię ogród zimowy biały, ale drogi do pracy zimowe niefajne ;:222
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Cudna zima u mnie :D

Dominiko dziękuję ;:196

Dorotko nareszcie mamy zimę malowniczą! Dorotko nie wolno tracić nadziei...jak też nie tracę, na razie jest ok! ale zobaczymy. Zdrowia Wam życzę ;:4

Iwonko wszystko to są małe problemy, jak jesteśmy zdrowi i w formie to pokonamy wszystko. Śnieg u mnie pada w najróżniejszej formie od grysiku, kuleczek aż po wielkie płaty :D Chwycił też mróz więc śnieg poleży. Do sadzenia jeszcze trochę, ale już planuję nawet ten fragment co na razie odłogiem leży. Będzie cienisty ogród :?
Zamrażarek mam sporo jedna solo i dwie w wysokich lodówkach i wszystkie pełne, bo mrożę Iwonko sporo rzeczy. Kiedyś jak były duże wydatki i z kasa krucho to jedliśmy parę miesięcy wyjadając z zamrażarek ;:306 ;:306 Mrożę też pieczywo ale na ogół wtedy jak kupią więcej, bo rodzina ma przyjechać a nie zjedzą wszystkiego :wink:
Pozdrawiam serdecznie ;:196

Tereniu i Tobie dziękuję ;:196

Małgosiu portfel boli, ale w zamian za ciuchy czy inne przyjemności kupiłam (tzn płacić dopiero będę). O trawach też myślałam, ale to jak skończę wykopki (one też nadwyrężą portfel) wtedy pomyślę nad zmianami co mi po głowie latają ;:306 Rozumiem Twoje obawy przed białym też je miałam, ale teraz jak nie muszę ;:168

Ptaszki wczoraj zrobiły sobie dziurkę i albo jadły glinę albo się w niej kąpały

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po kolei tam wchodziły, a ja je pilnowałam gdyby kot się zbliżał :D

Dobrej nocy!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”