Witam w Nowym Roku!
Za szybko te lata mi uciekają...chciałoby się zwolnić tempo jak w dawnym adapterze...ale się nie da!
Ja tylko pamiętam jak siedziałam w szkole i coś ktoś mówił o 2000 roku, a ja pomyślałam...ranu jaka ja będę wtedy stara...rok 2000 przyszedł i wcale nie czułam się stara, a za chwilę będzie 2020 i jest jak jest tylko nogi coraz wolniej mnie noszą
Na starym roku zmobilizowałam się i przejrzałam nasiona...posegregowałam, zrobiłam spis tych co mam i tych co nie mam czyli muszę kupić...niewiele ich

Wybrałam odmiany pomidorów do posiania i postanowiłam wysiać te, które u mnie w minionych trzech latach zostały oznaczone jako warte powtórnego wysiania...czasem nie pisałam nazwy

Dodałam parę odmian zdobytych przy okazji jesiennego spotkania u Dorotki. Mam nadzieję, że pomidory w gruncie w tym roku będą zdrowe, bo w sąsiedztwie nie będzie pola ziemniaczanego
W styczniu muszę zrobić próbę siania nasion zebranych, a wątpliwych. Natomiast w lutym będę siać już na całego
Mam już zamówione krzaczki u Konieczki i na razie założony koszyk z nasionami warzyw, bo kwiatków postanowiłam nie kupować. Miałam w tym roku kolejną przykrą przygodę z Pocztą Polską, bo nasiona wysłane co prawda w ostatnim momencie

na akcję zaginęły i w akcji nie wzięłam udziału...jak raz zajrzałam zrobiło mi się strasznie przykro, ale trudno widać tak miało być
Beatko niech nam wszystko pięknie rośnie, przyjmuje się, kiełkuje i ukorzenia

Awatarek cóż...lubię zmiany, stagnacja mnie nudzi! Szczęśliwego Nowego Roku
Basiu po Trzech Królach znowu widzę jakąś falę przynajmniej nocnych mrozów

O sianiu już myślę i o wizycie w Polanie. Zrobiłam spis nasion i listę których na pewno nie mam, a są to głównie warzywka. Mam zamówione parę krzaczków i koszyk z warzywami na razie wypełniony. Postanowiłam nie kupować kwiatków na rozsady i ostro trzymać się listy, żeby nie tworzyć większych zapasów. Jak to wyjdzie
sie okaże 
Mam przygotowane nasiona na próby więc jak kupię świeżą ziemią to ruszam!
Zuziu witaj dawno nie widziana

Dziękuję za życzenia i oprócz zdrowia życzę żeby plany się zrealizowały
Gosiu motorem remontów jestem ja, bo to ja kupiłam stary dom i zaczęłam erę remontową, które trwa już 13 lat

Kochana gdybym chciała czekać, to nie miałabym wielu rzeczy ...a ja drążę, drążę i szukam wykonawców

Wypadałoby już niektóre rzeczy wymieniać, ale nie! muszę jeszcze spokojnie pożyć, a zacznę jak będzie wędzarnia
Agnieszko bardzo dziękuję

Musze przyznać że masz rękę do kwiatków co udowodniłaś przesadzając tyle roślin z działek i wszystko u Ciebie pięknie rośnie więc jakby ciemiernik śmiał nie dotrzymać kroku innym

Ciekawa jestem jaki będzie kwiatuszek, bo siewki mogą być różne
Mój ogród teraz mnie mierzi i niecierpliwie czekam do wiosny, bo jak co roku nie mogę się doczekać porządków
Lucynko jakie słodkie życzenia...usłyszałam to kwoczenie, gdakanie i kwakanie

Bardzo Ci dziękuję

i życzę zdrówka, żeby nowa altanka z wiosna przybrała taką formę, która będzie Cię radowała

, a wieczory spędzone w niej były upojne! Wszelkiej pomyślności na 2019 rok
Dorotko martwi mnie, bo idą mroźne noce, a śniegu nie widać niby w prognozie są jakieś lekkie opady, ale dzień na plusie to wszystko będzie topniało. Nie cieszą mnie spacery o świcie do kurników z wrzątkiem

Rozwleczona ta zima jak dziadowski bicz. Jak już będzie wędzarnia to na pewno udam się po porady i lekcje do Ciebie, bo masz już spore doświadczenie to chętnie z niego skorzystam
Dorotko na razie szczepki żółtych mają się dobrze...więc trzymajmy kciuki
Dziękuję i życzę poukładania wszystkiego tego co Ci nie dawało spokoju w końcówce minionego roku
Martusiu jak każdy rok składa się z dobrych i mniej dobrych momentów ale dopóki żyjemy, jesteśmy zdrowe to trzeba się cieszyć i dziękować Najwyższemu za wszystko

Dlatego dziękuję za życzenia i Wam życzę zdrowia, a nam ogrodniczkom wielu miłych spotkań przy suto zastawionym stole i cudownie kwitnącym ogrodzie z mnóstwem dilerek wypełnionych nasionami, rozmów ze śmiechem aż do bólu... a ze spotkań niech odjeżdżamy z wypełnionymi samochodami po brzegi rozmaitym dobrem! Ściskam
Ewelinko wchodź śmiało, bo mnie jest bardzo miło że pamiętasz o mnie i moim ogrodzie...my tu wszyscy, wszystko robimy nie z musu tylko dla przyjemności

To normalne, że po ogromnym wysiłku jaki włożyłaś w swój piękny ogród musiało przyjść przesilenie dlatego dziękując za życzenia ja Ci życzę urządzenia drugiej części ogrodu tak żeby przynosił taką samą satysfakcję ...a może i większą

Dużo zdrowia dla Ciebie i dziewczynek a reszta sama się zrobi Do Siego Roku
Już za 3 miesiące!
Wszystkim dziękuję za życzenia i Wam życzę zdrowia, radości z ogrodów, żadnych nieprzewidzianych okoliczności przyrody...Wszystkiego Najlepszego w 2019 Roku