Mój g-box chodzi pełną parą już 12 dni, zdjęcia zamieszczę za jakiś czas. Dziś posadziłem na palety podkiełkowane nasionka 11 odmian papryczek, kilka dni mnie nie było w domu i niektóre papryczki poprzerastały waciki na wylot

zajęło mi 3 godziny rozplątywanie tego żeby nie połamać korzonków, a niektóre już miały po 3cm
Ciekawe po co w ogóle waciki? trochę nietrafiony pomysł, następnym razem będę namaczał w zakrętkach od słoików od małych koncentratów pomidorowych.
Gdybym nie trafił na Twój wątek Dziunia to bym nie zbudował grow-boxa, a tak to już mam około 200 papryczek w niecałe dwa tygodnie
Żarówki zamontowałem 4szt ledowe 7,5W 6000K bo nie było 6500K, ale roślinom to w zupełności odpowiada bo mają intensywnie zielone liścienie. Przez pierwszy tydzień temperatura utrzymywała się 21stC ale kiedy wstawiłem palety z ziemią temperatura podniosła się o 6 st
Świetlówki są powoli wycofywane ze sprzedaży, np. Philips już produkuje tylko ledowe. Tak mi powiedziała sprzedawczyni w hurtowni oświetleniowej. Żywotność żarówek ledowych do 25lat. Trochę wysoka cena ale szybko to się zwróci w postaci mniejszych rachunków za prąd.
Pozdrawiam
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek