Witam, nie mogę doczekać się pomocy od kilku miesięcy, a roślina jest w coraz gorszym stanie. Jeśli ktokolwiek ma pojęcie jakie są problemy poniżej bardzo proszę o pomoc.
Strelicja ma ponad pół roku, przesadzona po zakupie w mieszankę ziemi palmowej + ziemia gliniasta, w której została zakupiona + podłoże kokosowe + żwirek/kamyki/keramzyt, na dole oczywiście też keramzyt. Stała pod oknem południowym 0,5 x 0,5m od i poniżej okna. Słońce mocne południowe, bez firanek. Nie wypuszczała liści długi czas, ale wyglądała zdrowo. Potem zaczęły się upały, przestawiłam ją na podłogę, nie niżej i nie dalej niż 1m od i pod oknem (wciąż mocne słońce). Po tym ruchu w ciągu kilku dni zażółciły się końcówki lub krawędzie trzech liści, nie dało nic przestawienie na stare miejsce, kolejne liście poszły w ruch. Jeszcze dalej od okna, też nic nie dało. Liście zdążyły zbrązowieć, dwa inne dostały plamek jak poniżej na zdjęciach. O dziwo strelicja, może dla obrony, wypuściła dwa liście - na razie nie zaatakowane, ale również się mocno zwijają, jak na zdjęciu w formę rurki. Po zakupie przesadzałam do większej doniczki, ale chyba znów za mała, zajrzałam do korzeni i dotykają gliniastych ścianek i strelicja się przechyla. Ktoś powiedział, że za sucho, ale głębiej w ziemi ma całkiem wilgotno, nie chcę jej przelać. Wilgotność powietrza zwykle 40 również zimą :/ Wcześniej odpalałam nawilżacz powietrza 1-2x dziennie, ale teraz pracuję non stop wyjazdowo i na razie mogę zapewnić jej jedynie regularne podlewanie co 5-7dni.