Foxowej urosło ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Foxowej urosło ...

Post »

Ja nie tyle grypa co astma i inne atrakcje z tym związane.
Kaszle mnie i chyrla jak diabli. Trochę się zbieram.

Dzis wpadłam z psem na chwilę na działkę. Błota aż się pływa. Okryłam skrzynkami i wł?kniną hortensję. Nie wiem czy to dobrze zrobiłam,ale to tak na prędkości bo mi podmarzła.
Za to totalne zaskoczenie jak chodzi nowe grządki - cebulki sadzone na jesieni mi wyszły!!!
Mam nadzieję,że na wiosnę odbiją na nowo? Gł?wnie 'trawkowate' więc podejrzewam że narcyzy i cebulice. No szok.
A forsycja dalej kwitnie.
Po raz drugi mi puszcza pąki rokitnik w donicy.
Za to umarzł rabarbar i muszę mu dorobić etykietkę,bo nie zasadzilam i mogę zapomnieć.

Walduch podjadł młodego żyta ( przycina na bieżąco) a ja zainstalowałam deseczki do karmienia ptaków.
ale p?ki co nie zaczynam jeszcze,bo pełno owoców na krzewach.
Dziś nawet cieplej.
Fotek nie mam bo tradycyjnie nie naładowałam sprzętu.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majeczko, cebulowe 'trawiaste' dadzą sobie radę, ;:63 a co do powtarzających kwitnienie roślinek ozdobnych, to słyszałam w telewizorowni, że w kilku rejonach Polski niektóre roślinki po trzykroć powtarzały. :shock: Takie efekty długaśnej i nadmiernie ciepłej jesieni. ;:333
Kochana, zerknij do PW, proszę. ;:180
Zdrówka życzę. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześc moi Drodzy.

Dawno nie pisałam, bo nie miałam o czym.
Nie byłam na działce porobić od niepamiętnych czasów, przeważnie ją mijam lub przychodzę coś zostawić lub zabrać i wracam do domu. Ostatnio byłam zanieść tylko resztki warzywek ptakom, rzuciłam na szybko okiem na moje wychodzące z ziemi cebulki i zdychające kwiaty i musiałam pędzić.
Gryzie mnie to,że tak jest, ale to już akurat coś na co nie mam wpływu.
Zamykam kolejny sezon z niezadowoleniem z siebie i rozgoryczeniem.
Choć w gruncie rzeczy cieszę się,że zamykam,bo bardzo źle się z tym czuję,wiedząc, że zawaliłam to za co się z werwą zabrałam.
Pomimo, że w tym roku dopisała zarówno pogoda jak i plony dla mnie to był bardzo kiepski rok. Wpadłam w jakiś diabelny wir braku czasu i pośpiechu i stałego przemęczenia. Ciągle obiecuję sobie co zrobię i wiecznie a to coś wypada, a to plany się krzyżują, finanse rozjeżdżają, jedziemy wiecznie na chorobach albo awariach wszystkiego wkoło. No i na braku czasu, co odczuwam coraz bardziej będąc sama z dzieckiem, gdzie wyrwanie się na pół godziny czy pobycie chwilę sama ze sobą jest szczytem relaksu.
Wiem, że muszę się jakoś z tego wyrwać, bo zwariuję jak nic, szczególnie, że ja z tych aktywnych i odczuwam potrzebę róźnorodności BARDZO. I tęsknię za działką okropnie, ciągle sobie o niej myślę i zastanawiam się jak tam moje roślinki i w głowie mi lata wielkim drukiem to miałam zrobić a nie zrobiłam.
Oj, byle jak mi to poszło. Mocno byle jak.

Jeśli chodzi o pogodę, to zimno przyszło tylko na kilka dni i poszło. Teraz znowu jest całkiem przyjemnie.Wilgotno,ale nie bardzo zimno, śniegu brak. Tylko błoto okrutne.Myślę, że gdybym tylko mogła to poszłabym na działkę i jeszcze coś nadrobiła.
No ale nie ma szans. Chyba mi nie pozostało nic innego jak czekać na kolejną wiosnę.

Tym samym, że mój wątek zbiegł się z końcem sezonu podsumuję ten parszywy rok i pewnie wraz z nowym sezonem wątek zamknę i zacznę w nowym. Może takie odnowienie dobrze mi zrobi.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Maju :wit U mnie już biało w nocy na padało, ale mnie to cieszy bo widać zimę. Maju Ty nie przejmuj się zbieraj siły, a w przyszłym roku od wiosny nadrobisz zaległości teraz żyj świętami nowym rokiem. Pozdrawiam Cię :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zazdroszczę Alu, bo u nas ta zima nadal nie wygląda jak powinna.
Owszem,od wczoraj coś tam białego pada,ale bym tego śniegiem nie nazwała. Raczej jest to breja,kt?ra w p?ł minuty się roztapia dając nieprzyjemne uczucie wilgotnego chłodu.
Tak to jest ciepło,temperatura nie spadła w dzień chyba poniżej zera,więc robi się błoto i kałuże.
Klimat jest dość smętny.

Też sobie wmawiam,że wiosna i m?j urlop poprawi nieco nastrój. Chociaż na chwilę. Wspominam z zadumą te biale stoki z poprzedniego urlopu i gałązki pokryte połyskującym lodem. Będę szczęśliwa jak będę mogła się przejść z psiakiem po śnieżnym lesie. Ciekawe czy Walduch pamięta jak ciągnie się sanki ;)
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciłam z pracy umordowana z ciężkim dołem, a tu tato informuje poczta na mnie czeka.
I koperta.
A w środku.... NASIONKA ;:1 ;:114

Aż 12 rodzajów różnych przepięknych kwiatów,które jeszcze niedawno podziwiałam na zdjęciach w cudzym ogrodzie !
Ketmia,orliki, nachyłki, dziwaczki, kleome, dalie, cynie, ślaz, nikandra.
Rozpakowałam i urosło mi 12 par nowych skrzydeł, z każdym woreczkiem jedna.
Dzięki naszej kochanej koleżance wzbogaciłam się o cudowne kwiaty,które kompletnie mi wycięły całe rozgoryczenie i wprowadziły mi nową werwę ogrodniczą. Znów nie mogę się doczekać wiosny.

Dziękuję Lucynko !!! ;:196 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Maju jak miło widzieć Cię w dobrym humorze. Piękne kwiaty dostałaś ja poluje na nasiona dziwaczki bardzo mi się podobają i nie trafiłam na nie . Ja już zrobiłam trzy zamówienia dwa doszły, a jedna paczka z astrami. Plany na wiosnę już też robię. Pozdrawiam. :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majeczko, cieszę się, że choć trochę poprawiłam Ci humor. ;:303

Mam jednak niedosyt, bo zdaje się, że zapomniałam włożyć nasionka dyni 'Hokkaido'.
Jeśli istotnie zapomniałam, to daj znać, ;:180 a doślę, bo mam tego dużo.
Pozdrawiam i ;:196 ;:196 zostawiam.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, dziękuję :)
Też mi się spodobały dziwaczki, a wcześniej ich nie znałam. Ogólnie ja to kwiatach cienka jestem i jak mi ktoś nie podpowie co sadzić to nie wiem ;) Jak się rozkręcę to z przyjemnością mogę się dzielić.

Póki co jedyny własny kwiat to aksamitka, a i tak z tym kiepsko, bo aksamitki bardzo długo kwitły i w sumie nim nasiona się wytworzyły to przemarzły.
Ale moja siatka z nasionkami się powiększa, pewnie niebawem pokażę swoją listę. Najbardziej doskwiera mi niedosyt małych odmian pomidorków i bakłażanów. Czaję się na nie podglądając AWN,ale kiepsko to wygląda... ;:145
Kupiłam sobie, ale odmianę dużą, a szkoda,chętnie bym powtórzyła moje mini z tamtego roku.

Lucynko, ogromnie poprawiłaś mi humor, nawet nie wiesz jak bardzo. Wczoraj jak odkryłam liścik to wpadłam w euforię. Dalej się głowię jak ja się odwdzięczę. Jakbyś coś w moim skromnym inwentarzu wypatrzyła to pisz.

Aż z tego wszystkiego dziś w ramach dnia wolnego postanowiłam wpaść na działkę.
Szaro buro i ponuro, ale posiedziałam chwilę, dotąd, aż mi nie skostniał nos i ręce. Rzuciłam ptakom kolejne jedzonko i poprawiłam moją konstrukcję z agrowłókniny na hortensji. Znów ubiłam parę bukszpanów, ale dalej nie ma ich gdzie wyrzucać. Pozerkałam po grządkach i wychodzących cebulkach ( wychodzą też hiacynty) i zastanawiałam się co zrobić z moim zebrinusem, który dostałam od sąsiadki.
Nie ściełam go ani nie okryłam,jak myślicie,powinnam to zrobić?

Nic więcej nie tykałam,bo błoto straszne i wcale nie do pracy.
Ale już zupełnie inaczej ;)

A potem polecieliśmy z Waldemarkiem do weterynarza. I pewnie znów będziemy lecieć, bo nasza wetka wysłuchała Walduchowi szmery na sercu ;:174 Ledwie się odkręcił po traumie tamtych badań, a już musimy iść na kolejne. No trudno...
Basia8585
100p
100p
Od: 18 lis 2015, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Maju :wit
Dawno mnie nie bylo, ale już nadrabiam zaległości :D . Jeśli chodzi o trawę zebrinus ,to jeśli to miskanty, to też je mam. Moje mają 3 lata nigdy nie okrywałam, ścinam na wiosnę . Mają się dobrze dorastają 2 m , nawet zdążyły w tym roku zakwitnąć :D .
Pozdrawiam serdecznie :D
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Basieńko, co tam słychać? Lata Cię nie było ;)

Tak, zebrinusy to miskanty.
Dostałam je od sąsiadki z jej kawałka i w sumie to nie wiem jak z nimi powinnam postąpić.
W necie piszą, że młode sadzonki trzeba okrywać i nie ścinać (chronią przed zimnem), a stare się ścina i nie okrywa.
Pytanie tylko czy kawałek odcięty ze starej kępy w tamtym roku jest młodą sadzonką czy nie ;)

Moje też kwitły choć to ich pierwszy rok. Jedna kępka tylko i jedną czuprynką. Druga kępa chciała , ale nie wyrobiła ( jak sprawdzałam to w srodku ma wychodzący pędzik). Ogólnie bardzo mi się spodobały.

Dwie z trzech otrzymanych sadzonek traw spisały się bardzo dobrze.Natomiast nie wiem czemu umarła mi kostrzewa niebieska. Reszty traw nie wysiałam, bo zdążyłam je zgubić ;:224
Basia8585
100p
100p
Od: 18 lis 2015, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie wszystko ok, córeczka rośnie jak na drożdżach , ma już pół roku. :D
Mi z tymi trawami też różnie radzili. Pierwszy rok ściełam jesienią. Na wiosne miały trudny start bo jak tylko zaczęły wypuszczać to przysypał je ten kwietniowy śnieg, co to po świętach nasypało tak dużo. Dlatego później urosły niskie i nie zakwitły mi, a może to dlatego że były obcięte ? Nie wiem. Kolejny sezon nie ścinałam, zostawiłam na zimę, ale śnieg mi je pokładał i obiecałam sobie że tej zimy je zwiąże w snopki (niestety nie zdążyłam ) znów na pół leżą ;:174 . Ale tak jak pisałam w tym roku piękne wysokie mi urosły i zakwitły. Teraz nie wiem czy to zasługa ciepłej wiosny i długiej jesieni, czy tego że nie były cięte przed zimą. Może w tym roku się okaże :D
Za bardzo pomocna chyba nie jestem, ale ciocia co rok ścina , a miała je wcześniej niż ja i rosną jej pięknie. Nie ma reguły, a i ziemia też pewnie robi swoje.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Maju ja też nie znałam tych kwiatów dostałam od sąsiadki jakieś sadzonki to wsadziłam jak zakwitły to mnie zatkało są śliczne. Nie wiedziałam, że nasionka się zbiera i kiedy jak się to mówi mądry Polak po szkodzie jak nasionka przymarzły deszcz polał i nic z tego nie było to dopiero się dowiedziałam. Sąsiadka trafiła do szpitala miała udar i dopiero niedawno mi powiedziała, że to z nasion ona tez nie zebrała bo nie zdążyła więc nie ma. Aksamitki zakupiłam białe, ciekawe jak mi się udają i też będę zbierała nasionka. Pozdrawiam życzę miłej niedzieli. :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Z tego samego źródła otrzymałyśmy nasionka, moja koperta doszła w Mikołajki, prezent jak znalazł, taki jak ja lubię. do ogrodu wszystko mnie cieszy.
Zerbinusa jak młoda sadzonka, to ja bym porządnie okryła mu nóżki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu
to wspaniale ;:138 Mam nadzieję, że już z nami zostaniesz i będziesz wpadać.

Prawdę mówiąc to poginęłam w czasie i nie mogłam się połapać czy ja ją mam pierwszy czy drugi rok ;:202
Musiałam aż wrócić do początku wątku i znalażłam, że w kwietniu pisałam, że mi ją sąsiadka dała.
Więcto jednak jej pierwszy rok.

Moje sąsiadki ścinają wszystkie, ale one mają wielkie kępy. Moja kępka to jeszcze taka nieduża. Pomyślałam,że jak jej nie zetnę teraz to te uschłe badyle będą ją ochraniać.

Alicja

Ja też wiele rzeczy przegapiłam,nie martw się. W tym roku np tak polowałam na patyczki z hortensji czekając dogodnego momentu, że śnieg mi je zasypał :;230

Dorotko To jest takie kochane źródełko, że ono każdemu po kropelce swojej dobroci kapnie ;:167
Mnie też cieszy wszystko, ale też daje kopa w tyłek, bo wiem,że darowanych nie mogę zaprzepaścić.
Niech nam więc rośnie ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”