CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4
Od początku był bez otworu odpływowego.
Taki wyrósł, zaczął puszczać kolejne to tak sobie rósł..
Ten jeden właśnie wsadziłem w ziemie po odpadnięciu od głównego, już kwitł.
Czy jest szansa na uzdrowienie ich ?
Taki wyrósł, zaczął puszczać kolejne to tak sobie rósł..
Ten jeden właśnie wsadziłem w ziemie po odpadnięciu od głównego, już kwitł.
Czy jest szansa na uzdrowienie ich ?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Matko...
Nie sadzi się roślin do pojemników bez odpływu, zwłaszcza sukulentów...
Jeśli ta kępa rośnie w takim pojemniku to musisz go teraz przesadzić do normalnej doniczki i stawiasz na podstawce.
Ten mały być może coś z niego będzie, ale zmiany już pozostaną. Posadź go do małej doniczki, wielkość powinna być tylko nieco większa od korpusu. Podłoże do mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:3 - 1:5. Znajdź dla nich chłodne stanowisko w okolicach 10 stopni i nie podlewaj aż do wiosny.
Nie sadzi się roślin do pojemników bez odpływu, zwłaszcza sukulentów...
Jeśli ta kępa rośnie w takim pojemniku to musisz go teraz przesadzić do normalnej doniczki i stawiasz na podstawce.
Ten mały być może coś z niego będzie, ale zmiany już pozostaną. Posadź go do małej doniczki, wielkość powinna być tylko nieco większa od korpusu. Podłoże do mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:3 - 1:5. Znajdź dla nich chłodne stanowisko w okolicach 10 stopni i nie podlewaj aż do wiosny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam,
Prosilbym o pomoc, mam kaktusa od okolo roku, ostatnio nie dzieje sie z nim dobrze, czy ktos moglby mi powiedziec czym mogloby to byc spowodowane (czy za duzo go podlewalem?) i czy da sie pomoc kaktusowi?

Dziekuje z gory za pomoc!
Używaj wszystkich polskich liter/mod.
Prosilbym o pomoc, mam kaktusa od okolo roku, ostatnio nie dzieje sie z nim dobrze, czy ktos moglby mi powiedziec czym mogloby to byc spowodowane (czy za duzo go podlewalem?) i czy da sie pomoc kaktusowi?

Dziekuje z gory za pomoc!
Używaj wszystkich polskich liter/mod.
- norbert76
Zgnilizna.
Proste, niewłaściwe podłoże, za mało słońca, zimowanie w cieple, za dużo/za często podlewanie, trzymanie doniczki w osłonce...
Jeśli byś poczytał od razu o uprawie sukulentów to byś wiedział, że:
1. Wymagają słonecznego parapetu, a ciemnego kąta.
2. Podłoże to nie sama ziemia, a mieszanka ziemi i żwirku w proporcji ok 1:1.
3. W sezonie podlewasz dopiero wtedy, gdy podłoże całkowicie przeschnie, a okresie jesienno - zimowym bardzo rzadko.
4. Zimowanie w niższej temperaturze od pokojowej.
5. Postawienie doniczki na podstawce.
Większy egzemplarz nadaje się tylko do śmieci, ale może uda się uratować ten mniejszy egzemplarz. Odetnij go od większego i posadź do możliwie małej doniczki do w/w mieszanki.
Nie podlewaj przynajmniej miesiąc, potem raz w miesiącu aż do wiosny - jeśli przeżyje.
Proste, niewłaściwe podłoże, za mało słońca, zimowanie w cieple, za dużo/za często podlewanie, trzymanie doniczki w osłonce...
Jeśli byś poczytał od razu o uprawie sukulentów to byś wiedział, że:
1. Wymagają słonecznego parapetu, a ciemnego kąta.
2. Podłoże to nie sama ziemia, a mieszanka ziemi i żwirku w proporcji ok 1:1.
3. W sezonie podlewasz dopiero wtedy, gdy podłoże całkowicie przeschnie, a okresie jesienno - zimowym bardzo rzadko.
4. Zimowanie w niższej temperaturze od pokojowej.
5. Postawienie doniczki na podstawce.
Większy egzemplarz nadaje się tylko do śmieci, ale może uda się uratować ten mniejszy egzemplarz. Odetnij go od większego i posadź do możliwie małej doniczki do w/w mieszanki.
Nie podlewaj przynajmniej miesiąc, potem raz w miesiącu aż do wiosny - jeśli przeżyje.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz!
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Przesadzając marketowe kaktusy w podłożu jednego z nich napotkałem masę białych kuleczek mających około 0.5mm średnicy. Jest to nawóz czy może jajeczka jakichś stworzonek?

Ani jedno ani drugie. To jest jakiś rodzaj grzyba. Roślina miała za wilgotno. Też mi się przydarzyło kupić takie zagrzybione rośliny w markecie.
Tutaj możesz sobie zobaczyć jak to wyglądało u mnie. viewtopic.php?f=62&t=94827&p=5759064#p5759064
Oczyść korzenie. Spryskaj czymś grzybobójczym, posadź w odpowiednio przepuszczalne podłoże, podlewać z umiarem i będzie
Tutaj możesz sobie zobaczyć jak to wyglądało u mnie. viewtopic.php?f=62&t=94827&p=5759064#p5759064
Oczyść korzenie. Spryskaj czymś grzybobójczym, posadź w odpowiednio przepuszczalne podłoże, podlewać z umiarem i będzie

Dodam tylko, że to nie jest kaktus. To roślina z rodzaju euphorbia (wilczomlecz).stery pisze:Witam,
Mój aloes marnieje. Pomocy!!!
Dzień dobry!
Jestem nowicjuszy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Szukałem na forum, ale nic nie znalazłem, dlatego odważyłem się założyć tego posta.
Odpuściłem swój pokój na 3 tygodnie i zostawiłem kwiat pod opieką właściciela, który powiedział, że będzie podlewał. . Tylko sam nie wiem, czy właściciel go przelał, czy przesuszył. Po butelce z wodą o pojemności. 1,5l wnioskuję, że chyba go przelał, bo ubyło około od 0,5, do 0,7 litra wody. W moim pokoju panuje temperatura umiarkowana, bo około 18-22 stopni między zaliczeniem się pieca. Aloes stał przy ścianie w rogu pokoju. Dla zobrazowania sytuacji, to oderwane w aloesie już dwa suche liście, jeden od dołu też się wzruszył, ale jeszcze jest zielony, jednak od czubka liście obwisłe, mimo tego, że są w środku jeszcze twarde. Co robić? Pomocy.

W misce stoi dlatego, że podlałem go tak, aż woda przeleciała przez doniczkę.
Jestem nowicjuszy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Szukałem na forum, ale nic nie znalazłem, dlatego odważyłem się założyć tego posta.
Odpuściłem swój pokój na 3 tygodnie i zostawiłem kwiat pod opieką właściciela, który powiedział, że będzie podlewał. . Tylko sam nie wiem, czy właściciel go przelał, czy przesuszył. Po butelce z wodą o pojemności. 1,5l wnioskuję, że chyba go przelał, bo ubyło około od 0,5, do 0,7 litra wody. W moim pokoju panuje temperatura umiarkowana, bo około 18-22 stopni między zaliczeniem się pieca. Aloes stał przy ścianie w rogu pokoju. Dla zobrazowania sytuacji, to oderwane w aloesie już dwa suche liście, jeden od dołu też się wzruszył, ale jeszcze jest zielony, jednak od czubka liście obwisłe, mimo tego, że są w środku jeszcze twarde. Co robić? Pomocy.

W misce stoi dlatego, że podlałem go tak, aż woda przeleciała przez doniczkę.
- norbert76
Krótko:
1. Nieprawidłowe podłoże, nie może rosnąć w samej ziemi a w mieszance ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok. 1:1.
2. Nieprawidłowe stanowisko, aloesy potrzebują słonecznego parapetu, a ciemnego kąta.
3. Przelany.
Doszło do uszkodzenia korzeni. Musisz wyciągnąć z doniczki, sprawdzić ich stan, odciąć chore i po przesuszeniu dzień, dwa posadzić do w/w podłoża, albo czeka Cię ponowne ukorzenianie, co uwzględniając niekorzystny okres oraz najprawdopodobniej brak większego doświadczenia w uprawie roślin może być trudno.
1. Nieprawidłowe podłoże, nie może rosnąć w samej ziemi a w mieszance ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok. 1:1.
2. Nieprawidłowe stanowisko, aloesy potrzebują słonecznego parapetu, a ciemnego kąta.
3. Przelany.
Doszło do uszkodzenia korzeni. Musisz wyciągnąć z doniczki, sprawdzić ich stan, odciąć chore i po przesuszeniu dzień, dwa posadzić do w/w podłoża, albo czeka Cię ponowne ukorzenianie, co uwzględniając niekorzystny okres oraz najprawdopodobniej brak większego doświadczenia w uprawie roślin może być trudno.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wydałem aloes z doniczki i w sumie jeden z tych dwóch, długich na okolo 30cm korzeni był jak złamana rurka, więc obrazem korzeń z tej ala kory, cieniutkie skórki w miejscu gdzie był złamany i wygląda tak jak na zdjęciu. Czy tak jak pisano powyżej, by obciąć zgnite korzenie, obciąć i ten korzeń? No i jak poznac, które korzenie uległy rozkładowi, a które nie? W zasadzie jak dotykam delikatnie korzeni, to jeszcze ze dwa trzy są takie rozwaatwione jak ten że zdjęcia.

I pytanie co zrobić z takimi "liśćmi". Oderwać je, czy zostawić, bo jeśli aloes odbije, to wrócą one do normy?

I pytanie co zrobić z takimi "liśćmi". Oderwać je, czy zostawić, bo jeśli aloes odbije, to wrócą one do normy?

- norbert76
Żadnego odcinania liści!
Cóż korzenie wyglądają średnio, miękkie możesz odciąć, zostaw twarde. Reszta jak we wcześniejszych postach - posadź do małej doniczki, do całkowicie suchego podłoża i daj na chłodne jasne stanowisko. Możesz podlać delikatnie gdzieś za kilka tygodni.
Cóż korzenie wyglądają średnio, miękkie możesz odciąć, zostaw twarde. Reszta jak we wcześniejszych postach - posadź do małej doniczki, do całkowicie suchego podłoża i daj na chłodne jasne stanowisko. Możesz podlać delikatnie gdzieś za kilka tygodni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
niestety jeden kaktus zimujący w piwnicy chyba przemarzł i nie wiem co mam z nim zrobić. Jest już przeniesiony w odpowiednią temperaturę. Mam go tak zostawić? Trochę szpetnie będzie wyglądał jak fragmenty kaktusą zaschną i będą w nim dziury. Mogę jeszcze ewentualnie na wiosnę całego go obciąć i zostawić maluchy, które wypuścił.

Maciek, decyzja należy do decydenta
. Gdyby to była moja roślina, to opryskałabym profilaktycznie topsinem. W miarę wzrostu rośliny, te uszkodzenia będą coraz niżej i będą mniej widoczne. Kaktusy i tak starzeją się od dołu i nie jest tak, że cały czas są to ładne błyszczące kuleczki
, więc te przemrożenia zleją się z tymi zmianami starczymi
. A młode odrosty jak będą większe możesz oczywiście odsadzić.

- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki wielkie. Nie będę się nim przejmował. Najwyżej jak urośnie i będzie ładny to (chyba) moge go odciąć i na nowo ukorzenić? 

Kaktus zolknie od spodu
Dzień dobry. Bardzo proszę o pomoc. Po 1,5 tygodniowej nieobecności w domu zastalam taki widok po powrocie... Kaktus zolknie, wciąż jest twardy, korzenie są chyba ok - wyjelam trochę ziemi, żeby sprawdzić podłoże. Bardzo proszę o pomoc
2 miesiące temu przeniosłam to z balkonu na parapet, podlewam raz na 2,3 tygodnie, ma ziemię specjalną do kaktusow.