Bazylowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Bazylowo

Post »

Beatko świetne zakupy i zapewne nie przeszłabym obojętnie, chociaż znowu przyrzekłam sobie że nie w tym roku ;:223 Moje skalnice rosną na grządce i w dodatku były z okazji wykopków dwa razy przesadzane...wytrzymały i kwitną jak szalone :D Nie namawiam, ale warte są grzechu :uszy Moje wnuki też miały kawałek ogrodu zostawione swego czasu ...najpierw na piłkę ...potem na ognisko. Mało tego kupiłam im nawet piłkę, której ani razu nie użyli a ognisko rozpalili jedno! więc przekopałam i mam wspaniałe grządki, a miejsce na ognisko wyprowadziłam za ogrodzenie w tzw pole. Twoje są maluszki i trzeba będzie im zrobić miejsce do zabawy, żeby chętnie bywały u babci na działce ;:333
Zmiany nie są jakieś spektakularne, bo jakie mogą być na tzw szaliczku? Po prostu przesadziłam część róż z cienia do słoneczka i liczę na wspaniałe kwitnienie latem :D
Pozdrawiam i życzę szybkiego posadzenia tych śliczności ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry Wszystkim

Izo, Marysiu, Aniu, Elu, Jadziu, Lucynko bardzo dziękuję za odwiedziny ;:180
Pozwólcie, że na posty odpowiem później, a teraz chciałabym złożyć Wszystkim życzenia.

Z okazji 100 rocznicy odrodzenia Państwa Polskiego życzę naszej Ojczyźnie pokoju, rozwoju, poszanowania zarówno przez nas - Polaków jak i na arenie międzynarodowej.
A Wszystkim radosnego, spokojnego świętowania.

Obrazek

:wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko prześliczne kwiaty biało-czerwone i niezwykłą rocznicę przyszło nam świętować!
Pozdrawiam Obrazek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór.

Jesień się panoszy, chociaż jest wyjątkowo łaskawa w pogodzie. Dzięki temu zdążyłam posadzić dodatkowe cebulki do gruntu i trochę do donic, mój Pan M zakupił i założył większość obrzeży. Podsypałam wiórami kostnymi i granulowanym obornikiem rabatki. Zostało mi jeszcze uzupełnienie rabatek warstwą dobrej ziemi i okopczykowanie ale jest cały czas za ciepło.
No i oczywiście jesienno-zimowe porządki w altanie, która jako drewniana jest lichej jakości termoizolacyjnej i co wrażliwe, w tym różne środki muszę zabrać na zimę do domu. Na szczęście jeszcze mamy wodę więc mogę też podlewać co niektóre rośliny bo na tych moich piaskach i przy takiej ilości zimozielonych to woda z ziemi znika w mig.

Na działce już prawie nic nie kwitnie, nie licząc pojedynczych stokrotek, nawet mlecz się znalazł, jakieś niedobitki nasturcji wyrzucone na kompostownik, zapóźniony onętek, kilka pierwiosnków. Ale nie mogę powiedzieć, że nic się nie dzieje. Szafirki wypuściły listki, pierwszy tulipan także - wygląda mi na botanicznego, krokusy w blokach startowych, jakieś listki czosnkopodobne się pokazały, nawet obudziły się dwa kwiaty na jagodzie kamczackiej.

Izo przystępuję do klubu z ochotą ;:306 Ja nie wiem, może mi to z czasem przejdzie ale teraz to jakaś taka pazerna na te kwiatki jestem :;230 Już sama staram się czasami szerokim łukiem omijać sklepy w których mogę natknąć się na coś ciekawego - ostatniego razu nie liczę, bo to przecież mój M. mnie tam zaciągnął - no dobra, przyznaję się - zbytnio się nie opierałam :lol:
Tak, ziemie odzyskane są najlepsze, wiem to już i ja, bo na dotychczasowych jakoś gdzie zacznę grzebać, tam na jakąś cebulę trafię.
Jestem pewna, że z botanicznych tulipanków będę zadowolona bo kilka mam jeszcze z poprzedniego roku i faktycznie są przeurocze a do tego jak piszesz, kwitną wcześniej.

Dziękuję za odpwiedzinki i serdecznie pozdrawiam ;:168

Lucynko dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196 i mam nadzieję, że wszystkie sprawy które spowodowały Twoją nieobecność na FO już zostały historią.
Życzę zdrówka i przesyłam serdeczności ;:168

Jadzinko dziękuję za odwiedzinki, życzę wszystkiego dobrego na wyjeździe - o ile dobrze doczytałam w Twoim wątku, bo znowu mi się zrobiły zaległości i zaraz idę je odrabiać..
Pozdrawiam i ślę moc ;:196

Elżbietko miło, że zaglądnęłaś. No mam nadzieję, że będzie się działo z tymi cebulowymi, bo bardzo na to liczę - na wiosnę to taki ogromny kop energii dla mnie. Mam też nadzieję, że te moje cebulowe przeżyją i że ich nic nie zeżre. A kilka cebul narcyzów wyżartych przez bzyga już w tym roku wywaliłam ;:223 Nie wiem, czy się nie obejdzie bez chemii na wiosnę ;:131

Co do zimozielonych prowadzonych w różne fikuśne kształty to nie jestem jakoś strasznym zwolennikiem tego stylu, chociaż uznaję kunszt i moc pracy osób, które tak prowadzą swoje rośliny. No właśnie i tu wchodzi w grę ilość tych moich krzaczorów, a co za tym idzie wizja ogromu pracy która musiałaby być adekwatnie do tej ilości wykonana. Nie mówię, że się nie pokuszę na może dwa, trzy poprowadzone w takiej formie, ale kilkadziesiąt ;:202 Sama myśl przyprawia mnie o gęsią skórkę, a wizja takiej działki chyba zakrawałaby w moim mniemaniu na lekkie zakręcenie :lol: którego na punkcie tych roślin u mnie próżno szukać. Ja po prostu dostrzegam obiektywnie ich plusy i minusy.

A co do Andrzejowego ogrodu to podoba on mi się w całości - włącznie z tym formowanym iglakiem ;:108

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego ;:168

Aniu dziękuję za odwiedzinki. Z tym marudzeniem to tak jest, cóż zrobić, trzeba się przyzwyczaić. Niech sobie marudzi, ważne, że pomaga a nawet czasami sam coś wymyśli - no oczywiście nie w kwestiach roślinnych, no tego juz nie wymagam :wink:
Pozdrawiam ;:168

Marysiu dziękuję za miłe słowa. Zobaczymy, co i jak będzie z tą zabawą wnuków na działce. Tymczasem cieszę się kolejną dobrą nowiną. Mój drugi syn zostanie tatą w marcu przyszłego rku, jak Bozia pozwoli, a wczoraj zdradzili nam, że będzie to kolejny wnusio. A obwieszczenie o płci wymyślili sobie tak, że zaklejoną kopertę od lekarza przekazali cukiernikom żeby zrobili tort, który po przekrojeniu będzie w kolorze niebieskim dla chłopca lub różowym dla dziewczynki. I wczoraj w obecności zaproszonych gości uroczyście go rozkroili. Oczywiście najważniejsze, żeby było zdrowe i wszystko dobrze się rozwiązało, ale fajnie już personalizować sobie dzidziusia.

Oczywiście wykorzystując tak piękną i sprzyjającą pogodę posadziłam już te moje nowe nabytki. Mam tylko nadzieje, że dotrwają do wiosny i będą zdrowo kwitły.

Skoro liczysz na obfite kwitnienie przesadzonych róż, to nie zostaje mi nic innego jak z całego serca życzyć Ci kaskady kwiatów na każdym z krzaczków.

Ślę serdeczności ;:196

P.S. Kwiaty były wystrojem na Koncercie z okazji 100-lecia Niepodległej Polski. W realu jeszcze piękniejsze.

Na dobranoc moja ciągle kwitnąca i owocująca doniczkowa truskawka:

Obrazek
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Beatko :wit
Piękny patriotyczny bukiet, ;:215
A u mnie maczki jeszcze patriotycznie zakwitły i bukiecik zrobiłam. ;:173
Ta twoja ciągle kwitnąca i owocująca doniczkowa truskawka to prawdziwy rarytas. ;:oj ;:108 ;:108
Gratuluję kolejnego wnusia ;:63
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudny patriotyczny bukiet, Beatko!!! ;:138 ;:138 ;:138
Wspaniała rocznica, którą przeżyłam w stolicy. Było cudownie. ;:63 Cieszę się, że w W-wie mam dzieci, bo to dzięki nim mogłam tam być. :tan
Pozdrawiam i buziaki zostawiam. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko kochana już jestem w domu czas szybciuchno minął, a mamusia znów niezadowolona ,ze jedziemy do domu .Dla niej czas staje w miejscu jak tam jesteśmy, jednak nie ma sie co dziwić, a nasz czas szybko umyka . Wyjechałam jesienią, a wróciłam zimą jak ten czas szybko biegnie :;230 .Gratuluję kolejnego wnusia następna buźka do wycałowania i przytulania ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko serdecznie gratuluję kolejnego wnuczka ...będzie wesoło w rodzince ;:4
Zima przyszła niespodzianie i chociaż myślałam, że za dzień dwa znowu się ociepli...to nic z tego, nie dość że mróz trzyma to jeszcze posypało śniegiem. Moja truskawka tez kwitła i owocowała ale już nie dojrzeje...została w donicy i nie wiem czy przetrwa do wiosny :wink:
Jeszcze trochę i będziemy wspominać miniony sezon. Pozdrawiam serdecznie i ściskam ;:4 ;:196
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Beatko gratulacje :)
Bukiet ogólnie rzecz biorąc przepiękny ;:oj
Zima zbliża się wielkimi krokami, coraz chłodniej się robi :)
Pozdrowienia :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Beatko,gratuluję ,rodzinka się powiększa i babci przybywa szczęścia ,oj będzie się w ogrodzie działo w następnym roku ,trzeba będzie pysznych owocowych krzaczków dosadzić ,pozdrawiam i dużo zdrówka życzę ;:168
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Beatko tak patrzę na te Twoje ziemię odzyskane i buzia mi się uśmiecha:). Kurczę, tylko ogrodnik ogrodnika potrafi w tym momencie zrozumieć, jaką radość niesie każda nowa (choćby najmniejsza) rabata lub jej zmiana:))).U mnie wszystko co bylo obiecane (?) już zadaptowalam a wysępić też za bardzo nie ma z czego ;:131 . Ech! Śmieje się, że gdybym miała ten rozum co teraz ale trzy lata temu,(kiedy kupiliśmy działkę)teraz wszystko (co możliwie ale wciąż przydatne )bym poprzestawiala -łącznie z furtką :)
W ogródku Hortensjomanki :)
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Dziękuję Beatko za miłe słowa, które tu wyczytałem ;:168
Ależ pomysł miał syn z synową - chciałbym być przy tym krojeniu tortu i widzieć to napięcie w oczekiwaniu na kolor ciasta ;:333
Gratuluję i pozdrawiam.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani.
Ostatnio jest tu mnie bardzo mało, wybaczcie, ale mam bardzo intensywny czas, szczególnie w pracy. Jednak bardzo dziękuję za wszystkie odwiedziny i miłe wpisy.Jadziu, Lucynko, Aniu, Marysiu, Mariuszu, Martusiu, Małgosiu, Andrzeju serdecznie dziękuję za odwiedziny ;:196 ;:168

A Wszystkim miłym Gościom z okazji Świąt Bożego Narodzenia składam życzenia zdrowia, spokoju i radości. Pozdrawiam z Dolnego Śląska ;:196 ;:168
Beata
Bazylowo
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Beatko, to że teraz masz moc roboty w pracy, to można przeżyć. ;:131 Wyrabiaj więc ponad normę, byś się do wiosny wyrobiła, bo rabaty trzeba będzie zagospodarować. ;:108
Miłego poświątecznego relaksu życzę. ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jakie piękne wiadomości nam przynosisz na koniec roku ;:oj Kolejny wnusio do zacałowania, do rozpieszczania, do zwykłej miłości po prostu. Serdecznie gratuluję powiększenia rodzinki ;:196
Za życzenia świąteczne bardzo dziękuję, a w drugą stronę wysyłam życzenia wszystkiego co najlepsze, zdrowia i szczęścia w Nowym Roku i oby ten oczekiwany nowy członek rodziny sprawiał Wam dużo radości ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”