Przechowywanie warzyw przez zimę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przechowywanie warzyw przez zimę.
Z własnych nasion są lepsze plony , a jak jest chłodniej w pomieszczeniu to dlaczego ma do wiosny nie poleżeć sobie 

Bożena
Witam.
W tym roku chciałabym zdezynfekować piwnicę ponieważ od kilku lat przechowuje w niej warzywa i myślę, że raz na jakiś czas chyba wypada takowy zabieg wykonać. Piwnica jest w domu jednorodzinnym.
Chciałabym uzyskać odpowiedzi na moje kilka pytań; 1. W jaki sposób można zdezynfekować piwnicę aby przechowywać w niej warzywa oprócz bielenia wapnem.
2. Co roku mam problem ze zgnilizną twardzikową w przechowywanej marchwi i masą stonóg, które urządzają sobie głównie marchwi ale i innych warzywach stołówkę....
jak ich się pozbyć?
3. Czy można przechowywać w jednym pomieszczeniu owoce w skrzynkach i warzywa w piasku? Gdzieś czytałam , że nie jest to zalecane ponieważ jabłka powodują szybsze gnicie warzyw....
4. Podłoże to po prostu ziemia czy też należało by zebrać wierzchnią warstwę i nasypać świeżej?
W tym roku chciałabym zdezynfekować piwnicę ponieważ od kilku lat przechowuje w niej warzywa i myślę, że raz na jakiś czas chyba wypada takowy zabieg wykonać. Piwnica jest w domu jednorodzinnym.
Chciałabym uzyskać odpowiedzi na moje kilka pytań; 1. W jaki sposób można zdezynfekować piwnicę aby przechowywać w niej warzywa oprócz bielenia wapnem.
2. Co roku mam problem ze zgnilizną twardzikową w przechowywanej marchwi i masą stonóg, które urządzają sobie głównie marchwi ale i innych warzywach stołówkę....

3. Czy można przechowywać w jednym pomieszczeniu owoce w skrzynkach i warzywa w piasku? Gdzieś czytałam , że nie jest to zalecane ponieważ jabłka powodują szybsze gnicie warzyw....
4. Podłoże to po prostu ziemia czy też należało by zebrać wierzchnią warstwę i nasypać świeżej?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Samo bielenie wapnem nic nie da, bo nie ma ono właściwości grzybobójczych. Trzeba do niego dodać mielonej siarki (ciecz kalifornijska) albo lepiej siarczanu miedzi (ciecz bordoska), obie używane w ochronie roślin. Wapno z siarczanem miedzi ma jeszcze dodatkowo działanie bakteriobójcze. Zarodki zgnilizny mogą przeżyć w ziemi nawet do 10 lat a optymalne warunki rozwoju to 10-12 st i wysoka wilgotność czyli piwnica. Aby zwalczyć zgniliznę na marchwi czy pietruszce należy wykonać na polu oprysk, np. Amistarem w terminie podanym na ulotce. Posadzkę w piwnicy najlepiej wybetonować a ściany wytynkować, wtedy stonogi i inne robactwo nie będzie miało możliwości uszkadzania warzyw i roznoszenia chorób. Jabłka w piwnicy to kiepski pomysł bo potem czuć je stęchlizną.
Można też zastosować tzw. suchy beton, czyli wybrać 10-15 cm starej ziemi i w to miejsce nasypać lekko zwilżonego wodą piachu wymieszanego z cementem i porządnie ubić. Po kilku dniach będzie twarda posadzka.
Można też zastosować tzw. suchy beton, czyli wybrać 10-15 cm starej ziemi i w to miejsce nasypać lekko zwilżonego wodą piachu wymieszanego z cementem i porządnie ubić. Po kilku dniach będzie twarda posadzka.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Odświeżam temat, bo zastanawiam się jak najlepiej przechować warzywa. Co roku w sezonie napracuję się, a potem warzywa, których nie przerobię w słoiki (ile można
) szybko wysychają w piwnicy. Niestety jest w tej piwnicy wszystko, z piecem włącznie i temperatura jest kilkanaście stopni. Dobrze się tam czują tylko dynie. Na ziemiankę w najbliższym czasie nie mam szans. Zastanawiałam się nad mini kopcami, ale gryzoni sporo jest na działce, więc obawiam się, że nic by mi nie zostawiły.
Pomyślałam, że kupię wiadra lub kasty budowlane, wkopię w ziemię, włożę w środek warzywa przesypane ziemią, na wierzch przykryję siatką -jako ochrona przed gryzoniami i folią, żeby nie napadało, przysypię niedużą warstwą ziemi. Czy ma to sens, czy gryzonie nie przegryzą plastiku i czy nie zgnije wszystko z braku wentylacji. Proszę o Wasze sugestie i pomysły. aha i czy marchew, która już jest wyrośnięta (późna odmiana) powinna już być wyrwana i "kopcowana"?
Dodam,że nie mam innego pomieszczenia odpowiedniego do przechowywania, bo albo zabciepło, albo zimą za zimno, może przemrozić.

Pomyślałam, że kupię wiadra lub kasty budowlane, wkopię w ziemię, włożę w środek warzywa przesypane ziemią, na wierzch przykryję siatką -jako ochrona przed gryzoniami i folią, żeby nie napadało, przysypię niedużą warstwą ziemi. Czy ma to sens, czy gryzonie nie przegryzą plastiku i czy nie zgnije wszystko z braku wentylacji. Proszę o Wasze sugestie i pomysły. aha i czy marchew, która już jest wyrośnięta (późna odmiana) powinna już być wyrwana i "kopcowana"?
Dodam,że nie mam innego pomieszczenia odpowiedniego do przechowywania, bo albo zabciepło, albo zimą za zimno, może przemrozić.
pozdrawiam Ewa
Jeżeli chodzi o termin zbioru to jestem przekonana,że najlepiej się przechowują wszystkie korzeniowe, które wysiewam w późniejszych terminach i rosną do późnej jesieni- seler,marchew, pietruszka,buraczki. Cebulę z późnej rozsady zbieram w sierpniu (teraz jeszcze rośnie w pełni zielona). Wczesną wiosną wysiewam/wysadzam warzywa wyłącznie, na bieżące zużycie.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Dziękuję Telimenka za rady odnośnie zbioru. Nikt nie próbował przechowywać w zakopanym wiadrze warzyw?
pozdrawiam Ewa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 gru 2018, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Myślę że jeśli dasz siatkę metalową z drobnymi oczkami i na to grubsza warstwa ziemi ewentualnie trocin/igliwia aby warzywka nie przemarzły to powinno wystarczyć.
Natomiast mam pytanie o ozonowanie piwniczki/ziemianki przed wstawieniem warzyw lub już po ich ułożeniu w niej. Ktoś ma jakieś doświadczenie z tym?
Myślę że jeśli dasz siatkę metalową z drobnymi oczkami i na to grubsza warstwa ziemi ewentualnie trocin/igliwia aby warzywka nie przemarzły to powinno wystarczyć.
Natomiast mam pytanie o ozonowanie piwniczki/ziemianki przed wstawieniem warzyw lub już po ich ułożeniu w niej. Ktoś ma jakieś doświadczenie z tym?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

dam dodatkowe okrycie , ewentualnie zabiorę do piwniczki .
Ozonowanie popieram , ale nie mam sprzętu i nie planuję zakupu w najbliższym czasie .