Lody (wegańskie) dla ochłody!
Składniki na 4 porcje:
500 g mocno schłodzonych lub lekko zmrożonych TRUSKAWEK
250 g zamrożonych w małych kawałkach dojrzałych BANANÓW
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko DAKTYLI*
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko NERKOWCÓW*
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, którą możemy jeszcze na jakiś czas włożyć do zamrażalnika, ale nie jest to konieczne. Smak lodów oczywiście zależy od ilości daktyli i gatunku truskawek. Eksperymentujcie Emotikon smile
Baza - zmiksowane banany, dodatki - owoce sezonowe, cytryna. Opcjonalnie mleczko kokosowe. Wegańskie i bezglutenowe, niesłodzone cukrem i do tego pyszne.
Wegańskie lody można przygotować na wiele sposobów. Można zamrażać wegańską śmietankę z sezonowymi lodami, można też mrozić masę z nerkowców, a nawet z kaszy jaglanej. Fajnym i prostym pomysłem również są po prostu zamrożone owoce w soku owocowym.
Jakie połączenia się sprawdzają?
banany + maliny lub owoce leśne + mięta = słodkie lody malinowe/leśne
banany + masło orzechowe + syrop klonowy = lody orzechowe
banany + mleko kokosowe + wiórki kokosowe = lody kokosowe
Smacznego!
