Sauromatum -
Joasiu -
Justynko -
Basiu -
Nusiu -
Olu
Miło,że odwiedziliście i tym razem mój wątek i za to stokrotne dzięki

jak i za pozostawiony przez Was ślad po odwiedzinach w postaci przemiłych postów
Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości

i

zapraszam do kolejnych odwiedzin
[quote="sauromatum"]Dawno nie pokazywałeś swoich roślin - a masz co pokazać

..........
.
Skoro tak,to dzisiaj ciąg dalszy moich zielonych.
Smaczliwka -
Avokado
Urosło mi już spore drzewko wyhodowane z pestki-to moje oczko w głowie.
Jednakże już po powrocie z wakacji przysporzyło mi nieco zmartwień bo na prawej odnodze zobaczyłem schnące liście.
Po dokładnym przyjrzeniu się drzewku zauważyłem na liściach mnóstwo pasożytujących tarczników.
Nie pomogły przemywania wodą ze spirytusem i płynem do naczyń

i pozostało mi ręczne usuwanie tarczników.
Skąd się wzięły,trudno zgadnąć prawdopodobnie przywlokłem je z marketu z jakąś rośliną.
go
Fikus Robusta -
Ficus Robusta
Kilkuletni fikus kupiony w markecie po jakimś czasie zaczął gubić liście.Nie mogąc sobie z tym poradzić poświęciłem do otrzymywania z niego młodych pędów i ukorzeniania ich w wodzie w celu uzyskania młodych roślin poprzez odcięcie wierzchołka wzrostu.
Jedna z nich to już młody dorodny fikus cieszący oko pokazany na zdjęciach.
Kilkuletni ogołocony nieco z liści fikus wypuścił w czasie wakacji trzy młode pędy czym pozytywnie mnie zaskoczył.
Kilkuletni fikus-roślina mateczna z trzema młodymi pędami.
Krzesło kwietnikiem.Sąsiedzi chcieli się pozbyć starego metalowego krzesła i taboretu,odwiodłem ich od tego zamiaru i przeznaczyłem je na zrobienie z nich kwietnika ustawiając taboret na krześle a na nich dwie roślinki-do czego to zmusza człowieka sytuacja kiedy na parapetach brak jest już dawno miejsca na roślinki
Nolina wygięta -
Beukarnea
Trzy młode nolinki w jednej doniczce kupione w markecie dwa lata temu mają się dobrze i ładnie rozrastają.
Moja pięcioletnia nolina również ma się dobrze i wypuszcza nowe młode liście.
Pieprzówka kędzierzawa -
Peperomia caperata Rosso
Jest u mnie od roku i kwitnie niemal przez cały czas ciesząc oko swymi ciekawymi kolorowymi liśćmi.
Dziękuję za uwagę