Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
To raczej mała odmiana , szybciej na boki się rozrośnie niż vv górę
u mnie z dwóch roślin w ciągu 1,5 roku mam około 10-12 sztuk 
-
Emilia

- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
piekara114, jeśli mogę, to poradziłabym wycięcie tych żółtych i suchych liści. Może dałoby się wyłamać, ale raczej ostrożnie wyciąć nożykiem papeciarskim. Roślina wysila się na ratowanie tych pożółkłych liści, a z nich już nic nie będzie 
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- norbert76

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Emilia, możesz rozwinąć jak roślina może ratować żółte liście?
Wg mojej wiedzy u sukulentów nie powinno odcinać się liści dopóki nie uschną (dotyczy to najstarszych). Oczywiście jeśli nie są zarażone np. grzybem. Chodzi oto, że z tych żółknących liści, roślina pobiera składniki odżywcze. Zbliżony nieco proces masz w naturze, kiedy na jesieni liście zmieniają kolor z zielonego na żółty i czerwony. Wtedy składniki odżywcze ściągane z liści do korzeni.
Wg mojej wiedzy u sukulentów nie powinno odcinać się liści dopóki nie uschną (dotyczy to najstarszych). Oczywiście jeśli nie są zarażone np. grzybem. Chodzi oto, że z tych żółknących liści, roślina pobiera składniki odżywcze. Zbliżony nieco proces masz w naturze, kiedy na jesieni liście zmieniają kolor z zielonego na żółty i czerwony. Wtedy składniki odżywcze ściągane z liści do korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- piekara114
- 200p

- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Emilia - to zdj. z momentu przyniesienia sadzonki z pracy i czekała w szklance aż lekko podeschnie (no w błotku sobie rosła), zżółkiniete listki przy przesadzaniu usunięte. Teraz już jest w docelowej doniczce w ziemi wymieszanej z rozluźniaczem (kurcze nie pamiętam co kupiłam, białe i lekkie jak styropian)...
- norbert76

Białe kulki to agroperlit.
Posadź do całkowicie suchego podłoża, nie podlewaj po tym przez jakieś dwa tygodnie.
Posadź do całkowicie suchego podłoża, nie podlewaj po tym przez jakieś dwa tygodnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- piekara114
- 200p

- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rośnie już ze 2 tyg. w docelowej doniczce i ładnie do góry się podciągnęła 
takie cuda przyniosłem wczoraj z Lidla, po 10 zł za szt
czy to będzie odmiana gwinejska ? inne były jakieś karłowate.
to z lewej ma nawet 2 kwiatki w ziemi, myślicie, że mogę go rozsadzić i zrobić z tego w sumie 3 sansevierie ? donica 11.5 cm, ale kupię pewnie kilka cm większe. czy one rzeczywiście tak dobrze oczyszczają powietrze, jak to wszędzie piszą ?

Pisz poprawnie po polsku/mod.
to z lewej ma nawet 2 kwiatki w ziemi, myślicie, że mogę go rozsadzić i zrobić z tego w sumie 3 sansevierie ? donica 11.5 cm, ale kupię pewnie kilka cm większe. czy one rzeczywiście tak dobrze oczyszczają powietrze, jak to wszędzie piszą ?

Pisz poprawnie po polsku/mod.
- norbert76

Donice kilka cm większe
Dlaczego nie czytasz tego, co tutaj piszemy? Rośliny przesadzasz do doniczki o rozmiar większej, czyli jakieś max 2 cm więcej od dotychczasowej, ale tylko wtedy jeśli bryła korzeniowa będzie mocno przerośnięta. Jeśli nie, sadzisz do doniczki o takim samym rozmiarze. Sansewierie wolą ciasne doniczki.
Wszystkie rośliny wytwarzają tlen, sansewierie nie są żadnym specjalnym wyjątkiem.
Dlaczego nie czytasz tego, co tutaj piszemy? Rośliny przesadzasz do doniczki o rozmiar większej, czyli jakieś max 2 cm więcej od dotychczasowej, ale tylko wtedy jeśli bryła korzeniowa będzie mocno przerośnięta. Jeśli nie, sadzisz do doniczki o takim samym rozmiarze. Sansewierie wolą ciasne doniczki.
Wszystkie rośliny wytwarzają tlen, sansewierie nie są żadnym specjalnym wyjątkiem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Już Norbert doczytałem, wg NASA to ponoć topowa roślina oczyszczająca powietrze. W jednej donicy wyrastają z ziemi 2 kwiatki, chcę je rozdzielić, oczyściłem korzenie z ziemi, mam świeżą + agroperlit, czy mogę zwyczajnie nożem przeciąć kłącze i do ziemi ? Niżej foto. Czy może lepiej poczekać z tym do wiosny ?norbert76 pisze:Wszystkie rośliny wytwarzają tlen, sansewierie nie są żadnym specjalnym wyjątkiem.

- norbert76

Jeśli nie ma potrzeby to rozdziel na wiosnę. Z drugiej strony i tak trzeba przesadzić do właściwej mieszanki, czyli ziemi i agroperlitu/żwirku w proporcji 1:1 - 1:2. Jak będziesz rozdzielać, to nie wkładaj od razu do podłoża, tylko odczekaj dzień, dwa żeby miejsce oderwania kłącza obeschło. Potem normalnie sadzisz, pamiętając że jak rozdzielisz i o czym pisałem wcześniej, do w miarę małych doniczek - z tego co widzę, wystarczą standardowe 12 cm.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76

Tak, zdarza się.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Kilka aktualnych zdjęć
Napiszcie proszę, czy sa widoczne, bo chyba google znowu coś pozmieniało.

Napiszcie proszę, czy sa widoczne, bo chyba google znowu coś pozmieniało.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
raflezja, widać zdjęcia, ładny zbiór.
Mam pytanie: jak rozpoznać, które z sansewierii to odmiany "parapetowe", a które urosną na 1.5 metra ? te w marketach mają z reguły 20-30 cm, często nie ma przy nich nazwy, czy te moje to będą: cztery od lewej - superba (parapetowe), pierwsza z prawej - moonshine (wysoka) ?

Mam pytanie: jak rozpoznać, które z sansewierii to odmiany "parapetowe", a które urosną na 1.5 metra ? te w marketach mają z reguły 20-30 cm, często nie ma przy nich nazwy, czy te moje to będą: cztery od lewej - superba (parapetowe), pierwsza z prawej - moonshine (wysoka) ?