ktoś, w swoim życiu zamordowałem już tysiące siewek

dlatego uwielbiam siewki, które same rosną w ogrodzie, i które mogą sobie same poradzić

W mieszkaniu staram się wysiewać mało jako, że nie mam za bardzo warunków na to. Może za rok będę już wysiewał na potęgę żeby obsadzić nowy ogród
max1232, nie wiem czy zmieścisz gdzieś jednak lilie bo te masy dalii też wymagają dużo miejsca
Trochę świeżych zdjęć z ogrodu:
Na początek krokus, prawdopodobnie Tommasiniego:

Tego gatunku nic nie rusza, jest nie do zdarcia. W zeszłym roku przeniosłem kilka cebul w nowe miejsce więc będzie kolejna mała polana
Mój na razie jedyny pełny przebiśnieg 'Flore Pleno':
Łan gęsiówki macedońskiej:

Kilka lat temu kupiłem odmianę 'Old Gold' i zrobiłem sadzonkę z zielono wybarwionej rozety - oczywiście forma zielona rośnie znacznie szybciej ale też jest dużo bardziej niezawodna.
A z tej rośliny jestem bardzo zadowolony w tym roku:

To jest szachownica perska 'Alba'
Frittilaria persica. Kupiłem ją rok temu na targach 'Gardenia'. Cebula była w promocji, dość mocno przesuszona, trochę się rozpadała, miała również pleśniejące plamki. Ale kosztowała grosze więc nic nie traciłem. Oczywiście wiosna nie była też terminem sadzenia tej cebuli. Wsadziłem cebule do doniczki, którą zadołowałem w ogrodzie. Roślina wyrosła na jakieś 15cm, kwiatostan zeschnął będąc malutkim pączkiem, niedługo potem roślina zeschła. Doniczkę przechowałem w tunelu foliowym przez lato, w gorących, suchych warunkach. Jak widać jej stan znacząco się poprawił i wypuściła 2 pędy
A tutaj przekwitający łan ranników zimowych:
No i nie byłbym soba jakby nie było zdjęcia jakiejś siewki

W zeszłym roku na rabacie pod czereśnią rozsypałem kilka nasion ranników - oto jedna z około 7 siewek

W tej części ogrodu nie ma jeszcze ranników wcale, wszystkie rosną obok domu, trochę z przodu ale żadnego nie było w ogrodzie za domem. Teraz już będą

siewki ranników łatwo pomylić z siewkami chwastów ale jest coś, co je różni - siewki ranników nie wypuszczają żadnych liści właściwych. Ich rozwój kończy się na tych 2 liścieniach. Dopiero za rok wypuszczą mały liść właściwy.