Henryk - moje kaktusy i sukulenty 8
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 8
Pokaz kwitnących roślin, dopasowany kolorystyką kwiatów, do dzisiejszej słonecznej pogody, super ładne kwiaty, na wypielęgnowanych roślinach
.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aż mi w głowie zaczęło śpiewać "Kwiaty we włosach...." i ze względu na fryzurę w oko mi wpadła Parodia microsperma DJF 309

Równowaga jak najbardziej pożądana
, rośliny przepiękne, ta naj dla mnie to Parodia microsperma TB 671.1 z cudnym kwiatem o kolorach ciekawie przechodzących w inne odcienie. Zaczynam już tęsknić za wiosennymi kwitnieniami
.

- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ależ u Ciebie kolorowo. Przyjemnie tym widokiem oczy nasycić.
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Parodia microsperma DJF 309 może nie ma najładniejszego kwiatu, ale ciałko jak marzenie.
Za to za kwiat trzeba szczególnie pochwalić Parodia microsperma TB 671.1
Za to za kwiat trzeba szczególnie pochwalić Parodia microsperma TB 671.1
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Piękne rośliny, jak zawsze pięknie pokazane
kwiatuchy prześliczne, zauroczyły mnie zwłaszcza kolory Parodia microsperma DJF 309 i Parodia microsperma TB 671.1 

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
U la la
Przepiękne parodie i cudownie kolorowe kwiaty
Kwiat na Parodia microsperma TB 671.1 ciekawy. Moja ma kolor żółty. Można ją zobaczyć u mnie na stronie 8

Przepiękne parodie i cudownie kolorowe kwiaty

Kwiat na Parodia microsperma TB 671.1 ciekawy. Moja ma kolor żółty. Można ją zobaczyć u mnie na stronie 8

- Pio1986
- 500p
- Od: 21 lut 2015, o 11:36
Wszystko piękne, ale żółciutkie wymiata 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Ja tak trochę nie na temat ale chciałem się podpytać jak radzisz sobie z peireskią zimą? Trzymasz ją zupełnie na sucho czy od czasu do czasu jednak trochę podlewasz. Mam kilka siewek i nie chciałbym ich zimą stracić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Każde pytanie o roślinach tutaj to dobre pytanie na temat.
U mnie od lat rośnie Pereskia grandifolia. Nie poświęcam jej wiele uwagi, cały sezon stoi z tyłu szklarenki. Obecnie (drugi rok) ze względu na brak miejsca wywędrowała na korytarz...
Pereskia grandifolia to roślina ciepłolubna (pochodzi z Brazylii) więc nie znosi chłodu. Podczas wegetacji kiedy ma mokre podłoże czytałem że niżej 10 stopni to śmierć ale u mnie miała znacznie mniej i przeżyła.
Zimuję praktycznie na sucho, ledwie zwilżając okresowo podłoże. Wtedy zrzuca liście na wiosnę je odnawiając.
Ale... Jednej zimy żona przeniosła ją na wewnętrzny parapet i lekko podlewała całą zimę - wtedy liści nie zrzuciła ale słabo kwitła.
Ze swojego doświadczenia doradzam młode siewki każdego z gatunków pereskii zimować na wewnętrznym parapecie w temperaturze nie niższej niż ok. 8 stopni bardzo delikatnie podlewając np. raz w miesiącu.
Próbowałem w necie znaleźć coś na temat zimowania roślin z tego rodzaju - bez większego rezultatu.
Wszędzie natomiast pisze że sprawiają kłopoty w uprawie...
Mnie nigdy nikt nie mówił że jest to roślina delikatna i tak jej nie traktowałem. Stąd może wciąż żyje...

U mnie od lat rośnie Pereskia grandifolia. Nie poświęcam jej wiele uwagi, cały sezon stoi z tyłu szklarenki. Obecnie (drugi rok) ze względu na brak miejsca wywędrowała na korytarz...
Pereskia grandifolia to roślina ciepłolubna (pochodzi z Brazylii) więc nie znosi chłodu. Podczas wegetacji kiedy ma mokre podłoże czytałem że niżej 10 stopni to śmierć ale u mnie miała znacznie mniej i przeżyła.

Zimuję praktycznie na sucho, ledwie zwilżając okresowo podłoże. Wtedy zrzuca liście na wiosnę je odnawiając.
Ale... Jednej zimy żona przeniosła ją na wewnętrzny parapet i lekko podlewała całą zimę - wtedy liści nie zrzuciła ale słabo kwitła.
Ze swojego doświadczenia doradzam młode siewki każdego z gatunków pereskii zimować na wewnętrznym parapecie w temperaturze nie niższej niż ok. 8 stopni bardzo delikatnie podlewając np. raz w miesiącu.
Próbowałem w necie znaleźć coś na temat zimowania roślin z tego rodzaju - bez większego rezultatu.

Mnie nigdy nikt nie mówił że jest to roślina delikatna i tak jej nie traktowałem. Stąd może wciąż żyje...

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Moje roczne siewki mają tak z 5-10cm wysokości i właśnie tracą wszystkie liście. Zakończyłem ich podlewanie około września traktując je jak i inne kaktusy. Mój podstawowy dylemat to właśnie podlewanie: czy jak zostawię je na sucho do wiosny to czy przeżyją. Temperaturą nieco mniej się przejmuję. Rosły one razem z parodiami, echinopsami i gymnakami w Boliwii więc zakładam, że powinny wytrzymać podobne temperatury. Póki co zaliczyły temperaturę około 1*C i jakoś źle z tego powodu nie wyglądają. Nie mniej posłucham rady i wstawię je na zimę na parapet w domu razem z delikatniejszymi parodiami.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Echinopsis hybr. Wessner 2002 07 - kwiat cudny 

Od razu weselej się zrobiło na duszy po takiej dawce pięknych fotek
.
Echinopsis hybr. Wessner 2004 13 z kwiatem o wspaniałych kolorach, czy przecudne kształty kwiatu Echinopsis hybr. Wessner 2002 07 - naprawdę trudno się zdecydować, który piękniejszy, oba niezwykłej urody
.

Echinopsis hybr. Wessner 2004 13 z kwiatem o wspaniałych kolorach, czy przecudne kształty kwiatu Echinopsis hybr. Wessner 2002 07 - naprawdę trudno się zdecydować, który piękniejszy, oba niezwykłej urody

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Całkowicie poprawia się humor, po obejrzeniu takiego pokazu roślin z pięknymi kwiatami. Z dzisiejszego pokazu jako ten najładniejszy (oczywiście dla mnie), jest kwiat Echinopsis hybr. Wessner 2002 07 (7 - 2002) - o wspaniałej stonowanej stonowanej skali kolorów
. Kolory "nieagresywnie" przenikają się -
kwiat.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław