Dzięki za rozpoznania.
norbert76 nawet poszłam jeszcze raz zerknąć, bo pomyślałam, że ten połysk to od lampy (zdjęcie robione wieczorem), ale chyba w rzeczywistości ten połysk też jest, nie taki wyglancowany jak na tym pierwszym z kaktusów, który Aga zidentyfikowała, ale jest.
Mam zamiar z nich kupić 3 szt., ale chciałbym poznać ich nazwy, bo chyba one zadecydują, które kupię. Próbowałam sama przy pomocy książki, jaką posiadam i internetu nadać im nazwy, ale dla początkującej niektóre są do siebie podobne a nie znam się na szczegółach - dlatego zwracam się z prośbą do znawców i proszę o wyrozumiałość.
Ponieważ nie otrzymałam jednoznacznej odpowiedzi - nie zdecydowałam się na te kaktusy z powyższych zdjęć, gdyż mogłam kupić je tylko w zestawie po 3 szt. - a nie chciałam ryzykować kolejną kolumienką.
W związku z tym (nie ma tego złego co by ...) kupiłam już w innym sklepie (a poszłam tylko po podstawki do doniczek ) i proszę o zidentyfikowanie ( mam nadzieję, że żadna kolumienka mi się nie trafiła )
2. obstawiałabym Ferocactus histrix, ładny egzemplarz, bo ma duże ciernie i mało ciała, odwrotnie niż mój
1. To jakaś mammillaria, być może parkinsonii, ale może inna...
Podsumowując - fajne nabytki