Roślinki pięknie się wygrzewają

Barbaro - przepraszam, że tak długo nie odpisywałem, na Twoje pytanie. Tak, ja również na jakimś forum (?) czytałem, że "skorupka żółwika" nie lubi być oświetlana bezpośrednimi promieniami słonecznymi. Mojego "żółwika" osłaniałem przed bezpośrednimi promieniami słonecznymi, podstawką od doniczki - napiszę, że bardzo się sprawdza. Jak znajdę miejsce w którym czytałem o ochronie tej rośliny przed bezpośrednim słońcem, dam Tobie znać.barbra13 pisze:.Dawno temu, nie mając jeszcze swojej rośliny, czytałam gdzieś, że dla skorupy "żółwika" bardzo szkodliwe są bezpośrednie promienie słoneczne.
- Barbaro, odszukałem temat o którym dyskutujemy. Tutaj szczegóły cały artykół.barbra13 pisze:/ ... / Dawno temu, nie mając jeszcze swojej rośliny, czytałam gdzieś, że dla skorupy "żółwika" bardzo szkodliwe są bezpośrednie promienie słoneczne. / ... /
Osobiście trochę źle zinterpretowałem wyczytane jakiś czas temu wiadomości o opiece i "pobudzaniu" rośliny do powiększania swojego kaudexu, cytuję: "Pochrzyn to roślina ciepłolubna. Warto dać jej maksymalną ilość światła. Jest jednak pewna zasada. Bulwa najlepiej przyrasta kiedy jest zakopana w ziemi. Ponieważ przy tym sposobie na szybki przyrost bulw problemem robi się podlewanie, więc uprawiamy roślinę z bulwą na wierzchu lecz osłaniamy ją."Akwelan_2009 pisze:/ ... / Tak, ja również na jakimś forum (?) czytałem, że "skorupka żółwika" nie lubi być oświetlana bezpośrednimi promieniami słonecznymi. / ... /
Takie niespodzianki są najlepsze, do tego kwiat nietuzinkowy, rzadko się spotyka taki kolor. Prognozy pogody wskazują że jeszcze być może nie koniec niespodzianek, po tym ochłodzeniu za około tydzień ma być ponowny wzrost temperatur, ciekawe co przyniesieBardzo miłe zaskoczyło mnie, jedno z moich Adenium. Początkowo nic nie zapowiadało sukcesu, a wręcz przeciwnie, zapowiadało tragedję.