Pod Dębem ;)
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pod Dębem ;)
Joasiu tak to listki astra jesiennego [marcinka] najpierw mają takie długaśne lancetowate liście .Niskie odmiany też są mam takie niskie białe i lila. Przesadzać raczej wiosną no chyba ,ze teraz z bryłą ziemi
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu, Jadzia już Ci odpowiedziała, ja dołączam do jej zdania. To z całą pewnością marcinek (aster jesienny).JAKUCH pisze:Joasiu tak to listki astra jesiennego [marcinka]
-
- 100p
- Od: 18 mar 2012, o 11:12
Asiu, a dlaczego różyczka miałaby nie zakwitnąć?
Jak ją dobrze wsadziłaś, opatulisz troszkę pierwszej zimy to na pewno się pochwali kwiatami:)
Widzisz jak szybko kolekcja roślin Ci się powiększa
Jeszcze parę lat i miejsca nie znajdziesz na nowe
Pogoda nadal dopisuje więc kierunek: ogród

Jak ją dobrze wsadziłaś, opatulisz troszkę pierwszej zimy to na pewno się pochwali kwiatami:)
Widzisz jak szybko kolekcja roślin Ci się powiększa

Jeszcze parę lat i miejsca nie znajdziesz na nowe

Pogoda nadal dopisuje więc kierunek: ogród

Pozdrawiam, Danka
Miejsce , w którym serce się raduje

Jadziu i Lucynko dziękuję Wam w identyfikacji kwiatka na wiosnę go przesadzę,może wtedy będzie lepiej mu się rosło .
Niestety pracę w ogrodzie odpuszczam , albo będę tylko trochę robiła w weekend jak będzie Robert w domu . Musze z synem iść do psychologa chociaż nie wiem czy dwulatkowi pomoże , paniczny strach przed wyjściem na ogród ze względu na samoloty , które latają nad nami .
Danusiu powiększa się kolekcja cały czas , zamówiłam sporo nasion kwiatów na wiosnę będzie co siać . Róża może zakwitnie zobaczymy , bardziej myślałam że w drugim roku puści pąki . Tak jak wspominałam wcześniej ogród odpuszczam , poczekam aż mój syn zmądrzeje i przestanie się bać . Na razie będę robiła w miarę możliwości i nie na hura .
Dziś poszłam na chwilę i znalazłam na ogrodzie pod brzozami masę koźlarzy ku mojemu zdziwieniu wielkie , zdrowe , więc na szybko zrobiłam suszarkę żeby je wysuszyć . Grzejniki obłożone grzybami , a w lesie bida

Zerwałam wiadro pigwy i siedziałam pół dnia i je kroiłam , jeszcze sporo zostało roboty , ręce bolą .

Za duże fotki(regulamin), zamieniam na linki. Iwona
Wieczorem odwiedzę Wasze ogrody jak się obrobię .

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Chciałabym mieć w ogrodzie grzyby, widzisz jaka z Ciebie szczęściara
Szkoda synka, może kup mu zabawkę samolot i to go jakoś pomału przekona.

Szkoda synka, może kup mu zabawkę samolot i to go jakoś pomału przekona.
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No proszę
i tu chętnie będę zaglądał ;-) Brawo Ty 

Dorotko sama jestem w szoku , że tyle grzybów w ogrodzie na święta juz mam i jestem zadowolona , że nie będę musiała kupować .
Co do syna myślimy nad tym co tu zrobić . Na pewno zabawki wchodza w gre i piosenki o samolotach
Mirku witaj w moim ogrodzie , zapraszam częściej po nowym roku bo już zaraz zima i ogród będzie marnie wyglądał chociaż ja się szykuje jeszcze na zimowe zdjęcia .

Zapraszam na jesień w ogrodzie pod dębem

C.d. n.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
WOW!
Grzybów na działce zazdroszczę, u nas kiedyś były maślaki pod modrzewiem ale modrzewia już nie ma i maślaków też...
Zamglone zdjęcie
Moja wnuczka też miała taki okres ,że nie tolerowała żadnych głośnych odgłosów...strach ją paraliżował dosłownie... wyrosła z tego.Ale trzeba było powoli ją oswajać...
Miłego dnia !

Zamglone zdjęcie

Miłego dnia !

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bez działce grzybów nie mam. Fajnie nasz6.
Pigwe moja przerobiona.A Ty co będziesz robić ze swojej ?
Pigwe moja przerobiona.A Ty co będziesz robić ze swojej ?
-
- 100p
- Od: 18 mar 2012, o 11:12
No proszę, grzyby same pchają się Asi w ręce, jak to mówią "najciemniej pod latarnią"
A jaka fajna suszarka, miejsca i miejsca na suszenie różności:)
No ta pigwa to udana, jaka wielka jak jabłuszka. Soczek będzie jak ta lala
Szkoda, że synuś się boi hałasu samolotów. Na pewno z czasem się oswi ale do tego czasu macie jednak zmartwienie.
No, no ,no, jakie fajne foty
dnia

A jaka fajna suszarka, miejsca i miejsca na suszenie różności:)
No ta pigwa to udana, jaka wielka jak jabłuszka. Soczek będzie jak ta lala

Szkoda, że synuś się boi hałasu samolotów. Na pewno z czasem się oswi ale do tego czasu macie jednak zmartwienie.
No, no ,no, jakie fajne foty

Pozdrawiam, Danka
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27

Wąteczek pędzi,że nie można go dogonić, ja nadrabiam zaległości... widzę,że zakręciłaś się ogrodowo na całego

Super suszarka na grzybki

marpa sama byłam mile zaskoczona , pytanie czy warunki im tam sprzyjają bo nie było koszone jest wysoka trawa więc rano nazbiera się rosa to co nieco wilgoci mają , czy może była właścicielka zaszczepiła grzybnie .
Również życzę Ci miłego dnia pogoda dopisuje więc ogród jeszcze wskazany

Danka65 he he dokładnie najciemniej pod latarnią , ale widzisz nikt mi tam nie chodzi to wiem , że mogą sobie spokojnie rosnąc

Aniu z pigwy nastawione są dwa duże słoje na sok przerobiłam 10 l wiadro , dziś już jeden będę zlewać w słoiki s drugi dopiero jutro . Tak mi zasmakowała herbatka z pigwą , że od rana wyjęłam dzbanek żeby co chwilę nie parzyć

Krychna pędzę jak szalona powstrzymuje mnie tylko to że jest już jesień i nie wszystko mogę już siać czy sadzić . Ale co się odwlecze to nie uciecze,na przyszły rok będę miała czym się chwalić . A małemu przejdzie tak myślę , kwestia czasu

Zaszalałam dziś przyszły mi dwie paczki nasion , jedna z warzywami druga z kwiatami

Z warzyw to co większość osób kupuje , ogórki pomidory wzięłam gruntowe bo foliaka nie ma i nie będzie , fasole szparagowe zółta i zielona , brokuł , cebula zwykła i czerwona , cukinie , dynie dwie odmiany , koper jeden na natkę drugi do kiszenia , marchew wczesna i późna paprykę , pietruszkę też wczesna i późna , rzodkiewki i sałaty różnego rodzaju , bób, buraki , seler i por . Zapomniałam o nasionach arbuza , może znajdę w stacjonarnym sklepie to zakupię .
Wzięłam tez nasiona rabarbaru , ale poczytałam odnośnie wysiewu i stwierdziłam , że nic z tego chyba nie wyjdzie i na wiosnę będę musiała kupić karpy .
Z nasion kwiatów wzięłam aksamitki małe plus zwieszające , astry karłowe , dziewanne , dzwonek brzoskwiniolistny , fiołek zwieszający , floks drummonda i pierzasty , łubin, miechunka , monarda, nasturcja , posłonek , słoneczniki ozdobne smagliczka i te wcześniejsze to się uzbierało sporo tego wszystkiego .
Podejrzewam , że połowa nie wzejdzie trudno się mówi .
Na wiosnę jeszcze chce dokupić trawy ozdobne , jeżówki , tawułki , kocimiętkę , komarzyce ( jednoroczne) powojnik jakieś hortensję , funkie ,żurawki rozchodnik okazały i szałwię omszoną i pewnie jeszcze to co mi wpadnie w oko .
Mamuniu kiedy ta wiosna

A się rozpisałam

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Joasiu czytam, że skupujesz już paczuszki z nasionami
Ja zawsze w styczniu kupuję.
Dziewannę i ja mam chęć wysiać.Jeszcze choruję za trawą stipa brachytricha
Na wiosnę ją dorwę może wysyłkowo.
Pokazujesz cudne widoczki jesienne
Miło popatrzeć i pozachwycać się.
Dostałam od mojej mamci nalewkę z pigwy,smak i do tego rozgrzewa
Pozdrawiam

Dziewannę i ja mam chęć wysiać.Jeszcze choruję za trawą stipa brachytricha

Na wiosnę ją dorwę może wysyłkowo.
Pokazujesz cudne widoczki jesienne

Dostałam od mojej mamci nalewkę z pigwy,smak i do tego rozgrzewa

Pozdrawiam

Annes 77 ja jestem w gorącej wodzie kąpana wole mieć wcześniej bo nie znam terminów wysiewu i dlatego wolałam już kupić .
Mam już pookładane co kiedy tylko teraz czekać . Nasiona mają długi termin bo przed zakupem pytałam właśnie o daty ważności .
Ale tak patrząc na ilość to chyba przesadziłam z tymi nasionami
. Warzywa wiadomo , ale kwiaty

Mam już pookładane co kiedy tylko teraz czekać . Nasiona mają długi termin bo przed zakupem pytałam właśnie o daty ważności .
Ale tak patrząc na ilość to chyba przesadziłam z tymi nasionami