Działka na Kaszubach -

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach -

Post »

Piękna lilia wodna, ropuszka też całkiem fajna :lol:

Trzymam kciuki za Fidelka, niech sie szybko łapka zagoi.
Awatar użytkownika
Nikus
200p
200p
Od: 15 sty 2013, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lilia mnie ujeła:) życzę aby kotek wrocil szybko do zdrowia. Niedawno przechodzilam operacje suni wiec wiem co to za uczucie. Przy lili wodnej dojrzalam zabcie:)
Iść ciągle iść w stronę słońca...

viewtopic.php?f=2&t=106522
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilia lądowa i lilia wodna, wspaniałe! Czy to jest Lilia Świętego Józefa? Widzę, że zmierzasz Marysiu w stronę bieli. Nawet kotecek białawy :D
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Szkoda ,że Ciebie nie było na kaszubskim spotkaniu. ;:196
Mam nadzieję ,że tego lata się zobaczymy.
Piękne starodawne lilie i firletki. Te białe to rzadkość, przeważają biskupie.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Witam wszystkich! Korzystam z pobytu w Gdańsku i z normalnego internetu ;:27

Izo - Dzięki! Fidelowi łapka ładnie się zagoiła, pozbył się abażura i zaczyna znowu wędrować po działkach, moja stara łajza wsiowa :D No i teraz sama nie wiem - czy się cieszyć że kot zdrowy, czy się martwić że coś mu się stanie podczas tych wędrówek...

Nikus- Witaj nowy gościu! Szkoda, ze nie wiem jak Ci na imię...
Żabek w mojej Leśnej Kałuży mieszka kilka, a jeszcze wnusie przyniosły kilka maleńkich znad jeziora, ciekawe czy się zaaklimatyzują i zostaną u mnie na dłużej...

Kasiu - tak, to lilia św.Józefa. Cebulki dostałam kilka lat temu od Jagódki JagiS, Pięknie kwitły w tym roku...jak nigdy dotąd. Fidel faktycznie pasuje do Białej Rabatki ;:306

Agnieszko - nawet nie masz pojęcia jak bardzo żałuję, że tak to się w tym roku ułożyło....
Pozbierać dla Ciebie nasiona tych firletek? A Może Madzia znajdzie i dla Ciebie samosiejki? My się na poważnie wybieramy do Ciebie :tan

================================

biało, biało...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
==============

I jeszcze coś z dzisiejszego spaceru - parada żaglowców na Motławie. Na zdjęciu stary dzielny Olander, jacht z 1931 roku o niezwykłej historii...wielka szkoda, że nie od pełnymi żaglami.

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Marysiu, ot i całe lato nam zleciało. ;:130 Czy szykujesz szczegółową relację ze zdjęciami? ;:170 Jeżeli tak, to ja czekam szczególnie na elementy różane :D ale na inne również.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ja również jestem ciekawa i z niecierpliwością czekam na zdjęcia ;:3
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu i Izo - moje kochane koleżanki ;:196 nie zapomniałyście o mnie??/ Jestem wzruszona ;:108 Jestem w Gdańsku od niedzieli - pomału się ogarniam... będą fotki oczywiście. Ale muszę Wam powiedzieć, że minione lato okrutnie dało do wiwatu i mnie i moim nieszczęsnym roślinkom. Kwiaty przekwitały z prędkością światła, ja snułam się w upale całkiem ugotowana tylko nie wiem czy na miękko czy na twardo...na nic nie miałam ani siły ani ochoty. Cóż, było - minęło. Nie ma się co użalać nad sobą...
Chciałam Wam wysłać zdjęcie różyczki ale fotosik nie chce współpracować :(
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i jest różyczka. Najładniej kwitła miniaturka z Lidla, którą dostałam w zeszłym roku na 8-go marca :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Marysiu,

Dobrze że jesteś!
Czekam z niecierpliwością na Twoje artystyczne zdjęcia oraz opowieści z życia Kota Fidela.
A propos kotów, to w moim kaszubskim obejściu przybyły dwa nowe, małe, śliczne szare kotki ;:167 ;:167

Upały dały Ci w kość? A przecież za płotem masz jezioro, do którego można wskoczyć.
Myślę, że w tej zimnicy jaką ostatnio mamy, jeszcze zatęsknimy za upałem, słońcem i gotowaniem się na twardo
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Białe ,eleganckie kwiaty bardzo piękne :D
A różyczka z Lidla już zimowała :?: Mi się udało kilka lat takie maluchy utrzymać. :D
Marysiu ja tez czekam na fotki i wspomnienia lata.
Susza wszystkim dała w kość.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lisico - śliczne, małe srebrzyste koteczki widziałam w wątku Jagody :)
Kot Fidel mocno posunął się w latach - wyraźnie widać to po jego zachowaniu. Ale przeżył z nami kolejne lato - a ja cieszyłam się każdą chwilą z moim Dużym Futrem. Dopiero w w takich ciężkich chwilach dowiadujemy się jak bardzo kochamy nasze zwierzęta...W związku z tym pozwalamy im absolutnie na wszystko, czego tylko chcą :wink:

Obrazek

Jezioro za płotem to był miód na moje ugotowane serce ;:167 bez możliwości ochlapania się w wodzie nie dożyłabym do końca wakacji ;:306

Agnieszko - różyczka zimowała, dostałam ją w 2017 roku. Ja też miałam już kilka miniaturek - przeżyły po kilka lat. Jedna zmieniła kolor - w domu była łososiowa a na działce płomiennie pomarańczowa ;:oj natomiast ta urosła - jest co najmniej trzy razy większa niż w doniczce.
Susza niezmiernie uciążliwa na takich piachach jak u mnie. Przyznam się, że przeważnie wykonywałam podlewanie reanimacyjne. To znaczy podlewałam rośliny wyglądające na stan agonalny. Nie byłam w stanie podlewać codziennie całej działki. Trawniki odpuściłam sobie zupełnie...Coś tam jednak przeżyło. Ale radość z posiadania ogrodu przysłonił mi w tym roku stres. Jeśli tak mają wyglądać kolejne lata - to ja się nie bawię...

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Śliczne ta różyczki. Też czasem się bawię w sadzenie na działce mini róż z supermarketów. Z różnym skutkiem. Niektóre żyją kilka lat, a po innych zostało tylko wspomnienie. W zeszłym roku miałam 2 cudne, posadziłam w donicy i niestety zimy nie przeżyły :( , w gruncie pewnie miałyby większą szansę.
Te upały i susza wszystkim nam dały się we znaki. U mnie też lato było jednym wielkim podlewaniem.
Dobrze, że Fidel wyszedł na prostą. Każdy dzień jest ważny. Też mam w domu seniora tylko psiego.
Mam nadzieję, że już wkrótce uraczysz nas masą kaszubskich zdjęć.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Marysiu! Od mojej ostatniej wizyty u Ciebie niewiele pokazałaś ze swojego ogrodowego królestwa, chyba faktycznie lato dało Ci do wiwatu. Biała firletka jest świetna, ale muszę napisać, że MIAŁAM ją w ogrodzie. Rosła bardzo bujnie, jak na Twoich zdjęciach. Ale tej wiosny żadna się nie pokazała, nie mam pojęcia dlaczego. Ale z tych różowych także ocalały pojedyncze egzemplarze. Nie wiem, co to za pomór.
Masz taką ładną lilię w swoim maleńkim oczku??? Przecież tam płytko! Napisz, jak to odmiana, może spróbuje u siebie.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Witaj Marysiu :wit
w całej rozciągłości rozumiem Twoją konkluzję minionego sezonu : "Jeśli tak mają wyglądać kolejne lata - to ja się nie bawię..."
I przyłączam się z desperacji, choć bez zbytniej ochoty, bo jednak mam nadzieję, że będzie lepiej :wink:
Ja w upały majowo/czerwcowe przenosiłam do nowego ogrodu roślinki i drżałam ze strachu i zmartwienia, co ja najlepszego robię !
Ale nie było innej opcji... Potem czekałam wiele tygodni, by przeczekać najgorszą kanikułę, ale nie doczekałam się i znów w obłędnym upale przewoziłam kolejne biedaki ;:223 Na szczęście chyba nie ma strat, ale wszystko okaże się dopiero wiosną.
Kochana, pokazuj zaległe fotki, bo bardzo, ale to bardzo lubię Twoje artystyczne ujęcia ;:173
Ja zimową porą postaram się znaleźć czas i pokazać moje nowe, powstające z wielkim mozołem królestwo. Choć maciupkie i w trakcie urządzania, to już ukochane.
No bo jak żyć bez roślin i marzeń ?
Pozdrawiam najserdeczniej i mam nadzieję na zimowe spotkanie ;:168
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”