Cyklamen ogrodowy - nasze doświadczenia
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cyklamen ogrodowy - nasze doświadczenia
Z zamiarem nabycia cyklamenów do ogrodu nosiłem się chyba ponad 10 lat (wtedy widziałem je na żywo w jednym ogrodzie w Anglii) - ale zakupu dokonałem dopiero w tym roku. Mimo, że od momentu zakupu (w lutym) aż do września roślina nie podjęła zupełnie wegetacji i spisałem ją już dawno na straty to ona postanowiła sobie jakby nigdy nic zakwitnąć. I wygląda po prostu pięknie - choć dopiero jeden kwiatek zakwitł.
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wyginęły... zostały pewnie ,tak jak u mnie pożarte przez nornice lub karczownika...
Ja już zrezygnowałam z odnawiania kolekcji
Ja już zrezygnowałam z odnawiania kolekcji
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Co tu dużo mówić? Jesień idzie?
Pozdrawiam!
LOKI
Zakwitła również samosiejka o białych kwiatach?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Zakwitła również samosiejka o białych kwiatach?
Pozdrawiam!
LOKI
- sauromatum
Locutus, gratluję samosiejek
U mnie cyklamen jest w ogrodzie dopiero 2 rok, i mimo, że roślina jest miniaturowa to wygląda naprawdę uroczo
U mnie cyklamen jest w ogrodzie dopiero 2 rok, i mimo, że roślina jest miniaturowa to wygląda naprawdę uroczo
U mnie były 2 lata, a potem ......je trafiło.
- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Śpiące cyklameny
Kochani mam pytania do znawców chciałam zakupić cyklameny ..powiedzcie gdzie mogę takie najlepiej kupić i jak przygotować glebę aby dobrze rosły ..a może jakie gatunki najlepiej się sprawdzają w naszym klimacie..
Pozdrawiam... Alina .
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Odświeżam.
Trzy bulwy cyklamena bluszczolistnego posadziłam dwa lata temu, wiosną oczywiście. Posadziłam mimo tego, że (już w domu, po zakupie) zauważyłam na nich ślady pleśni. Bo skoro miałam wyrzucić..., ale na jesień pokazał się jeden liść. Wniosek, że jednej z trzech bulw jednak miało się na życie. Nie spodziewałam się niczego więcej wtedy, sprawdziłam podłoże, była tylko ta zdrowa bulwa. W zeszłym roku były trzy liście, zdrowe i ładne do dzisiaj. Jak myślicie, dać jeszcze roślinie szansę i poczekać następny rok? Bo trochę cierpliwa jestem, ale jeśli co roku mam widzieć tylko kilka liści, to chyba zwolnię miejsce po nim dla jakiejś innej zachcianki.
Trzy bulwy cyklamena bluszczolistnego posadziłam dwa lata temu, wiosną oczywiście. Posadziłam mimo tego, że (już w domu, po zakupie) zauważyłam na nich ślady pleśni. Bo skoro miałam wyrzucić..., ale na jesień pokazał się jeden liść. Wniosek, że jednej z trzech bulw jednak miało się na życie. Nie spodziewałam się niczego więcej wtedy, sprawdziłam podłoże, była tylko ta zdrowa bulwa. W zeszłym roku były trzy liście, zdrowe i ładne do dzisiaj. Jak myślicie, dać jeszcze roślinie szansę i poczekać następny rok? Bo trochę cierpliwa jestem, ale jeśli co roku mam widzieć tylko kilka liści, to chyba zwolnię miejsce po nim dla jakiejś innej zachcianki.
- sauromatum
Kasia79, skoro widać postęp w rozwoju rośliny to są szanse, że w końcu zakwitnie Dałbym jej szanse Te rośliny nie należą do sprinterów jeśli chodzi o rozrastanie się więc też potrzebują czasu na regenerację.
Alina-277, nie wiem czy znalazłaś odpowiedzi na swoje pytania ale odpowiem
W polskich warunkach uprawia się głównie cyklamena bluszczolistnego i dyskowatego - ale czytałem o co najmniej 2 innych gatunkach, które da się u nas uprawiać
Warunkiem niezbednym jest zaciszne miejsce, podłoże przepuszczalne. Czasem wymaga okrywania ale to zależy od warunków zimą
Alina-277, nie wiem czy znalazłaś odpowiedzi na swoje pytania ale odpowiem
W polskich warunkach uprawia się głównie cyklamena bluszczolistnego i dyskowatego - ale czytałem o co najmniej 2 innych gatunkach, które da się u nas uprawiać
Warunkiem niezbednym jest zaciszne miejsce, podłoże przepuszczalne. Czasem wymaga okrywania ale to zależy od warunków zimą
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Wielokrotnie już sadziłam cyklameny ,ale niestety u mnie to jednorazowe roślinki .A tak bardzo mi się podobają .
Już nie wiem co robię źle .
Już nie wiem co robię źle .
- sauromatum
JolantaG, mój cyklamen rośnie pod Ostrowem Wielkopolskim więc nie tak daleko od Ciebie więc klimat bardzo zbliżony. A jakie dawałaś podłoże? Ja pod nim mam bardzo lekkie, z domieszką perlitu, ziemi liściowej, również jesienią przykrywam trochę liśćmi (kwitnie spod liści). Podłoże ma tak lekkie, że bardziej obawiam się wyschnięcia na wiór latem niż gnicia zimą A niestety często nie docenia się właśnie wilgoci zimą, która w bezmroźne zimy może zabić wiele, nawet prawie niezniszczalnych roślin...
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Ostrów Wlkp to do mnie prawie rzut beretem .Robiłam im drenaż .Może za bardzo się z nimi cackałam i jak to się mówi zagłaskałam na śmierć .
Spróbuję jeszcze raz ,bo jak patrzę na ślicznotki Dorotki ,to aż mnie skręca .
Spróbuję jeszcze raz ,bo jak patrzę na ślicznotki Dorotki ,to aż mnie skręca .