Ogródek Gosi 17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DzonaK

Re: Ogródek Gosi 17

Post »

Witaj Gosiu
Przejrzałam Twój wątek i jestem zachwycona . Uwielbiam oglądać zdjęcia przed zmianami i po ,dlatego sama skrzętnie wszystko dokumentuję . Gratuluję pięknego ogrodu , powalająca jest ta wyspa przed domem jeszcze zbieram szczękę z podłogi . Ja jestem dopiero na etapie początku i długa droga przede mną będę podglądać Twój ogród . Pozdrawiam :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, właśnie bardzo dawno Cię nie było.
Jestem bardzo ciekawa Twoich zmian.
Mam nadzieję, że robisz zdjęcia.
Nie przemęczaj się. Zostaw prace na wiosnę. Już dawno doszłam do wniosku, że trzeba tak rozkładać pracę, żeby mieć z niej przyjemność, a nie obowiązek.
Faktycznie rośliny, które się nie sieją są mniej kłopotliwe, ale na razie radzę sobie z tymi siewkami. Wiosną przy pieleniu po prostu wywalam nadmiar.

Neno, wyobraź sobie, że wczoraj byłam u jednej z dziewczyn, które też już opuściły forum i ona wywala wszystkie zawilce bo u niej to chwast. Byłam w szoku. Ja walczę o każdego, a ona je wywala, bo ma już dosyć ich rozprzestrzeniania się. Świat jest niesprawiedliwy
Na razie nie rozpaczaj. Ja posadziłam kilka jesienią i część przetrwała. Może i Twój przetrwa?
Ja teraz też kupiłam, zobaczymy.
Buka oczywiście na środku trawnika :D

Asiu, bardzo mi miło, że podoba mi Ci się mój ogród. Ty jesteś na początku ogrodniczej drogi. Mój ogród ma już prawie 18 lat wiec można powiedzieć, że dojrzał. :D
A raczej ja dojrzałam, bo już nie kupuję impulsywnie, tylko staram się z głową. Nie zawsze mi się to udaje, ale ..
Rób zdjęcia koniecznie i to z każdego etapu. Ja żałuje, że nie mam takich zdjęć z poszczególnych etapów zakładania rabat.
Ja zaczęłam wbrew logice od urządzania ogrodu od tyłu, czyli od strony tarasu. Uznałam, że jak na nim siedzę to chcę mieć ładny widok. Tylna, najdłuższa rabata była pierwsza. Potem zrobiłam rabatkę przy tarasie, tam gdzie stoją skrzynie z wionobluszczem, a pod nimi rosną hosty. Ostatnia to ścieżka i rabata pod orzechem,. Trwało to jak pisałam 18 lat. Ale na początku nie byłam na forum, a forum bardzo pomaga, nie tylko poznać rośliny, ale tez zobaczyć inspiracje. Jaka szkoda, że nie ma już z nami wielu osób. Raczę Ci obejrzeć archiwalne, stare wątki, już nieaktywne. Zobaczysz ile pięknych ogrodów było na forum.

Jutro mam jedyną okazję na pracę w ogrodzie, ale nie wiem, czy mi się to uda. W niedzielę nie dam rady, a potem przez 2 tygodnie będę uziemiona w domu. Musze jednak spróbować jutro podziałaś, bo wczoraj przywiozłam od koleżanki piękną irgę z pomarańczowymi kuleczkami. Będzie super wyglądała pod drugą z sosen, a jej celem będzie zasłonięcie kompostownika. W dodatku czekają cebulowe. Też mus je sadzić, bo mi zgrzybieją.
Żeby jeszcze ten wiatr ustał, to byłoby super. Czuję, żę jutro będę musiała wstać skoro świt, żeby się ze wszystkim wyrobić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym roku było u mnie bardzo mało motyli. A u Was?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Margo!
Motyli było mało, fakt, ale paź królowej to wspaniała rekompensata za ten stan;:oj. Brawo za jego zdjęcia.
U mnie też latał, ale sfotografować się nie dał :(.
Ach te zawilce, ileż to razy już je kupowałam i śladu po nich nie ma. Mówisz, żeby nabywać wiosną? Kiedy najlepiej się kupuje kwitnące, nie ma obawy o pomyłkę. W tym roku sprawiłam sobie Andreę Atkinson, ale już ją pokrył jakiś grzyb, więc nie wiem jak przezimuje...
Dziękuję Tobie i Muffince za informacje o ostnicy olbrzymiej. Co do swojej mam duże wątpliwości czy to ona. I dopóki nie wypuści tych rewelacyjnych kłosów nie będę pewna. A ona tworzyć kłosów nie ma zamiaru. Może masz gdzieś zdjęcie swojej w miarę dokładne, chętnie bym się jej przyjrzała, zanim z wdzięcznością poproszę Cię o siewkę.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ależ się zmienia ten Twój ogród ;:224 Pięknie jest i zero chwastów - tylko mogę pozazdrościć. Ja od ubiegłego roku straciłam zapał ogrodowy... Złożyło się na to wiele spraw - główną przyczyną są straty jakie ponieśliśmy w ogrodzie :( Odechciewa się jakichkolwiek inwestycji.
DzonaK

Post »

Faktycznie 10 lat to już kawał czasu , wcale się nie dziwie że tak ładnie u Ciebie . Dziękuję za rade odnośnie archiwum forum nie wiem czy mi się uda to znaleźć w ogóle ale będę miała na zimę zajęcie żeby sobie trochę tu poszperać . ;:oj
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, w Twoim ogrodzie wcale nie widać jesieni. ;:185 Ciągle jeszcze kolorowo i bogato. ;:215
A u mnie ruszyło w sprawie domku działkowego :tan i bardzo być może, że stanie jeszcze tej jesieni. :D Trzymaj kciuki, plisss. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gosiu cudna ta róża https://www.fotosik.pl/zdjecie/f75f95e37efaa8c0 !
U mnie było bardzo dużo motyli od maluśkich do wielkich...a bielinków tyle, że wszystkie kapustne stały sie ich łupem ;:222 Pokazywałam latem, że na kępie tojeści siedziało kilkanaście motyli ;:167
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Gosiu u Ciebie jeszcze sporo kwitnących roślin ja czekam tylko jeszcze na chryzantemy, marcinki już kwitną .Dziś i wczoraj ostatni raz pieliłam w ogrodzie,
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagi, niestety nie mam takiej fotki, ponieważ u mnie wszystko rośnie w ścisku. Trudno zatem o uchwycenie całej rośliny od góry do dołu, bo zawsze ją coś zasłania. Wiosną mimo wszystko wyślę Ci jedną sztukę. Najwyżej będziesz miała dwie. Ona się rozsiewa, więc na pewno będą nowe egzemplarze.
Na razie nie miałam wielu zawilców. Kupowałam więc wiosną wszystko jak leci. Teraz kupiłam kwitnące egzemplarze, zobaczymy jak będzie. Trzymam kciuki za Twoje. ;:215

Monia, chyba ściągnęłam Cię myślami. Dawno nie widziałam żadnych nowych zdjęć u Ciebie, więc zaczęłam się martwić, czy nie zostawiłaś nas na zawsze. Byłoby mi bardzo przykro.
Cieszę się, że jesteś, a wena ogrodowa pewnie za jakiś czas wróci. ;:196
Czy wiesz, że musze u Ciebie zamówić jeszcze 3 astry wysokie? Ale to chyba już wiosną, jeśli będziesz jeszcze miała

Asiu, polecam naprawdę skorzystać ze starych wątków. Stare wątki są po prostu na dalszych stronach każdego działu. Zajmie Ci to trochę czasu, bo to forum jest chyba jednym z najstarszych i miało mase użytkowników. Ale masz rację, od czego są długie zimowe wieczory? :wink:

Lucynko, fantastyczna wiadomość. Oczywiście, że trzymam kciuki. ;:215
Mogłabyś od początku sezonu cieszyć się ogrodem w pełni, nie martwiąc się już o domek.
Daj znać co i jak, bo mam takie zaległości na forum, że nie wiem kiedy je nadrobię.

Marysiu, polecam tę różę. To Jazz. Ma niesamowite kwiaty od moreli po róż. Kwitnie bardzo obficie, nawet u mnie, co nie jest takie oczywiste.
Ciekawe, dlaczego u Ciebie było masę motyli a u mnie przede wszystkim bielinki, chociaz kapusty u mnie nie ma.U mnie zawsze pełno ich było na jeżówkach i werbenach. W tym roku dużo mniej.

Geniu, u mnie przede wszystkim zostały już astry. Musze ich jeszcze dosadzić. Akurat mam puste miejsca, które rewelacyjnie się do tego nadają. Chryzantemy też ładnie się przyjęły. Kupiłam jak radziłaś u Zbyszka,Ciekawe czy przezimują.

Ostatnio bardzo dużo się u mnie działo. Nie miałam kompletnie czasu na forum. Teraz też nie mogę za długo siedzieć przed kompem, muszę więcej leżeć niż siedzieć. Mam strasznie dużo do nadrobienia, mam nadzieje, że to mi się szybko uda.
Ogród na razie został odstawiony. Ale tak naprawdę to mam tylko cebulowe do posadzenia. Czyli mam czas, chociaż nie chciałabym, żeby się popsuły. Może powinnam je wystawić na dwór?
No i powinnam oczyścić warzywnik i przygotowac na następny sezon.
Na razie podziwiam ogród przez okno i powiem szczerze, że jestem zadowolona. Nie jest idealny, od projektanta, chociaż powinien tak wyglądać ;:306 , ale jest mój.
W przyszłym roku zostanie mi więc tylko koszenie i wyrównywanie trawnika i cieszenie się błogim lenistwem ;:173
Co jest oczywiście nieprawdą, bo na pewno coś dokupię, przesadzę. Coś zginie po zimie. Może coś mi się znudzi?
Ale wielkiej rewolucji już nie przewiduję
Marzą mi się jeszcze tylko skrzynie przy rabacie przy ścieżce. Plan jest, jeszcze trzeba funduszy na realizację :D
Ale te już zaczęłam powoli zbierać. Nie sa to olbrzymie kwoty, ale nie mogę za bardzo szaleć.

Zdjęcia są sprzed 2 tygodni, kiedy było jeszcze sporo kwiatów. Teraz zostały przede wszystkim marcinki.

Obrazek

Rdest jest super. Tylko trzeba stworzyć mu odpowiednie warunki, czyli wilgoć. Wtedy kwitnie prawie nom stop
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,fajnie spaceruje się i odpoczywa w twoim ogrodzie ,kwitnień dużo i w każdym zakamarku coś można znaleźć ślicznego ,Twoja praca nie poszła na marne ,chociaż ten ogród podoba mi się od zawsze ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, Ty zawsze mnie wspierałaś. Jestem Ci za to bardzo wdzięczna ;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Gosiu chryzantemy na pewno nie wszystkie przejmują ,u mnie też tak jest ,ale z tych co przezimują biorę sadzonki i sądzę w miejsca gdzie zginęły, do tego co rok zamawiam kilka u Zibiego, są nie drogie więc u mnie i moich koleżanek nie brakuje chryzantem
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu :wit
Dziękuję ;:196
Świetnie prezentują się rabaty.
Wciąż widzę piękne róże,jezowki . Marcinki bardzo ubogacaja ogród . :D trawy bardzo urokliwe.
Werbeny piękne. I jak dużo ich masz. ;:215 W takiej większej ilości wyglądają wyjątkowo pięknie. Trudno obok nich przejść obojętnie. ;:173
Dobrego dnia życzę. ;:3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gosiu, ładnie tej róży w towarzystwie astrów ;:138 za kompozycję i zdjęcie! ;:333

Miłego dnia! ;:168

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Pięknie wygląda Twój jesienny ogród ;:138 . Astry robią co mogą żeby było kolorowo. Poza tym werbena w ilościach hurtowych ;:215 . Do tego wszystkiego trawy i trawki, super . Czas leci bardzo szybko i ani się obejrzymy trzeba będzie przygotować ogród do zimy :roll: . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”