Raport w sprawie... Okazuje się, że te nasiona NN x Ismena wcale nie takie słabe, w sumie wykiełkowało 17 na 20 szt. To lepiej niż dobrze, niektóre hybrydy tak się nie popisują. Na razie nic nie pokażę, bo wszystko siedzi w ziemi i nic nie widać. Wysiałem jeszcze na wodę 5 szt tak doświadczalnie i potrzymam na wodzie aż nie wypuszczą listka, bo tak też można i się sprawdza.
Wyjaśniło się z tą podzieloną cebulą, okazało się, że to 4-ty 'Red Lion', zawieruszony na wiosnę, a że się podzielił i nie wykwitł, nie miałem pojęcia co to jest...
Jak przystało latem mocno wybarwiony 4 kwiaty ciut mniejsze od tych zimą, ale cebula wymęczona przez wełnowce, więc prawie wszystko w normie...
Niezawodny Jawel, vel Jewel, vel Jevel z takimi nazwami spotykałem się od lat na blogach i forach, więc czas zrobić z tym porządek i nazwać go 'Jewel'
Przewaga takiej nazwy na dzień dzisiejszy, więc trzeba się dostosować...
Też 'bidula' dostała za swoje od wełnowców, ale już się zbiera w sobie, wypuściła 4 nowe liście, ale mam wątpliwości czy wykwitnie w następnym sezonie, bo cebula zmalała, i może mieć kłopoty z nowym kwitnieniem. Cieszmy się tym co dzisiaj :
Tylko 3 kwiaty, ale zaznaczona 'półpełność' i chyba 'jego - mościa' tak w jednym miejscu jeszcze nie opisywałem, więc:
- cecha charakterystyczna 'Jewela' to niechętne zasypianie i tendencja do wznoszenia białych smukłych, półpełnych kwiatów ku górze
- czysto białe kwiaty z ostro zakończonymi płatkami, nie zawsze półpełne, niekiedy też z woskowym połyskem
- kwiaty średniej wielkości - grupa 'Diamond' 12 - 16 cm.
- gardziel zielonkawa zakończona bordową koronką, ostro kontrastującą z całością
- wytwarza pylniki, ale rzadko kiedy słupek zdolny do przyjęca pyłku, z reguły jako tepal środkowych płatków (części okwiatu są niezróżnicowane)
- wyhodowany przez Miyake Nursery 1995 (Japonia), zarejestrowany przez Zabo Plants BV 1996.
- charakterystyczny delikatny czysty zapach...
Sprawdziłem jak wyglądał pęd i pąk zimą i co ?
Widocznie ten typ tak ma, słabsze te przebarwienia, ale są i to trzeba sobie wbić do głowy i zapamiętać ...

(mówię do siebie...

)