Moje różne zakątki......cz.3.- Aktualny
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje różne zakątki......cz.3.- Aktualny
Aniu odwiedzam twój wątek cichaczem,ale pora dać o sobie znać ,że jestem,że bywam
Twój ogród,twoje zdjęcia są przecudne,czuję się patrząc na nie jak bym była na żywo w twoim królestwie.Jesteś inspiracją dla mnie jak i za pewne nie tylko dla mnie ,bo masz mega cudny kawałek raju,który zapiera dech.Ja mam sporo na forum ogrodów,które mnie zachwycają a jednym z nich jest właśnie twój
Cieszę się i jest mi bardzo miło,że mogę go podziwiać

Twój ogród,twoje zdjęcia są przecudne,czuję się patrząc na nie jak bym była na żywo w twoim królestwie.Jesteś inspiracją dla mnie jak i za pewne nie tylko dla mnie ,bo masz mega cudny kawałek raju,który zapiera dech.Ja mam sporo na forum ogrodów,które mnie zachwycają a jednym z nich jest właśnie twój

Cieszę się i jest mi bardzo miło,że mogę go podziwiać

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Aniu,w ogrodzie jeszcze pięknie masz ,hortensje tak dzielnie się trzymają i róż mnóstwo kwitnie przez co bardzo kolorowo i kompozycje tak się super wyróżniają a widoki znad zalewu przepiękne i wyciszające,pozdrawiam serdecznie i życzę miłego odpoczynku

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Aniu masa kwitnień jeszcze u Ciebie
różyczki pięknie się prezentują
ogród mimo jesieni tętni życiem
U mnie już tylko wspomnienia po pięknych kwitnieniach, dobrze, że u Ciebie mogę oczy nacieszyć
Zdjęcia z zalewu super, klimat wspaniały, jeziorko, lasek i trawy 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
JAKUCH-Jadziu Bardzo ci dziękuję
za wszelkie informacje, linki.Cały wieczór i ranek siedziałam w nich.Coś tam w głowie zostanie.
anna194-Aniu Dziękuję bardzo za piękny widoczek.Byłam u ciebie i je widziałam.Piękne, uspakajające, relaksujące,,,
beacia0088-Beatko Witaj ! I zapraszam nie tylko cichaczem.
Tak miłych, pozytywnych slow się nie spodziewałam.Bardzo mi jest przyjemnie je czytać i czytać i czytać,,,kilka razy je przeczytałam.Dziękuję ci za nie.Dla mnie to też ważne.
Każdy tworzy swój kawałek ogrodu, raju jak umie.Ja też.Naprawdę cieszę się,że ci się u mnie podoba.
U ciebie jest też duże bogactwo roślin.
Zapraszam częściej
Wczoraj popołudniu, poszłam na łaki po jakiś roślinki na bukiecik.Myślałam,że tylko będzie sadziec i trawki.
A tu proszę i maczki we wrześniu sobie jeszcze kwitły i wyszło to tak
( tulipanki dzisiaj posadziłam.)

Teraz zwiewam do kościółka.Na resztę odpowiem później
A dla miłych zaglądających zostawiam pyszną szarlotkę

za wszelkie informacje, linki.Cały wieczór i ranek siedziałam w nich.Coś tam w głowie zostanie.
anna194-Aniu Dziękuję bardzo za piękny widoczek.Byłam u ciebie i je widziałam.Piękne, uspakajające, relaksujące,,,

beacia0088-Beatko Witaj ! I zapraszam nie tylko cichaczem.
Tak miłych, pozytywnych slow się nie spodziewałam.Bardzo mi jest przyjemnie je czytać i czytać i czytać,,,kilka razy je przeczytałam.Dziękuję ci za nie.Dla mnie to też ważne.
Każdy tworzy swój kawałek ogrodu, raju jak umie.Ja też.Naprawdę cieszę się,że ci się u mnie podoba.
U ciebie jest też duże bogactwo roślin.

Wczoraj popołudniu, poszłam na łaki po jakiś roślinki na bukiecik.Myślałam,że tylko będzie sadziec i trawki.
A tu proszę i maczki we wrześniu sobie jeszcze kwitły i wyszło to tak

( tulipanki dzisiaj posadziłam.)

Teraz zwiewam do kościółka.Na resztę odpowiem później

A dla miłych zaglądających zostawiam pyszną szarlotkę

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niedzielna szarlotka pychota mniamm
...też upiekłam tylko ze śliwkami..Maki o tej porze???
pięknie je sfociłaś!

- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Aniu widoki jeszcze piękne... Bukiet letnio - jesienny uroczy, a ciasto pysznie pachnie... Dobrego tygodnia 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Oj Aniu ale narobiłaś z tą Twoją szarlotką ochoty na takie pyszności. Super się je je s potem idą w boczki.
Spóźniłem się z odpowiedzią, ale niezawodna Jadzia już Ci odpowiedziała. Pryznam, że ja jesienią nicnud dawałam różom ale pomyślę o tej mączce bazaltowej. Z dolomitem bym byla chyba ostrożna. Róże ponoć lubią stanowiska lekko kwaśne, o czym się przekonałam w tym roku. Podlewałam je wodą że studni która zawiera u mnie dużo wapnia i efekty było widać na liściach. Zaczęły dostawać chlorozy. Musiałam je dokarmić dolistnie i trochę zakwasić podłoże. Ale to odchorowały.
Muszę uważać w przyszłym roku. Ale jak Jadzia podała linki odnośnie tej mączki bazaltowej, to wydaje mi się ,że warto chyba z nią spróbować. Miłego końca niedzieli. Pozdrawiam i czekam na następne wspaniałe zdjęcia

Spóźniłem się z odpowiedzią, ale niezawodna Jadzia już Ci odpowiedziała. Pryznam, że ja jesienią nicnud dawałam różom ale pomyślę o tej mączce bazaltowej. Z dolomitem bym byla chyba ostrożna. Róże ponoć lubią stanowiska lekko kwaśne, o czym się przekonałam w tym roku. Podlewałam je wodą że studni która zawiera u mnie dużo wapnia i efekty było widać na liściach. Zaczęły dostawać chlorozy. Musiałam je dokarmić dolistnie i trochę zakwasić podłoże. Ale to odchorowały.
Muszę uważać w przyszłym roku. Ale jak Jadzia podała linki odnośnie tej mączki bazaltowej, to wydaje mi się ,że warto chyba z nią spróbować. Miłego końca niedzieli. Pozdrawiam i czekam na następne wspaniałe zdjęcia
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Ogród i róże Ireny
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Aniu, wielki brawa za kompozycję jesiennego bukieciku z roślin łąkowych.
Kocham takie bukieciki, a już połączenie wczesnego lata (maki) z jesienią - cudne!
Również odradzam dolomit pod róże. Mączka bazaltowa jest
Dobrego, cieplejszego tygodnia, Aniu.

Również odradzam dolomit pod róże. Mączka bazaltowa jest

Dobrego, cieplejszego tygodnia, Aniu.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Aniu, poczęstowałam się - pychota.
Makami - Twoją kompozycją/ i fot. / - zachwyciłam się
Makami - Twoją kompozycją/ i fot. / - zachwyciłam się

- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Aniu, ciasteczkiem się poczęstowałam i zdjęcia piękne obejrzałam
. Zainteresował mnie temat mączki bazaltowej. Nie znałam tego nawozu. Muszę się doszkolić w tym temacie, bo może taka mączka pomaga w dobrym zimowaniu róż? Z ich zimowaniem mam duży kłopot mimo, że nie mieszkam w zimnej części kraju ani zimy w ogóle nie są przecież takie ostre. Ładne masz dalie Aniu, chciałabym znaleźć dla nich miejsce w przyszłym roku ale z tym będzie problem, bo nie chcę już tworzyć nowych rabat. Szczególnie podoba mi się jak pokazałaś dalie też z więdnącymi kwiatkami. Te zdjęcia mają szczególny urok i pokazują cały urok dalii. Świetne jest zdjęcie czerwonej róży na tle hortensji. Zazdroszczę Ci tego daru, że potrafisz zrobić zdjęcie, które nie jest po prostu pocztówką a zaciekawia, powoduje, że zatrzymuję się przed nim dłużej.
Wszędzie wypatruję zdjęć róży Munstead Wood, czy jest szansa, że zobaczę je także u Ciebie?

Wszędzie wypatruję zdjęć róży Munstead Wood, czy jest szansa, że zobaczę je także u Ciebie?

- anabuko1
koziorozec-Maruś Jeszcze jest pięknie w ogrodzie,I dużo kwitnień.I drzewa pełne zielonych liści.Trochę się już złocą.Ale całkiem ładnie wyglądają/Ale jak mocno temperatury spadną to szybko liście będą zlatywały , i pustwa i szaro potem i zimno.. brr tego co potem to ja już nie lubię.
Zalew to takie piękne miejsce na spacery na różne życiowe sytuacje.
Dziękuję ci za każde miłe słowa.Buziaczki przesyłam
maniolek-Mariuszek Oj fotki może i ładne.Dziękuję.Ale róże nie wszystkie ładne.
Póki jeszcze liście są zielone to ogród jeszcze ładny.I dzięki hortensjom, daliom, trochę jeżówkom, , marcinkom, różom i innym ogrody w miarę ładnie się trzymają.Ale i dlatego,że do tej pory mieliśmy piękne lato.Ale jeszcze trochę trawy i chryzantemy też nas pocieszą.
Tutaj klimat, jeziorom lasy, laki, ptaki,, zwierzyna to cudny klimat.Nie to co w mieście.Dlatego ile mogę i jak często mogę to tutaj przyjeżdżam i jestem.
Dziękuję za miłe słowa.
marpa-Maryniu, ewarost-Ewuniu Witajcie
Ciasto na niedzielę wskazane.Może nie na każdą, bo wałeczki rosną
A tu zima idzie i ruchu w ogrodzie nie będzie .Chyba ,że odśnieżanie.
Ciasto ze śliwkami też pycha.Już raz robiłam.irpam
Tymi makami ja też się zdziwiłam.I to bardzo.Ale fajnie wyglądają.Dziękuję.
irpam-Irenko Ta szarlotka jest naprawdę pyszna.Mój mąż nią się coraz zajada.
No niestety boczki ida.a tu jesień i zima przed nami spalanie mniejsze nabytych kalorii.
Moje roze rosną w korze i sosny sąsiada przy siatce.To raczej mają kwaśną glebę.Obornik dam.
Mączkę bazaltową już zamówiłam.Dolomit już mi mąż kupił.Ale jeszcze się wstrzymałam.
Tak bardzo chciałabym je wzmocnić, podkurować aby tak mi już nie chorowały...
Dziękuję za wszelkie informacje.
I życzę dobrego nowego tygodnia
hortensja Kyushu i różowiejącą Limelight

Bobo

Hortensja Sundae Fraise

Magical Fire

Cd,n..

Zalew to takie piękne miejsce na spacery na różne życiowe sytuacje.

maniolek-Mariuszek Oj fotki może i ładne.Dziękuję.Ale róże nie wszystkie ładne.
Póki jeszcze liście są zielone to ogród jeszcze ładny.I dzięki hortensjom, daliom, trochę jeżówkom, , marcinkom, różom i innym ogrody w miarę ładnie się trzymają.Ale i dlatego,że do tej pory mieliśmy piękne lato.Ale jeszcze trochę trawy i chryzantemy też nas pocieszą.
Tutaj klimat, jeziorom lasy, laki, ptaki,, zwierzyna to cudny klimat.Nie to co w mieście.Dlatego ile mogę i jak często mogę to tutaj przyjeżdżam i jestem.

Dziękuję za miłe słowa.

marpa-Maryniu, ewarost-Ewuniu Witajcie

Ciasto na niedzielę wskazane.Może nie na każdą, bo wałeczki rosną

A tu zima idzie i ruchu w ogrodzie nie będzie .Chyba ,że odśnieżanie.
Ciasto ze śliwkami też pycha.Już raz robiłam.irpam
Tymi makami ja też się zdziwiłam.I to bardzo.Ale fajnie wyglądają.Dziękuję.
irpam-Irenko Ta szarlotka jest naprawdę pyszna.Mój mąż nią się coraz zajada.
No niestety boczki ida.a tu jesień i zima przed nami spalanie mniejsze nabytych kalorii.

Moje roze rosną w korze i sosny sąsiada przy siatce.To raczej mają kwaśną glebę.Obornik dam.
Mączkę bazaltową już zamówiłam.Dolomit już mi mąż kupił.Ale jeszcze się wstrzymałam.
Tak bardzo chciałabym je wzmocnić, podkurować aby tak mi już nie chorowały...
Dziękuję za wszelkie informacje.
I życzę dobrego nowego tygodnia

hortensja Kyushu i różowiejącą Limelight

Bobo

Hortensja Sundae Fraise

Magical Fire

Cd,n..
- anabuko1
plocczanka-Lucynko Dziękuję
I ja uwielbiam takie polne kwiaty w bukietach. To dary natury
Tak to rzadkie połączenie maków( we wrześniu ) z sadźcem i marcinkami.
Lucynko dziękuję ci ta te cenne rady co do dolomitu i mączki.Dobrze,że dziś niedziela, nie rozsypałam tego dolomitu.To dam im tylko mączkę jak przyjdzie, bo już zamówiona i obornik na zimę.A jaki lepszy dla nich ??.Bo mogę mieć koński i gołębi.
Dziękuję i tobie życzę dobrego tygodnia.Aby do czwartku i już ma się ocieplić.
lanceta-Lodziu No to fajnie,że poczęstowałaś się szarlotką .
Maki we wrześniu to wyjątek.Miły .
Dziękuję, dziękuję za miłe słowa.
kania-Kasiu To fajnie, dziękuję za miłe słowa.
Wiesz tak w miedzy czasie wieczorami czytam o rożnych nawozach.I myślę co tu dać na te chorowite róże.
Dolomit już mma kupiony.ale dziewczyny odradzają.To pójdzie na inne rabaty,Mączka bazaltowa lada dzień przyjdzie.
Ziemia u mnie wyjałowiona,To yteż żle wpywa na rośliny.Obornik dam na zimę.Tylko nie wiem, który lepszy pod róże ??
Mam mieć gołębi i koński.
Ta mączka ma rośliny wzmacniać i też pomagać w ich zimowaniu i dla róż ponoć jest dobra.
Ja dalie upycham w rożne miejsca.
I chyba na drugi rok posadzę je między liliowcami.Bo tam teraz pustawo.
Dziękuję ci Kasiu za te słowa pozytywne i opisujące twoje odczucia mojej fotografii roślin.Dla mnie do bardzo cenne słowa.
Moja róża Munstead Wood w tym roku jeden pęd miała i jednego kwiatka w czerwcu.I potem goła.
Zdjęcie z wcześniejszego roku

Na trawach jeszcze się nie znam.Mam kilka.Ale nie wiem co mam.
Jak wiecie, to podpowiedzcie co mam.

Tak to rzadkie połączenie maków( we wrześniu ) z sadźcem i marcinkami.
Lucynko dziękuję ci ta te cenne rady co do dolomitu i mączki.Dobrze,że dziś niedziela, nie rozsypałam tego dolomitu.To dam im tylko mączkę jak przyjdzie, bo już zamówiona i obornik na zimę.A jaki lepszy dla nich ??.Bo mogę mieć koński i gołębi.
Dziękuję i tobie życzę dobrego tygodnia.Aby do czwartku i już ma się ocieplić.

lanceta-Lodziu No to fajnie,że poczęstowałaś się szarlotką .
Maki we wrześniu to wyjątek.Miły .
Dziękuję, dziękuję za miłe słowa.

kania-Kasiu To fajnie, dziękuję za miłe słowa.
Wiesz tak w miedzy czasie wieczorami czytam o rożnych nawozach.I myślę co tu dać na te chorowite róże.
Dolomit już mma kupiony.ale dziewczyny odradzają.To pójdzie na inne rabaty,Mączka bazaltowa lada dzień przyjdzie.
Ziemia u mnie wyjałowiona,To yteż żle wpywa na rośliny.Obornik dam na zimę.Tylko nie wiem, który lepszy pod róże ??
Mam mieć gołębi i koński.
Ta mączka ma rośliny wzmacniać i też pomagać w ich zimowaniu i dla róż ponoć jest dobra.
Ja dalie upycham w rożne miejsca.
I chyba na drugi rok posadzę je między liliowcami.Bo tam teraz pustawo.
Dziękuję ci Kasiu za te słowa pozytywne i opisujące twoje odczucia mojej fotografii roślin.Dla mnie do bardzo cenne słowa.

Moja róża Munstead Wood w tym roku jeden pęd miała i jednego kwiatka w czerwcu.I potem goła.

Zdjęcie z wcześniejszego roku

Na trawach jeszcze się nie znam.Mam kilka.Ale nie wiem co mam.
Jak wiecie, to podpowiedzcie co mam.

- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Super róża Munsstead Wood. Zazdroszczę Ci, że masz taką ładną u siebie. Jestem pewna, że w przyszłym roku będzie kwitła bukietem kwiatów u Ciebie i u mnie. Aniu, uzbrojona w kupy od zwierzaków dużo zdziałasz z różami
a jak się wzmocnią to będą zdrowe. Ja w ubiegłym roku zrobiłam im kopce na zimę z obornikiem a na wiosnę dałam nawóz gołębi w postaci gnojówki. Teraz na jesień nie dawaj Aniu obornika ani nawozu gołębiego, który jest bardzo silny. Kopce robiłam jak już był mróz. Najpierw warstwa ziemi, żeby obornik nie dotykał bezpośrednio pędów, na to warstwa obornika a na to znów ziemia bo odkryty obornik traci na wartości. Teraz też gromadzę obornik pod przykryciem plandeką i zastosuję jak przyjdzie czas. Gołębie guano trzymam zamknięte w workach. Aniu, po takich nawozach róż nie poznasz
. Trzeba tylko te chore liście wygrabić bo masz mocno pochorowane te różyczki co są w grupie.
. Jak tego swojego cudnego Elmshorna tak potraktujesz to Ci do nieba urośnie!
On już teraz jest bardzo ładny 

Witaj Aniu
Narobiłaś smaka tym pysznym ciastem ,że chyba sama dziś ukręcę bo jak by inaczej . Tak jak pisze Becia miło jest przebywać w Twoim ogrodzie i oglądać te piękne kwiaty . Wszystko razem prezentuję się jak raj na ziemi.
Narobiłaś smaka tym pysznym ciastem ,że chyba sama dziś ukręcę bo jak by inaczej . Tak jak pisze Becia miło jest przebywać w Twoim ogrodzie i oglądać te piękne kwiaty . Wszystko razem prezentuję się jak raj na ziemi.