Aj tam. Tak naprawdę to robię chryzantemę pierwszy raz, bo rok wcześniej to bardziej nauka była a teraz to poszalałem bo mam teraz z 20 tys chryzantem do sprzedania. Pierwsze 500 miksa średnio kwiatowego poszło już a od czwartku tysiąc wrzosu już sprzedane.
Witam.
Ma ktoś doświadczenie w uprawie wrzosów? Na wiosnę planuje posadzić max 5 tys. na próbę i zastanawiam się czy wiosną czy jesienią sadzi się żeby zakwitły na jesień. Wystarczy tylko torf kwaśny czy trzeba robić mieszankę.
wrzosy sadzonki kupuje się od marca do maja. W zależności jaki produkt finalnie chcesz mieć. Te kupione w marcu przycinasz i chodujesz w multiplacie do połowy kwietnia aż śniegi nie zejdą. Wrzos to odpowiednie pH gleby mnóstwo oprysków na grzyba no i podlewanie nie może przeschnąć bo po nim. Co do podlewania to jak chcesz mieć długie nitki to tylko z kompensacją ciśnienia. i łatwo to przeliczysz ile masz na nitce kapilar ile na min. dają wody przy jakim ciśnieniu. to co dają na min/L to instalacja musi dawać x2. Jakość wodu ma znaczenie każdy syf zatyka je, tak samo kamień w wodzie. Firma bradas z Olesna Ci doradzi co i jak.
Fakt, że chryzantemy powariowały. Zmiany klimatu, susza... odmiany które powinny miesiąc temu jechać do klienta dopiero zaczynają kwitnąć, Cremist się bardzo spieszy i rośnie nierówno. Wielkokwiatowe mam OK, sterowane od 20 sierpnia do dzisiaj. Jeśli mogę coś sugerować, to nawożenie samą saletrą potasową opóźnia kwitnienie, ale na tym etapie... Ogólnie, dziwny rok