Witam wszystkich miłośników oleandrów. Mojego ulubieńca opanowała choroba. Niestety nie bardzo wiem, czy to jakaś choroba grzybowa, czy jakaś inna. Proszę o pomoc.
Możliwe, że to jakiś grzyb. Wytnij te chore gałązki i kup jakiś preparat na grzyba. Działaj szybko, żeby się nie przeniosło na inna części oleandra, ani na inne rośliny.
Czy ktoś mi pomoże w sprawie oleandra? Sprawa jest następująca...mój oleander przetrwał już 3 zimowania w garażu i zawsze był ładny, kwitnący na lato a teraz go wystawiłem i widzę, że ma bardzo uschnięte liście (same nie odpadają, ale wystarczy je dotknąć i aż się kruszą) i coś puchowego na nim wyrosło (jak na zdjęciu).
liście https://scontent.fiev1-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5B4EA3DC
empressia, nie wygląda to dobrze, nie widać tam żadnego życia, nie przemarzł przypadkiem w tym garażu? Sprawdź, czy to tylko liście są suche, czy również gałązki, po prostu utnij jedną. Jeżeli jest żywa, to pozostaje tylko cierpliwie czekać na nowe przyrosty i jezeli masz popryskać jakimś grzybobójczym preparatem. A jeżeli nie masz, to chyba lepiej opłaca się kupić nową roślinę.
Witam jestem posiadaczem oleandra nie oglądałem całego watku chciałbym sie spytać. Dostałem od znajomej jesienią zeszłego roku małego oleandra, stał całą zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu gdzie temperatura nie spadała poniżej zera. Wiosną wsadziłem do gruntu, pięknie się rozrósł i cały czas kwitnie. Czy na zimę go chowa się czy może zimować w gruncie?
Dzięki Norbert dostałem sadzonkę od pewnej forumowiczki gratis przy zakupie pewnych roślin,całą zimę stała w nieogrzewanym pomieszczeniu gdzie temp nie spadała poniżej zera ,wiosna wsadziłem do gruntu,na okrągło kwitnie,często podlewana.
Pozdrawiam!
Hej, potrzebuje waszej pomocy. Około miesiąc temu kupiłam nawet sporego Oleandra. Właśnie wróciłam z wakacji (kwiatek byl przez ten czas podlewany) i najwyższe pędy Oleandra były suche a na nowych świeżych, które wyszły dolnej części rośliny jest biały nalot, wygląda trochę jak wata. Suche części ucięłam, jednak widać że roślina choruje. Czy mogę ją jeszcze jakoś uratować? Jak sie pozbyć tego nalotu z kwiata? Pozdrawiam
Wełnowce, poczytaj tutaj: viewtopic.php?f=19&t=51368
Szkoda tylko, że miesiąc czekałaś z tym żeby napisać, bo roślina jest zaatakowana w bardzo już zaawansowanym stadium.
Dziękuję za odpowiedź. Kupiłam roslinke miesiąc temu i była zdrowa na pierwszy rzut oka, nacieszylam tydzień oko i wyjechałam na 3 tyg na wakacje i jak wróciłam dzisiaj zastalam ją w takim stanie..
Jeszcze raz dziekuje za uświadomienie mnie co to za choroba, biorę sie za czytanie
Witam
Nigdzie w temacie nie mogę znaleźć odpowiedzi na przypadłość mojego oleandra. Od dołu liście zaczynają brązowieć i wywijać się. Sztywno trzymają się łodygi. Do tej pory rósł ładnie i zielono Poniżej zamieszczam zdjęcia i proszę o pomoc