Moja mała dżungla

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja mała dżungla

Post »

Piękna chamedora i grubosz. Co prawda grubosz jeszcze mały ale jak urośnie to będzie fajne miniaturkowe drzewko ;:108
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 17:33

Post »

Eriopus pal ma długość 100cm i szerokość chyba 5cm. Naprawdę jak pooglądałem Twoje monstery to już wiem na pewno, że czeka mnie jeszcze niejedno przesadzanie :( będę się starał ją w miarę możliwości przycinać gdy już się tak bardzo rozrośnie, chciałbym żeby jej pęd oplatał podporę kilka razy tak żeby wyglądała bardzo gęsto. Zobaczymy.

Maciek dziękuję :) grubosza właśnie wczoraj przesadziłem do doniczki z ziemią i piaskiem w proporcji 2:1. Szkoda tylko że grubosze rosną tak wolno :roll:
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Radziłbym kupić i dbać jej palik 180 cm ponieważ przy przesadzanie będziesz musiał ją odwiazywać od palika itd a to sprzyja urazów mechanicznym. Co do przycinania to nie jestem zwolennikiem chyba że już zabiera bardzo dużo miejsca. Jak się odcina stożek wzrostu czyli górną część rośliny to z paka uspionego wychodzą liście bez cięć i dziur. Czyli znów trzeba trochę czasu żeby nowy pęd był podziurawiony itd. Od razu też mówię, że oplatanie tego gatunku monstery jest trudne że względu na kruchość pędów.
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Dzięki za fachową odpowiedź :wink: ale póki co zostanę przy tym palu który mam
aberracje
200p
200p
Od: 20 wrz 2017, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje draceny obrzeżone maja tendencje do utrzymywania średnicy "palika", nie za bardzo chca meżnieć :( Może po wielu latach, przy regularnym podlewaniu i nawożeniu, oraz dobrym oświetleniu bedzie lepiej. Z tym, że ja nigdy od takiej chudzinki w ziemi nie zaczynałam, ale miałam jedna odnoge taka szczuplejsza niż inne i taka jest od momentu kupna. Te grubsze nawet po obcieciu piuropusza wypuszczaja nowe odnogi grubsze niż ta najchudsza, nie wiem dlaczego :roll:

Masz dobrze zapowiadajacy sie busz!
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Szczerze mówiąc jakoś bardzo na tej dracenie mi nie zależy. Jest bo jest, podlewam ją zawsze przy okazji.

Moje piękne zielistki :) bardzo się rozrosły, każda inna.
Obrazek

Trochę żałuję że wsadziłem je wszystkie do podobnych donic. Mogłem wybrać takie brązowe gliniane, lepiej by to wyglądało.
Obrazek

Zielistki starałem się uprawiać już od wielu lat, jakoś mi to wychodziło ale nigdy nie doczekałem się żeby zakwitły i wypuściły pędy. W tym roku stała się rzecz niesamowita, ponieważ rozłogi wypuściły wszystkie trzy! Własnym oczom nie mogłem uwierzyć, tymbardziej że dwie z nich mam zaledwie od stycznia a kupiłem je jako małe rośliny.

Moja ulubiona z zielonym środkiem i białymi brzegami:
Obrazek

Cała zielona:
Obrazek

I z białym środkiem i zielonymi brzegami, dopiero w fazie rozwoju:
Obrazek

Przesadziłem dziś w końcu moją zanokcicę, wtyd się przyznać ale nie zrobiłem tego odkąd ją mam i tak siedziała w tym kupnym podłożu ;:224
Obrazek
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Liść monstery ledwo co się rozwinął, a z łodygi już przebija się następny.
Zawsze napierw wyrastał korzeń powietrzny a dopiero potem liść. Pewnie to dzięki podporze.
Obrazek
Obrazek

Epipremnum od ostatniego przesadzenia wypuścił w sumie trzy nowe liście.
Obrazek
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Zanim ten liść od monstery wyjdzie to jeszcze trochę czasu upłynie :)
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Wiem, ale mimo wszystko taki zalążek pojawił się bardzo szybko, przy poprzednich liściach trwało to znacznie dłużej
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz przepiękne zielistki!
I wcale nie żałuj że posadziłeś w takie doniczki a nie inne,bo wyglądają bardzo dobrze. Ja też mam zielistki w białych donicach i uważam,że ze wszystkich kwiat?w wyglądają najbardziej elegancko i dekoracyjnie.
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Foxowa dziękuję :lol:
Wziąłem dziś i uciąłem dwie odnóżki zielistki z zielonym środkiem i wsadziłem do ziemi aby się ukorzeniły. Zielistek nigdy za wiele ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Epipremnum złociste rośnie w bardzo szybkim tempie, wypuszcza około jednego liścia na tydzień. Ostatnio zacząłem interesować się uprawą hydroponiczną. Kupiłem odpowiednie doniczki z wskaźnikami poziomu wody, keramzyt i pożywkę. Planuję na początek do hydro wpakować cytrynę, zanokcicę i paproć nephrolepis, którą dziś nabyłem. Jeśli się powiedzie to sukcesywnie będę przenosić moje pozostałe rośliny do tego typu uprawy bo widzę w tym same plusy.
Obrazek

Monstera rozwija następny liść. Jej łodyga przy ziemi jest gruba na jakieś 1,5 cm a ta przy najmłodszym liściu jakieś 4cm
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jacqueline
200p
200p
Od: 26 wrz 2018, o 13:20

Post »

Witam :wit

Ciekawie tu u ciebie, niektóre roślinki bardzo lubię :)
Tak patrzę na Epipremnum u ciebie i innych, stwierdzam, że popełniłam błąd przy przesadzaniu. Kuzynka chciała wywalić roślinkę więc przygarnęłam, korzonki w dobrym stanie tylko malutko, ale do doniczki posadziłam, o zgrozo aż 7 szczepek. Toć co ja z tym zrobię jeśli to będzie rosło w takim tempie jak u ciebie. A naczytałam sie, że nie szaleje to ze wzrostem. No chyba, że moje będzie żółwiem :;230 Ale ma palik 110cm to troche mu starczy mam nadzieję ;)
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Dziękuję :)
U mnie na zdjęciu tego nie widać, ale posadziłem razem 3 pędy. Na Twoim miejscu rozdzieliłbym te 7 pędów na dwie doniczki. Ale jeśli Twoja doniczka będzie odpowiednio duża to nie widzę problemu, epipremnum nie ma grubych łodyg a i system korzeniowy z tego co wiem nie jest jakiś ogromny. Przy tak wysokim palu jak Twój myślę że będzie spoko :wink:

Ps. Życzę sobie takich kuzynek co chcą wyrzucać tak piękne rośliny haha ;:173
Jacqueline
200p
200p
Od: 26 wrz 2018, o 13:20

Post »

No wiem, wiem, ale tak mi było żal wywalać tych sadzonek - najwyżej szybciej będzie gąszcz, może kiedyś dam komuś w prezencie a sobie szczepki zostawię, a może palik dołożę? ;:224

Monsterę masz piękną, myślałam, że to trochę wolniej rośnie. Kosmicznie podoba mi się variegata, ale też wolałabym jakąś bardziej kompaktową chyba, jak Monkey Mask czy coś w tym stylu. Zielistki też masz super, idealna roślina na kwietnik czy w zwisie te wąsy z roślinkami, pięknie to będzie wyglądać (kiedyś była u nas jedna taka w domu).

Kuzynka zmienia meble i wyrzuca praktycznie wszystkie rośliny. Już dobrze nie pamiętam co tam miała, ale były 3 doniczki Ficus Benjamin - wzięłabym je po to choćby na ludzi ich wyprowadzić i bym jej oddała kiedyś czy komukolwiek, takie mini laski byłyby z nich idealne. A chyba je już unicestwiła :/
Tymczasem przemyciłam ze starego domu dziś dwie roślinki - ku niezadowoleniu męża :;230 Stwierdził, że będę razem z kwiatkami na dworze spać :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”