Guciowe storczyki - gucia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Od Guci

Post »

Witam serdecznie i dziekuje :D
Na wystawe będę mogla wybrac sie dopiero po 13 listopada, mam nadzieje, ze nie bedzie za pozno.
...jeszcze ciekawostka...moja 'Nelly Isler' jednak pachnie...chyba sie pospieszylam z tym wachaniem tuz po rozwinieciu pierwszych kwiatow, teraz zapach jest niesamowity, a kwiaty cudne :lol:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Guciu, Guciu - Ty Czarodziejko! :D Ależ piękne cambrie. Ten kolor jest wręcz hipnotyzujący. 8)
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Marzeń, o które warto walczyć.
Radości, którymi warto się dzielić.
Przyjaciół, z którymi warto być i nadziei, bez której nie da się żyć.

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
oraz Szczęśliwego Nowego Roku.

życzy Bożena Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Guciu zdrówka bo to najważniejsze, pogody ducha, odpoczynku od codziennych spraw, oraz samych sukcesów (nie tylko storczykowych :wink: ) w Nowym Roku :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Guciu obejrzałam Twoje piękności i dech mi zaparło. Śliczne. Te żółty phalaenopsis jest uroczy. Życzę powodzenia w uprawie i dużo kwitnień. No i oczywiście fajne masz dzieci, skoro robią taki prezent.
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam noworocznie i pozdrawiam cieplutko :wit
Za oknami biało i zimno, a u mnie falenopsisy kupione w styczniu 2008 roku zaczynają kwitnienie.
Cambrie niestety już przekwitły, ale ich niesamowity zapach pozostanie w pamięci na długo :lol:

Obrazek
Obrazek

Falenopsisy rozpoczęły kwitnienie na pędach wypuszczonych z uśpionych oczek, ale nowe pędy rosną szybko, więc wiosną będzie już kolorowo :D

Obrazek
Obrazek

W listopadzie jedną cambrię i dendrobium przełożyłam do przezroczystych doniczek, aby ułatwić sobie ocenę wilgotności storczyka i muszę powiedzieć, że jest super. Oba storczyki są w dobrej kondycji i mają piękne przyrosty.

Obrazek Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Guciu, wspaniałe kwitnienia się szykują, ten biały falenopsis ile ma pączków :shock: :?: niesamowity :wink:
Na żółciutkiego spoglądam z nieskrywaną zazdrością :oops: mój własnie stracił jedyny pączek który wyrósł z uśpionego oczka :( a nowy pęd jakoś powolutku rośnie...
Wspaniałe korzenie cambrii i dendrobium, też planuję swoje przesadzić (może na wiosnę) do przezroczystych doniczek bo przyznam że ciężko jest ocenić czy podłoże przeschło wystarczająco...
Życzę wielu pięknych kwitnień :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Joasiu, ja wiosną przesadzę także pozostałe cambrie, tak jest bezpieczniej i moja córka nie będzie miała problemów z podlewaniem, w czasie mojej dłuższej nieobecności.
Moje wątki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

U Ciebie jak zawsze morze kwiatów. 8) Ten falenopsis w szklanej kuli jest ogromny. Trzymam kciuki za wszystkie pączki. :lol:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Guciu, ale masa pączków :shock: rzeczywiście zapowiadają się piękne kwitnienia :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Guciu, jest u Ciebie pięknie kwiatowo-kolorowo, a jak otworzy sie ta masa pąków, które widzę na zdjęciach, to będzie wspaniale :D
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Guciu, kolorowo u Ciebie, ja ostatnio też przesadzam do przezroczystych doniczek i jest to o wiele wygodniejsze, ale moje cambie nie mają takich pięknych korzeni jak Twoje. Zakwitła mi Odontonia Samurai, ale ma tylko jeden pęd u ciebie były trzy-gratuluję dobrej ręki. ;:1

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam serdecznie :wit

Niestety za oknami ponuro, na szczęście nasze parapety skutecznie poprawiają nastrój :lol:

Cambrie po ostatnim kwitnieniu, odpoczywają zimą na południowym parapecie. Ograniczyłam im podlewanie, ale staram się zapewnić im maksymalną wilgotność, ustawiając na parapetach tacki z keramzytem.

Pokazywane wcześniej falenopsisy, rozwijają pomału kolejne pączki. Pędy u pozostałych falków pięknie rosną, ale na kolejne kwitnienia muszę jeszcze chwilę poczekać.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niestety jeśli chodzi o dendrobium nobile, dałam plamę :cry:
Najprawdopodobniej niewłaściwe przechłodzenie i przesuszenie w okresie jesienno- zimowego spoczynku, spowodowało pojawienie się keików.
Wiosną, kiedy maluchy wypuszczą własne korzenie, będę próbowała je usamodzielnić.

Obrazek
Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Guciu, co zrobić, by dendrobium było takie zielone? moje osypało liście i jest jakieś takie...suche? :((
platynka :)
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Platynko, moje dendrobium podlewam standartowo, po przesuszeniu podłoża. Nawożę przy każdym podlaniu 1/2 dawki nawozu + przelanie co m-c. Od maja do września stało na tarasie. Teraz stoi na południowym parapecie...oczywiście na tacce z keramzytem. Wszystkie swoje storczyki podlewam deszczówką albo wodą z oczka...i to chyba wszystko.
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”