Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa to uszczelnij to okno. Ja bym wszystko zrobila aby sie udalo. To jest przeciez straszna strata jak sie czeka na paczki i one potem oblatuja. Ja bym tego tak nie zostawila.

Ja mam tez cieple kaloryfery i z moimi sie nic nie dzieje. Postaw je na keramzyt albo wymysl cos innego. Jak mozesz patrzec na takie straty. Mi by serce peklo. :shock:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusia , żółty storczyk jest cudowny !!! :), i jest na mojej liście chciejstw , o ile dobrze kojarzę to chyba Artur też ma takiego .
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Dusia widzę że z Arturem się na mnie uwzięliście :wink: mówiłam sobie że przynajmniej żółtego na 100% nie kupię a tu takie śliczności że moje postanowienie niestety trafił szlag a żółty storczyk powoli wysuwa się na prowadzenie na liście chciejstw :D ten Twój jest na prawdę prześliczny :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Duśka, wieszaj mokre ręczniki na kaloryferach. Idealnie zwiększają wilgotność. Sama tak robię, bo wszystkie storczyki stoją na parapetach pod którymi są kaloryfery. Pięknie to nie wygląda, ale storczykom robi dobrze. Gdy wiem, że będę miała gości - zdejmuje i po sprawie.
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Wanda ja identyko.. Bardzo często wieszam mokre ręczniki, to m.in. sposób na nawilżanie powietrza i dla nas w tym grzewczym suchym sezonie :)
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Duśa, piękny żółtek, dbaj o niego, słuchaj co Ci doradzają inni , a będzie ok.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

powiesiłabym, ale mam na podłodze panele i zniszczyłyby się od kapiącej z ręczników wody. a T. powiedział że okna się uszczelnić nie da. zdjęłam storczyki stojące najbliżej nieszczelnego miejsca, ale na tym oknie i tak zawsze było najzimniej. w pokoju jest ok. 19-20 stopni (w pobliżu kaloryfera cieplej), a na wschodnim oknie może być gdzieś tak 17-18. szkoda mi pąków, ale niestety czasem straty są nieuniknione. ale gorzej by było, gdyby uschła cała roślina. pąki może puścić nowe, a jak uschnie, to już nigdy nie zakwitnie.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ale te ręczniki wcale nie muszą być ociekające wodą :!: wystarczą wilgotne...a jeśli nie możesz wieszać na kaloryferach (ja mam ten problem, taki rodzaj kaloryferów :? ) to poustawiaj storczyki na tackach z mokrym keramzytem :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to ręcznik jednak byłby lepszy (nie mam za bardzo miejsca, by dać każdemu dużą podstawkę pełną keramzytu, no i skąd wzięłabym keramzyt na 50 storczyków), ale kaloryfer mam tylko pod 1 oknem. blisko kaloryfera stoi też wiadro z wodą do Vand. najgorzej to będzie z zapewnieniem storczykom ciepła, bo mimo gorącego kaloryfera w moim pokoju jest zimno. a latem jest na odwrót, jest tak gorąco że nie idzie wytrzymać. ale mam nadzieję, że więcej pąków nie stracę. na niektórych storczykach pąki zaczynają już nabrzmiewać, za kilka dni niektóre się otworzą.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

U mnie storczyki stoją stłoczone na parapecie na jednej długiej podstawce takiej jak do skrzynek balkonowych :wink:
I tego keramzytu nie mam jakiejś grubej warstwy, i tak co d2-3 dni dolewam wody. Równie dobrze możesz postawić na podstawkach wypełnionych tylko wodą, a doniczki ustawić na nakrętkach od butelek :wink: pokombinuj, może coś się uda...
U mnie w pokoju jest dość ciepło, w łazience gdzie trzymam niekwitnące jest ok 17 stopni przy oknie :roll: muszę obserwować i jak tylko zaczną puszczać pączki to je poprzenosić :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja wszystkie trzymam w moim pokoju... nie robię im obniżeń temperatury, okresów spoczynku i przenoszenia. Phalaenopsisy puszczają pędy i bez tego. część pąków, te większe się rozwiną, ale te małe moga odpaść. akurat sobie taki głupi czas wybrały na kwitnięcie. lepiej żeby kwitły wiosną, to może by nie opadły pąki. ale u mnie zawsze najwięcej kwitnie właśnie zimą (Phalaenopsisy), bo Vandy najczęściej gdzieś w czerwcu/lipcu.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szczeliny w oknach można chociaż częściowo przykryć np. papierem lub resztkami materiału, a doniczki ze storczykami poustawiać na kartonie czy styropianie. Może to nie będzie wyglądało zbyt ładnie, ale jeśli okna są nieszczelne zawsze warto próbować jakoś zminimalizować napłwy zimnego powietrza :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj T. przykleił w to miejsce taką jakąś piankę, może to coś da... a na kilku Phal. zaczynają pękać pąki, jutro może się rozwiną (żółty, biały z żyłkami, biały w bordowe kropki).
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

No widzisz, nie trzeba było się martwić :) mam nadzieję że jak tylko się otworzą pokażesz zdjęcia, zwłaszcza czekam na mojego faworyta białego w bordo kropki który figuruje na mojej liście chciejstw :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jutro powinny się otworzyć, fotka będzie jutro lub pojutrze, bo może poczekam aż kwiatki się powiększą. kwiat żółtego jak się rozwinął miał 7 cm, a teraz ma 8, bo kwiatki zawsze się trochę powiększają. ale pąki już są pęknięte i zaczynają rozchylać płatki.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”