Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie
Te liście pozbawione w całości chlorofilu są obciążeniem dla rośliny, pożyć w zasadzie mogą trochę czasu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Obcinać nie będę. I tak kiepsko rosną.
Alokazja od nasionka
Czy próbował ktoś z was wychodować alokazję olbrzymią z nasiona? Moje właśnie dzisiaj przyszło i je posadziłem. Czy założenie worka na doniczkę jest dobrym pomysłem? Oczywiście co jakiś czas ściągać żeby nic nie zgniło. Jakieś rady? I najważniejsze pytanie: jak często podlewać szczególnie teraz?
Moja Alokazja umiera! Co robić?
Hej! Dostałam moją Alokazję na urodziny w kwietniu. Przez pierwsze dwa miesiące nic się z nią nie dzisło aż do teraz. Ma suche pozwijane liście, niektóre mają bardzo dużo białych plamek. Wypuściła nawet dwa nowe liście ale od razu uschły i je odciełam. Stoi przy oknie zachodnim, podlewam ją jak ziemia lekko przeschnie, w doniczce ma drenaż i ziemię uniwersalną. Pomocy!

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2018, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja Alokazja umiera! Co robić?
Nie ma na niej przędziorków? Moja alokazja skończyła tak samo, przez tych małych lokatorów. Szukaj małych białych robaczków.
- norbert76
Trzeba było na przędziorki użyć chemii.
Gogolewm, poczytaj ten wątek do którego przeniosłem Twój post. Znajdziesz w nim dużo cennych informacji.
Następnym razem korzystaj z wyszukiwarki na górze strony przed założeniem nowego wątku.
Przesadzałeś w ogóle po zakupie czy dalej rośnie w produkcyjnym podłożu?
Gogolewm, poczytaj ten wątek do którego przeniosłem Twój post. Znajdziesz w nim dużo cennych informacji.
Następnym razem korzystaj z wyszukiwarki na górze strony przed założeniem nowego wątku.
Przesadzałeś w ogóle po zakupie czy dalej rośnie w produkcyjnym podłożu?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki za przeniesienie! Pisałam post na telefonie i nie zauważyłam że postuję w wątku głównym, a później już nie wiedziałam jak to naprawić ;p
Co do Alokazji przesadziłam ją jakieś 2 tygodnie temu. Na jednym liściu ma pajęczynkę, czy to są te przędziorki? Jak je zwalczyć? Są jakieś konkretne środki które polecacie? Widziałam jakąś cudowną radę żeby przemywać wodą z szarym mydłem ale nie wiem czy jej wierzyć.
Co do Alokazji przesadziłam ją jakieś 2 tygodnie temu. Na jednym liściu ma pajęczynkę, czy to są te przędziorki? Jak je zwalczyć? Są jakieś konkretne środki które polecacie? Widziałam jakąś cudowną radę żeby przemywać wodą z szarym mydłem ale nie wiem czy jej wierzyć.
- norbert76
Żadne domowe sposoby. Kup Envidor albo Vertimec i zrób jakieś dwa opryski każdy dokładnie w odstępie tygodnia czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bardzo dziękuję! <3 Tak zrobię! chore liście (chyba wszystkie) obcinać?
Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu/mod.
Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu/mod.
- norbert76
Jeśli nie są żółte to dlaczego?
Każdy zielony liść bierze udział w procesie fotosyntezy. Ucinając takie liście osłabiasz roślinę.
Każdy zielony liść bierze udział w procesie fotosyntezy. Ucinając takie liście osłabiasz roślinę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czasem że sklepów online, ale zazwyczaj od innych kolekcjonerów.