Moje Arboretum cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje Arboretum cz.8

Post »

Korale będą zdobić nawet w zimie, a przy okazji ptaszki sobie podjedzą. Karolcia u mnie zaś coraz więcej pustych miejsc, bo powoli zaczynam przeróbkę ,żeby ulżyć tym moim mieszkańcom tłoku.Jednak w czerwcu znów będzie tłoczno :;230 U mnie też dalej bezdeszczowo ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Karolinko :wit Pięknie wygląda kalina, jarzębina. ;:108
a ten góg , jaki duży .O , ;:224 ;:224
Coś z nim robisz?? Przetwarzasz ??
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu głóg duży bo to prawdziwy głóg a takie na miedzy to dzikie . Robiłam z niego nalewkę, soki. Jest b. zdrowy na serce. Wszystkie środki tego typu zawierają głóg. Ale mam zapas i w tym roku chyba nic nie będę robiła :)

-- 17 sie 2018, o 11:10 --

Jadziu ja też będę robiła czystkę, przerzedzanie roślin. W tym tłoku zbrzydły, zaczęły chorować , więc czesc przesadzę ( co mniejsze ) a starsze wytnę ( i tu będą hibiskusy też) ale nie ma sensu trzymać na siłę skoro przestały zdobić :wink: Dzisiaj 30 st, ani kropli deszczu :(
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Bardzo ładne koraliki na drzewach.
Taki głóg jest u mojej siostry. Bardzo smaczny i nalewki też z niego pyszne. ;:304
Budleje bardzo łatwo się ukorzeniają. Ukorzeniałam na jesieni, tak jak pisze Jadzia, a w tym roku na wiosnę z nowowypuszczonych gałązek. Miały już pąki kwiatowe, ale je obcięłam. Patyczki dług. ok 30-35cm wsadziłam po kilka do wysokiej doniczki, porządnie podlałam i przykryłam workiem foliowym. Oczywiście użyłam ukorzeniacza. Doniczka stała w cieniu , sadzonki wypuściły korzonki po 6-7 tygodniach. Już je rozsadziłam, mają pąki kwiatowe i zaraz będą kwitły.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Karolinko dziękuję za foto, bardzo ładny ma kolor :) U mnie za płotem rośnie parę drzew robinii, ale kwiaty mają zwykłe i nie zauważyłam by powtarzały kwitnienie.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koleżanki, jutro w Ogrodzie Botanicznym we Wrocku , o godz 12 -ej jest spotkanie miłośników hortensji. To okazja do spotkania. Ja będę , Isia 60 i zachęcam inne miłośniczki :wit
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Szkoda,że nie wiedziałam wcześniej.Jutro mam gości z Wrocka właśnie......mamy zamiar "obadać"
pewną szkółkę róż w okolicy Jawora.....wiele lat temu,było tam zagłębie szkółkarsko-sadownicze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolinko - czasami niemożliwe staje się możliwym. I tak się stało w przypadku hibiskusa od Ciebie. Przecież w ubiegłym roku przysłałaś mi maleństwo, a on juz tak podrósł, że ma dobry metr wysokości i nawet jeszcze w tym roku zdązył pokazać kwiaty. Wprawdzie to nie o nim rozmawiałyśmy, ale nie szkodzi, bo ten też jest bardzo ładny i też takiego nie miałam wcześniej. No i ma czerwony środeczek, wiec fajnie, a że płatki nie są białe tylko fioletowe to co z tego - jest na prawdę bardzo ładny. Dziękuję i gratuluję wyhodowania takiej prężnej i pięknej sadzonki ;:180 ;:196 To ten mi przysłałaś https://www.fotosik.pl/zdjecie/b1c9b95e9d8d9221 ;:215
A co do mszyc np właśnie na Hibiskusie, to ja takie krzewy jak np Kalina czy Hibiskus albo inne rosliny jak np. Przegorzany spryskuję wiosną zanim się pojawią na nich mszyce i to działa - nie ma potem mszyc na nich do końca sezonu. Ja spryskuję tytoniem, na razie to u mnie dobrze działa i polecam tę metodę by nie czekać na pojawienie się mszyc na Hibiskusie.
Pizdrawiam serdecznie. :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea miło mi ,że hibiskus zakwitł i ,że się cieszysz. Okazuje się ,że hibiskusy z nasionek nie są takie jak rodzice, przynajmniej nie wszystkie , pełne na pewno nie . Siałam niebieski pełny a wyszły takie jak i Ty masz . U mnie są takie same , też w tym roku zakwitły. Rosną sobie z boku warzywniaka , nie podlewany, zaniedbane, w suszy i nie mają żadnych chorób ani mszycy :wink: Skoro tak się cieszysz to mogę Ci wysłać innego, z patyczków . Albo wiosną patyczki, te od razu kwitną i mają takie same kwiaty :)
Napisz ile tytoniu na ile wody na ten oprysk , spróbuję , bo hibiskusy i kaliny są zasypane mszycą . :wit
Moje Arboretum
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Kochana współczuję takiej suszy :( U mnie też deszczu jak na lekarstwo, ale jednak coś tam zawsze popada... Choć przyznam, że gdybyś nie pokazała trawnika to trudno by się bylo tej suszy dopatrzeć u ciebie, bo przecież wszystko pięknie kwitnie ;:333
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam ,ze z suszą gorzej już nie będzie a jednak jest. Liście opadają jak jesienią, krzewy gałązki mają zwisające , o kwiatach już nie wspominam. Pokażę co tam jeszcze kwitnie :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek przycięte floksy powtarzają kwitnienie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek jabłoneczka ozdobna pendula, do samej ziemi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek malutki hibiskus w doniczce , z patyczka , kwitnie . Nie wiem czy tego roczny, czy najwyżej zeszłoroczny. Nie warto z nasionek , skoro z patyczków tak ładnie się przyjmuje i kwitnie od razu :) , w dodatku nie zmieniając się , bo z nasionka się zmienia raczej :wink:

Obrazek

Obrazek środek podwórka tak wygląda, kuje Bąbla w nóżki ;:306 Tutaj bawi się kogutem jeszcze z nogami, bo za chwile z nudów odgryzie je :;230

Obrazek

Obrazek no i teraz bawi się kaleką . I tak miał tego koguta długo ;:306

Obrazek nie przypuszczałam ,że Stasiu ma takie wrażliwe serce. Zabawił się w ortopedę i nastawił nóżki :;230

Obrazek ale zobaczcie ,że te łapki są jakieś szpotawe, nie wiem jak kogut będzie chodził :? Brak Stasiowi jeszcze doświadczenia ortopedycznego ;:306

Wróciła z Niemiec po 30 latach , na stałe, bratowa. Z miejsca zakochała się w Bąblu. Zwozi mu zabawki, nosi na rączkach , daje buzi.....Bąbel całkiem się rozbisurmanił . Nawet do zdjęcia go nie złapiesz ;:306
Przywiozła mu ostatnio Krystyna królicze, migające uszka . jak Bąbel zobaczył ,że w dodatku rózowe to w nogi. Ledwo go przekupiłyśmy żeby przymierzył :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek brzuchy nas bolały od śmiechu ;:306

Obrazek Bąbel za to wylizał Krysi twarz, że nie musiała się już myć :;230

Obrazek Krystyna jedzie sobie do domu a Bąbel tylko na rączki prosi :;230 ;:306
Moje Arboretum
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Żywe srebro z Waszego bąbla, tylko łuna po nim została ;:306 Ale nie dziwię się, że uciekał przed różowymi uszami. Kto to słyszał, żeby z porządnego psa robić królikaObrazek A Stasiowi pogratuluj pierwszego, udanego przeszczepu kogucich kończyn. Chłop się stara, a Ty go krytykujesz :;230
Moje floksy dopiero teraz kwitną i żadne przycinanie nie zmusi ich do ponownego kwitnięcia. A Ty możesz się nimi cieszyć dwukrotnie ;:63
Kalinę masz przepiękną, tak cudnie obsypała się koralami, jakby szykowała się na bal ;:oj Mojej coś nie odpowiada, bo mimo sporych już rozmiarów korali co roku ma maleńko. A właśnie dla tych czerwonych paciorków przywiozłam ją sobie aż z Krakowa ;:145
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko ja też dla tych korali mam kaliny, mam kilka . Dopiero teraz i jeszcze jak opadną liście ona pięknie zdobi :)
No tak , z Bąbla zrobiłyśmy durnia, to potem Krystyna musiała przepraszać i tulić i nosić obrażonego chłopaka ;:306 A ,że żywe srebro to fakt, strasznie szybki, wesoły rozrabiaka z niego , po prostu widać jak się stale śmieje i bawi szaleńczo ;:306
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Karolcia floksów nie trzeba przycinać one same powtarzają kwitnienie bez tego.Ja nie przycinam chyba ,że sa schorowane te liście to obcinam całkowicie.Ochhhh masz szalonego tego Twojego chłopaka na 4 łapach, ale kto by nie szalał na tak wielkim terenie .Jak sie rozpędzi to nawet hamować nie musi :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Karolino,
rzeczywiście susza, jaką pokazujesz na ostatnich fotkach, jest hmmm?.permanentna.
Do mnie dotarły całkiem porządne opady, mam nadzieję, ze do Ciebie również.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”