Jolu próbowałem i innych niż Zamojskie, ale te mnie nigdy nie zawiodły i one mniej więcej spełniają w zależności od szczepu poniżej zamieszczoną tolerancje na alkohol. Ja swoich win nie siarkuje tylko pasteryzuje w 70 oC wiec nie mam problemu z ich ubiciem i mam pewność, że mi nie ruszą w butelkach.
Lin8 ja wcale nie miałem zamiaru zniechęcać kogokolwiek do bayanusów, bo to dobry wybór, pod warunkiem, że w opakowaniu masz czysty szczep a to ich zalety:
DV10 (Epernay) ? S. bayanus. Stosowane w Szampanii do wyrobu win musujących, używane również do win białych oraz win czerwonych, a także do wznowienia zatrzymanej fermentacji. Dają czysty odmianowy aromat bez gorzkich posmaków i niską lotną kwasowość. Szybki przebieg fermentacji, dobra odporność na niskie pH i wysokie SO2, małe zapotrzebowanie na tlen i azot, tolerancja na temperaturę 10?36°C, odporność na alkohol do 18%.
EC-1118 (Prise de Mousse, Premier Cuvee, PDM) ? S. bayanus. Do produkcji win białych i musujących, nadają się do wtórnej fermentacji w butelce i wznowienia zatrzymanej fermentacji, nie wpływają na aromat wina. Stosunkowo szybka, lecz równa i spokojna fermentacja, z niewielką ilością piany, tolerancja na temperaturę 7?30°C, odporność na alkohol do 18%. Hamują rozwój bakterii kwasu mlekowego.
