Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

No właśnie niejednorodne są te dostawy nawet w dwóch sklepach w tym samym mieście. Słynny Purple Martin, który był w niewielu sklepach LM. Coś ciekawego kupić w markecie to bardzo ciężko. Nic przez ostatnie ponad pół roku nie wpadło mi w oko, tylko sama typówka była. A tu faktycznie jestem Farciarą. ;:306

Joanna (Art)
moje orchidarium ma się dobrze. ;:215 Co jakiś czas muszę wpaść tam z kosiarką. Stoczyłam batalię ze ślimakami, które wylazły z jakiejś doniczki. Upodobały sobie w szczególności Phalaenopsis celebensis zjadając jej wszystkie aktywne stożki korzeni oraz wygryzając parę dziur w liściach. Ale już po ślimakach nie ma śladu i korzenie u celebensis odrastają. Nawet wypuszcza nowy listek :tan

A jeśli chodzi o kwiaty to powoli przekwita Phalaenopsis Appendo (appendiculata x pulcherrima), szykuje się do kwitnienia Phal (amabilis x tetraspis C#1) x tetraspis C#1 ale tak powoli, że chyba ja się zestarzeje, zanim on zakwitnie. Drugi egzemplarz mam na parapecie i jest dokładnie to samo, więc to chyba takie geny.
Już szybciej zakwitnie Gastrochilus obliquus, bo już kształtuje pąki.
Jeszcze coś kombinuje Bulbophyllum blumei (maxillare), ale to jeszcze nie mam pewności czy to pęd czy nowy przyrost.
I jeszcze pęd wypuściła taka hybryda co to ją, w ramach nauki nieuśmiercania roślin przy przenoszeniu na podkładkę, wrzuciłam jako pierwszą do orchidarium.

A wygląda to tak. Oczywiście nadal pusto.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Marto a mozesz zrobić zdjęcie jakiegoś człowieka przy tym orchodarium co by pokazać jak ono jest duże?
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm człowieki odpadają ;:306 nie znajdę chętnego ;:306
Może być butelka 1.5 l :?: na tle 300 l orchidarium?

Obrazek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

iskraiskra pisze:Marto a mozesz zrobić zdjęcie jakiegoś człowieka przy tym orchodarium co by pokazać jak ono jest duże?
Ha, ha, najlepiej siebie Marto ;:215 ;:138

Dzięki, że tak szybko zareagowałaś :D

Nie przesadzaj z tym 'pusto' :!:
Pełno różnych kształtów, kolorów i zróżnicowanych pokrojem roślin. Przecież "Nie od razu Rzym zbudowano" :wink:
Trzeba dać sobie i roślinom czas. Lubię sobie robić powiększenie zdjęć i oglądać szczegóły prawie na żywo ;:224

Ciekawe zapowiedzi są. Szczególnie Ci życzę, żeby Bulbophyllum blumei (maxillare) pokazało kwiaty ;:65
Jak pokonałaś te slimaki ?
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu hmm człowieki odpadają ;:306 RODO i te sprawy ;:306 nie znajdę chętnego ;:306
Może być butelka 1.5 l :?: na tle 300 l orchidarium?

Obrazek

Joanno (Art) ślimaki pokonał preparat na nie taki do stosowania w ogrodzie. po prostu je nakarmiłam ;:306

Wszystko rośnie i kiedyś będzie mała dżungla ;:306 i też nie mogę się doczekać kwitnienia Bulbophyllum, bo ma kwiaty podobne do Masdevallii, więc mocno liczę na to, że to jednak są dwa ;:215 pędy ;:215
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

O.. i butelka rzuca nowe światło na sprawę :)
Co do pustki..o tyle bym uważała, bo te rośliny się przecież rozrosną/rozkwitną. Jak teraz za dużo wrzucisz, to potem się nie pozbierasz z wycinką ;)

(To samo miałam..ze pusto pusto a teraz jak to wszystko zaczyna się rozłazić..uohoho)
Awatar użytkownika
Monnia445
200p
200p
Od: 8 gru 2017, o 22:29

Post »

Marto śliczne te twoje orchidarium ;:oj
na razie jeszcze malutkie, ale to przecież tylko kwestia czasu, a jak to wszystko urośnie to oczu nie będzie można od, tego oderwać :wink:
Gratuluje, tak orginalnej ozdoby w mieszkaniu!
Pozdrawiam Monia :)
Storczyki Moni
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marto bardzo długo mnie u Ciebie nie było jakiś mam wstręt do pisania. Zaglądam i czytam na bieżąco tylko to pisanie.
Rozszalały się te Twoje kwiecia , bardzo zapragnęłam Phalaenopsis Carribean Sunset x minus w jakiejś perspektywie chyba tez go sobie sprawię.
Cudne i ciekawe wybarwienie nowego zakupu , ewidentnie masz farta w zakupach marketowych.
Orchidarium nieustannie mnie fascynuje i wcale nie jest takie puste.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Martuś orchidarium przepiękne ;:oj , ale mam pytanie nie o rośliny, a sam wystrój. Te poprzeczne kawałki drzewa, poukładane w środku, to jakiego pochodzenia ? Chyba jak się domyślam, to nie takie najzwyklejsze :D .
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu mam dobrą podkaszarke do trawnika. Jak będzie zbyt gęsto to jakby powiedziała moja córka, że parę "bzim bzim" i problem zniknie ;:306

Monnia445 dziękuję. Długo się czaiłam, żeby się za to zabrać i je zrobić, ale teraz nie żałuję, że w końcu się zdecydowałam.

Mirko bardzo się cieszę, że mimo niechęci do pisania udało Ci się napisać parę miłych rzeczy. ;:215
Phalaenopsis Carribean Sunset x minus polecam Ci bardzo, bo jak na krzyżówek x finleyi ma spore kwiaty.
Zestawienie z Donna's Delight.

Obrazek

Lucynko pewnie się zaskoczysz, ale te kawałki kory są swojskie. ;:128 Zwykłe i niezwykłe, bo z dębów, które mają z 400 lat a że już chorują to korę można bezproblemowo pod drzewem znaleźć. Oczywiście taka kora wymagała przygotowania, gdyż miała za dużo garbników i różne towarzystwo. Była przez ok 2 mc moczona w wodzie, którą musiałam co chwilę wymieniać a korę "pucować" i porządnie wyczyścić. Zajrzyj u mnie w wątku na stronę 27 - jest zdjęcie kory jak ją przyniosłam z lasu. Korę tą stosuje też na podkładki. Korzenie raczej ją lubią. ;:215

Na marginesie musiałam przesadzić dziś Dendrobium kupione w maju tego roku. Jak je kupiłam to miało 3 korzenie na krzyż wątpliwej jakości. Teraz przesadzam, bo korzenie szaleją w hydro. Musze w tym miejscu podziękować komuś. Mirko dziękuję, żeś mnie na to namówiłaś i cierpliwie tłumaczyłaś. Efekt hydro jest dla mnie nadzwyczajny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Marto dziękuję za namiary na stronę, byłam, pooglądałam i jestem pod wrażeniem ;:oj . Rozumiem także, że Dendrobium przesadziłaś z hydro do hydro ?
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko oczywiście z hydro do hydro ;:333 ja jestem coraz bardziej przekonana do tej formy uprawy i co tylko mogę to daje do hydro. Wyniki mnie zachwycają ;:215
Awatar użytkownika
olcia84
200p
200p
Od: 8 gru 2013, o 20:41

Post »

Ale kusisz Marta z tym hydro... Ja nigdy nie probowalam tej metody i ciut sie obawiam, ale wyniki super! Bardzo oryginalny nowy egzemplarz phalaenopsis ;:167 ;:167 Taki niespotykany
Storczyki na poddaszu
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

A mnie nie kusi. :wink:
Trzymam korze i też mają ładne korzenie, oczywiście nie wszystkie bo część odchorowuje marketowe przeżycia. :wink: Niemniej nie mam powodów do zmiany podłoża. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Marto cieszę się ,że udało mi się dobrze wytłumaczyć i ,że jesteś zadowolona z tej metody uprawy.
Ja mam niewielki % w korze albo te które sa podwójne w celach eksperymentu.
Na podstawie dendr OSF (obie dorosłe) z obserwacji 2-letniej widzę ,że ten w hydro kwitnie namiętnie dwa razy w roku a ten w korze jeszcze ani razu. Takich obserwacji mam więcej:)

Świetne zestawienie Phalaenopsis Carribean Sunset x minus z Donna's Delight.
Będę się starała bywać częściej :)
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”