Dziękuję wszystkim za zaglądanie i komentowanie
Aileen pisze: u Ciebie Piotr pewnie nie ma takich co nie kwitną (oczywiście nie biorę pod uwagę maluchów)

No aż tak pięknie to być nie może

Oczywiście mam takie co nie kwitną. Cieszą moje oczy ale ich po prostu nie pokazuję
jandom1 pisze:Piotrze czy jesteś pewien, że Twoja fiebrigii z poprzedniej strony to właśnie ona a nie przypadkiem pulvinosa ?

Oczywiście, że nie jestem pewien. Dostałem tą roślinkę od kolegi, który oderwał od rośliny matecznej. Tak ją miał podpisaną.
Dzisiaj już chciałem połączyć wszystkie roślinki razem aby Wam pokazać co u mnie kwitło na początku sierpnia ale po prostu za dużo byłoby zdjęć i raczej ostatni raz rozdzielam na gymnole i resztę kaktusów. Tak więc dzisiaj Gymnocalycium
Mimo, że większość zdjęć już z sierpnia to nadal mam gymnole które zakwitły po raz pierwszy w tym sezonie. I właśnie te na początek.
Gymnocalycium sutterianum LB 359 North of Las Chacras, San Luis, Argentina, 1000m (
Gymnocalycium sanluisense LB 359)
Gymnocalycium sutterianum LB 359 North of Las Chacras, San Luis, Argentina, 1000m (
Gymnocalycium fischerii ssp. suyuquense VS 8 Suyuque Nuevo, San Luis, Argentina, 1100m
Gymnocalycium fischerii ssp. suyuquense VS 8 Suyuque Nuevo, San Luis, Argentina, 1100m
Gymnocalycium pugionacanthum VS 52 Anillaco, La Rioja, Argentina, 1200m
Gymnocalycium pugionacanthum VS 52 Anillaco, La Rioja, Argentina, 1200m
Gymnocalycium ochoterenae ssp. vatteri
Gymnocalycium pugionacanthum L 491 Hualfin, Catamarca, Argentina, 2300-2500m (
Gymnocalycium hybopleurum L 491)
Gymnocalycium pugionacanthum L 491 Hualfin, Catamarca, Argentina, 2300-2500m (
Gymnocalycium hybopleurum L 491)
Gymnocalycium eurypleurum
I jeszcze ponownie kwitnące. I dlatego już tylko pojedyncze zdjęcia. Wyjątek stanowi hybryda gdyż świeżo rozwijające się pąki i pokazane płatki są naprawdę przepiękne.
Gymnocalycium hybrid
Gymnocalycium hybrid
Gymnocalycium mesopotamicum
Gymnocalycium anisitsii ssp. damsii
Gymnocalycium baldianum
Gymnocalycium sp.
Gymnocalycium ochoterenae ssp. vatteri WR 110 Sierra Grande, Cordoba, Argentina