Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu cudne foteczki ;:63
Na myśl o wędzonych rybkach, serkach itp. dostałam ślinotoku.
Koszyczki super, serduszko też, lubię takie rzeczy.
Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu :wit . Oj, w takim razie o jabłkach już nic nie piszę :oops: . Czasami nad-urodzaj bywa kłopotliwy :wink: . Koszyki świetne a ja od dwóch lat nie mogę sobie kupić :;230 . Jakoś nigdy nie ma okazji a jak jeżdżę do rodziców przejeżdżam przez Rudnik czyli zagłębie wiklinowe na Podkarpaciu :;230 . Kiedyś pewnie kupię ;:131 . Wędzone ryby bardzo lubię ;:333 . W ogrodzie sporo Ci kwitnie a do końca sezonu jeszcze sporo czasu więc będziemy jeszcze podziwiać. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Koszałki cudne :!: Takie rustykalne lubię najbardziej. :D
Dla własnego dobra nie powinnam takich zgromadzeń wikliny oglądać :;230
Wystarczy ,że w okolicznym sklepie sprowadzili nowe modele i teraz myślę o nich :lol:
Ten ul z wikliny na Twoich zdjęciach mnie powalił. ;:224
Ciekawa historia z hibiskusem, u mnie dokładnie to samo, tylko miał być fioletowy a jest biały :D
Też kilka lat czekałam.
Czy kwiatki na tym krzewie też tak szybko przekwitają u Ciebie :?:
Marysiu ja bym bez firanek nie mogła... mam nawet w garażu, były w gołębniku :;230
Jestem wstydliwa :;230
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu to ja za późno odpaliłam kompa i doczytałam gdzie będziesz, na pewno bym Was serdecznie zaprosiła, z Zatora do mnie rzut beretem, sama piszesz że drogowskazy były. A tak przy okazji to dzięki nim trafiłam na swoją wioskę i tak mi się las spodobał, ze chciałam tu zamieszkać.
Jak ja lubię rybki pod każdą postacią, mieszkam tak blisko a nigdy nie byłam na tym święcie. Za rok postaram się pojechać.
Zakupy piękne, ja od razu kupiłabym serduszko, a może dwa ;:306
Marysiu dzisiaj przetwarzałam dalej antonówki. Zebrałam dwa koszyki śliwek węgierek, może masz dobry przepis na powidła, już się boję eksperymentować nie chce kolejnej straty.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

Marysiu ;:196 super wiklinowe zakupy ;:215
Hibiskus od ciebie, przepięknie kwitnie, ma kwiaty białe z czerwonym oczkiem :tan
Czytam, że też siedzisz w zaprawach, ale zimą są jak znalazł.
Śliczne winogrono urosło ;:138
Orlaia, to jednoroczna czy wieloletnia roślina?
Serdecznie pozdrawiam
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mówię do siebie to trzeba, to trzeba...ale nikt mnie nie słucha Obrazek
A, może Marysiu, zbyt cicho mówisz i stąd brak odzewu ;:306 ?

Firanka w ogrodzie bardzo mi się podoba ;:333 Tylko zastanawia mnie jedno: Czyżby taka ogrodniczka jak Ty ;:63 , nie wiedziała, że w drzewa sadzimy zielonym do góry ;:306 ;:306 ;:306 ?

O zatorskim święcie słyszałam kiedyś w telewizji, ale nigdy nie miałam okazji tam być, może kiedyś będziemy w tym terminie w Krakowie i też się wybierzemy? Wędzonego karpia nie jadłam, a rybki uwielbiam każdej postaci ;:108 Koszyczki urodziwe sobie kupiłaś, wiklina nie odarta ze skóry jest ładniejsza, bardziej mi się podoba A nie marzył Ci się taki płaski koszyk? Byłabyś jak dama zbierająca kwiaty w ogrodzie ;:oj

Ogród troszkę odetchnął, różyczki pięknie powtarzają, urodzaj dogadza w dalszym ciągu, chciałby się powiedzieć: chwilo trwaj :tan
Miłego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Witalski,

W moim rejonie, tradycyjnie obchodzi się święto karpia milickiego (Milicz , nie mylić z milicją :;230 ;:306 :;230 ;:306 )
Dużym popytem cieszą się ...pierogi z karpiem - pychotka ;:215
Też jestem miłośnikiem karpia wędzonego ! ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Ooo, jak miło poczytać o moim rodzinnym miasteczku. Potwierdzam, karp wędzony jest super. A wyplatanie koszy/ i nie tylko koszy/ to zatorska specjalność. Kiedyś znana była tutejsza spółdzielnia wikliniarska, pletli z wikliny, rogożyny. Teraz pałeczkę przejęli prywatni wyplatacze.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Oooo, jak miło zobaczyć mieszkankę mojego, prawie rodzinnego miasta z Jeleniej Góry ;:215
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Mirek19 pisze:Oooo, jak miło zobaczyć mieszkankę mojego, prawie rodzinnego miasta z Jeleniej Góry ;:215
A dlaczegoż to "prawie rodzinnego". Masz zamiar się wprowadzić, czy się wyprowadziłeś??? Wątek osobisty by Ci się przydał. ;:108 ;:108
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dzisiaj tułałam się po gorącym Krakowie, ale sporo spraw załatwionych i przede mną wiejskie życie niczym nie zakłócone Obrazek

Martusiu odwiedzenie chorego jest ważniejsze, a Zator kiedyś jeszcze odwiedzisz bo ma bardzo blisko. Koszyków ja mam niezliczone ilości i w użyciu i zużyte, a teraz mam całkiem nowy...jeden bo drugi już porwała Agnieszka Obrazek Może zorganizujemy kiedyś spotkanie towarzyskie w Zatorze? Pozdrawiam i buziaki posyłam Obrazek

Justynko a ja właściwie chcę postawić wędzarnie głównie dla ryb. Mamy w dolince stawy rybne i można kupić świeże ryby. Do tej pory ulubiony był wędzony pstrąg, a teraz chyba karp go wyparł :wink: Niech no tylko stanie dom to ogród sobie szybko urządzisz, a z Twoim doświadczeniem będzie na pewno piękny!

Kasiu wiem że lubisz takiego gadżety i ja wyszukuję w różnych miejscach, ale koszyki trzymam w domu bo mi ich szkoda Obrazek Takie przysmaki łechcą podniebienie ;:168

Ewelinko przywołałaś wspomnienia! pierwszy koszyk kupiłam sobie jako nastolatka czyli zawsze mi się podobały. Były modne z takim skórzanym wiekiem i uszami i nosiło się je jako torebkę. Nawet w ciekawy sposób na niego uzbierałam pieniądze Obrazek My też lubimy wędzone ryby nawet bardziej niż wędzone mięsa. Koniecznie odwiedź Rudnik Obrazek Niestety ogród przekwita, a to co fotografuję to właściwie szczegóły. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu! :wit

Agnieszko nie ma szans żeby mnie (nas) ktoś podglądał! Wszelkie stefanki są po bokach, a sarenki i inne zwierzątka jakoś mnie nie krępują Obrazek U nas wiklina jest głównie na placach targowych i właściwie wszystko w jednym stylu dlatego gdzie wyjeżdżam to wyszukuje coś oryginalnego. Lubię takie surowe wyroby i mam kilka wyplatane na użytek domowy...ktoś ma w sprzedaży kilka identycznych koszy to jeden zawsze jest mój ;:218
Ul bardzo mi się spodobał, ale bałam się że coś w środku zamieszka... a nie daj Boże szerszenie. U nas często w dziwnych miejscach zakładają gniazda, ubiegłego roku w domku zabaw wnuczki sąsiadki ;:oj Gdyby nie moja silna wola to drugie tyle przygarnęłabym :oops:
Agnieszko przeżyłam trochę rozczarowanie z hibiskusem, bo ktoś mi go dał jak skarb :wink:

Dorotko nic nie szkodzi! kiedyś się spotkamy na rybce w Zatorze ;:333 M i tak dłużej nie wytrzymałby bez łóżka, bo i tak za długo siedział jadąc, potem w knajpce. Krótki spacer nie zregenerował kręgosłupa.
Serduszka były trzy od najmniejszego do największego....ja oczywiście wzięłam największe Obrazek
Kiedyś powidła długie lata wysmażałam kilka dni w piekarniku. Robią się powoli, ale nigdy garnek się nie spali. Innych ...tych z octem itp nie robiłam, bo nie używam octu oprócz jabłkowego czy balsamicznego.

Przypomniałaś mi o marmoladzie mieszanej mojej babci i wkrótce ją nastawię ;:215
1 kg pomidorów
1 kg śliwek
1 kg gruszek
1 kg jabłek
1 kg cukru (może być mniej)

Ewuniu bardzo mnie ucieszyłaś tym wpisem, bo ciekawa byłam jak się spisuje hibiskus ;:168
Oj siedzę, siedzę w zaprawach. Dzisiaj byłam na placu z M i czekał na mnie w aucie, bo stałam chwilę w kolejce...obserwował panów noszących słoiki i śmiał się pod nosem, bo wszystkich spotkała klęska urodzaju i braku szkła Obrazek
Winogrono mam po poprzednikach i zawsze ma problem z całkowitym dojrzeniem. W ubiegłym roku dojrzało i jest pyszne, a w tym powinno być jeszcze lepsze.
Orlaia niestety jest jednoroczna ale siana do gruntu ładnie wzeszła i kwitnie. Postaram się zebrać wszystkie nasiona. Posyłam serdeczności Obrazek

Iwonko nie mogę głośniej bo jakby tak sąsiad pomyślała że to do niego Obrazek
Kochana zielonym do góry to ja wiem ale białym??? Obrazek
Pewnie i niedaleko Ciebie są podobne miejscowości i święta, zresztą najpyszniejsze wędzone ryby wozi nam córka od teściów z Augustowa ;:215 Koszyka płaskiego nie wybrałam, bo rzadko ścinam kwiaty w ogrodzie do domu...jakoś mi szkoda, bo i tak bywam najczęściej wśród nich a nie w domu. Jedynie ścinam mieczyki i ostatnie róże. Robiłam kiedyś częściej bukiety z kwiatów polnych na ogrodowy stół ;:131 Iwonko z tej damy to się uśmiałam Obrazek W zamian za kwiaty lata są owoce lata...dobre i to! Miłego odpoczywania Obrazek

Mirku z Dolnego Śląska Milicz jest mi znany, bo jest tam Technikum Leśne i miewałam absolwentów na Leśnictwie w Krakowie Obrazek Pierogi z karpiem ciekawie brzmią chociaż nigdy z żadną ryba pierogów nie jadłam :shock: Mam motywację do budowy wędzarni ;:215

Marysiu tak, tak mam kolkwicję z Zatora Obrazek a bywasz tam?
Pan, który przywiózł kosze mieszka niedaleko i mam jego wizytówkę więc jak będę odwiedzać Zator to na pewno wpadnę na rekonesans Obrazek

Czy Wam też tak szybko dojrzewają pomidory, coś czuję że niewiele przetrwa do września...no chyba że przetworzone. Cieszę się, że objawy zarazy zniknęły i jedynie straciłam dwa krzaczki w gruncie. Niestety pomidory w tunelu schną na potęgę mimo otwarcia dwóch krótszych boków.
Dzisiejszy zbiór!

Obrazek

Zakochałam się w tym koprze ;:167

Obrazek

Obrazek

Astry samosiewki

Obrazek

jesień!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobranoc i korzystajcie z pięknego lata! ;:3
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Cudny ten Aminek ;:oj Juz wyczaiłam jego nasiona, spróbuje wysiać. Cos piszecie, że on trudny. Nie chce kiełkować, czy jaki czort?
Słońce jak narysowane kredką ;:oj Czarodziejka z Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Piękny ogród ;:202 :uszy , taki naturalny się wydaje, gratuluje udanych plonów, ten rok słaby dla warzywek :) Chętnie jeszcze zajrzę ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Ależ przepiękne pomidory i sympatyczne koszunie :D
A co tam jest w kobiałce z malinówkami bodaj że :?:
Wczoraj zerwaliśmy pierwszego, wielkiego pomidora, była to operacja bo we wspólnej wiązce było kilka = 2 kg. Granii.
Piszesz o koszykach - torebkach, podobny miała moja Babcia, jak byłam dzieckiem i ... mam go jeszcze, ale bez uszu i zamknięcia. :D
Tak i mnie hibiskus rozczarował t.j. ulotnością kwitnienia.
Marysiu o la Boga , marmelada :;230 z pomidorami :shock:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Aminek i mnie się podoba, szkoda że moje piaski mu nie odpowiadają.
Zbiory pomidorków imponujące, ja mam już kilka krzaków bez owoców, trzeba będzie wyrwać.
W Zatorze spotkanie to ja się od razu piszę ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”