, z drugą dzieje się coś podobnego i boję się, że też padnie.
 , z drugą dzieje się coś podobnego i boję się, że też padnie.  
 Wklejam zdjęcie:

Liście robią się fioletowe, a potem usychają.
Tragedia.
Nigdy nie miałam do czynienia z hortensjami. Nie wiem co robić.
Takie małe sadzonki, szkoda ich.
Pomóżcie proszę.

Myślałam początkowo, że może z glebą coś nie tak, bo u nas wapienne kamienie (czyli zasadowa), ale dowiedziałam się, że sadziła je w specjalnej do hortensji (kwaśnej), w wykopanym dołku.

(Pamiętajcie też proszę o BasiaGliwice -wpis powyżej. Wpisałam się "bezczelnie" pod Jej zapytaniem nie czekając na odpowiedź, a sama nie wiem co Jej poradzić. Pomóżcie prosimy.)

. Liście schną i robią się brązowe. Na liściach nie zauważyłem żadnego szkodnika, nie jest ani za mokro ani za sucho. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji co może jej dolegać. Czy ktoś by mógł mi podpowiedzieć co zrobić ?
 . Liście schną i robią się brązowe. Na liściach nie zauważyłem żadnego szkodnika, nie jest ani za mokro ani za sucho. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji co może jej dolegać. Czy ktoś by mógł mi podpowiedzieć co zrobić ?

. Nie masz nic do stracenia, wyciągnij z ziemi, przepłucz korzenie i wsadż do nowej ziemi..ja tak zrobiłam i pomogło.
 . Nie masz nic do stracenia, wyciągnij z ziemi, przepłucz korzenie i wsadż do nowej ziemi..ja tak zrobiłam i pomogło.