Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Dorotko
A kto z nas dobrze wygląda :;230
Chyba Ci co siedzą w klimatyzowanym pomieszczeniu i nic nie robią ;:306
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też proszę o lekcję szczepienia, ;:180 bo jakoś mi dotychczas nie wychodziło. A tyle wokół smacznych owocowych odmian.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Pokropiło i tyle ale przynajmniej temperatura pod wieczór spadła i mogłam pogimnastykować się w ogrodzie a pot mi oczy nie zalewał. Przycięłam floksy bo kilka z nich poniżej przekwitłych baldachów puszcza boczne pędy więc jest nadzieja na powtórne kwitnienie, róże dopiero zaczęły powtórne kwitnienie a już uschnięte ;:223
Jutro będę sprzątać ścieżkę. Teraz słyszę dalekie pomroki burzy ale może to tylko grożenie.

Iwonko oczywiście przetwarzam oddzielnie, paprykę i pomidory. Paprykę w sos wg przepisu Martusi. Zawsze potem można połączyć czy dosmaczyć jedno drugim.
Śliwki z czekoladą śmiało łączyłam mając w pamięci kiedyś robioną na FO nutelle śliwkową, nie pamiętam jak to było ale łączenie jest możliwe. Jedynie z białą czekolada nie polecam, a jak już to najpierw spróbuj na mniejszej ilości.

Aniu to pyszna sałatka i w zimie bardzo przydatna. Dzisiaj trochę kropi od czasu do czasu ale nic z tego nie wynika. Jednak burz przed jakimi ostrzegają to ja się boję. Więc niech już tak zostanie.

Dorotko kupiłam podkładki na podwawelskim zaraz po wiosennym otwarciu szkółki...można też internetowo. Przed puszczeniem soków ścina się młode przyrosty (roczne) z wybranych jabłoni i szczepi na kilka sposobów do wyboru, ja szczepiłam na przystawkę https://poradnikogrodniczy.pl/szczepien ... -kroku.php .Jest mnóstwo filmików i instrukcji. Na 10 prób 7 było udanych, a potem jedno drzewko padło, bo związanie zrobiło ranę w drzewku. Na wiosnę możemy wrócić do tego.
E tam wygląd...w taki upał mało kro wygląda atrakcyjnie nawet młodzi ludzie. Nasiona oczywiście pozbieram z czego się da.

Agnuś ci w klimatyzowanych pomieszczeniach najczęściej mają katary i też bywa różnie z wyglądem ;:306

Marysiu nie szczepiłam latem i nie umiem, ale zimowo-wiosenne szczepienia jest naprawdę proste, poczytaj co pisze Dorotce. Warto spróbować ;:215 Letnie ponoć jest prostsze, ale jak próbowała była susza i nie przyjęło się...no i się zraziłam ;:131
Mam ochotę popróbować jeszcze szczepienia drzewek, ale jest tyle rzeczy do zrobienia że czasu brakuje :D

Obrazek

Obrazek

zrobiła jedno zdjęcie i nawet fruczak z adhd się załapał
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pierwszy mieczyk!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

taki wilec :uszy
Obrazek

strachy na lachy!

Obrazek

Obrazek

No to spokojnej nocy bez burz!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu widok nieba zapowiadał nadejście burzy u nas lało całą noc.
Żółwik masz śliczny, a ja go po zimie nie znalazłam, wymarzł mi chyba.
Co do szczepienia, może i bym sobie poradziła, ale po tym roku urodzajnym w jabłka na razie mam tych owoców powyżej ;:185 za rok zapewne będę patrzyła w górę na jabłonki i wyszukiwała jakiegoś jabłuszka.
Czy na zdjęciu jest baldach Aminka, ślicznie to cudo wygląda.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Maryś!
Z powodów niezależnych ode mnie (choć wg synusia jednak zależnych ;:223 ) miałam przymusową przerwę w kontaktach ze światem zewnętrznym, a konkretnie: wirtualnym.
Na szczęście już wszystko wróciło do normy i właśnie odrabiam zaległości.
U Ciebie - jak zawsze - nie tylko kolorowo, ale i smakowicie, i poglądowo. ;:138
Upały mnie też dołują do tego stopnia, że nie jestem w stanie nawet się wyspać, duchota panująca w mieszkaniu nie daje ani chwili wytchnienia , a dodatkowo jeszcze obok naszego bloku trwają zmasowane roboty kanalizacyjne urozmaicające krajobraz za pomocą koszmarnie wielgachnych elementów składowych, a jeszcze dodatkowo hałas pracujących maszyn zarówno naziemnych i podziemnych. ;:145
Ojejku! To sobie ponarzekałam, a przecież wiem, że ten afrykański skwar nie tylko dla mnie jest zabójczy, Tobie również nie służy. ;:oj
Niech więc spadnie Ci woda z nieba, niech się nieco ochłodzi na dłużej, niech jesień poczeka za zamkniętymi drzwiami, bo przecież letnie klimaty ponoć mają trwać do końca września.
Pozdrawiam cieplusieńko i zdrówka Wam życzę. ;:167 ;:167 ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

U nas na północy również troszkę pada. Mieczyk stoi równo, moje dziś ścięłam do wazonu bo się pokładały, pewnie były zbyt płytko posadzone. Różyczki są przepiękne :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ładne, bardzo ładne ogrodowo roślinki :)
Ten pierwszy mieczyk jaki śliczny ma kolorek.
Róze wyglądaj zdrowo i pięknie.
U mnie część dostała plamistości, po mimo wcześniejszych oprysków. :twisted:
Co to jest ładnego pod milinem ??
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu właśnie przypomniałam sobie o cyniach... bo o nich całkiem zapomniałam :oops: zaglądam i ... są co prawda w niewielkiej ilości ale za to słusznych rozmiarów i nawet zakwitły ;:306 ... kolekcje Twoich floksów juz podziwiałam, moje musze gdzieś chyba przesadzić bo w tym roku straciły prawie wszystkie liście od dołu... nie wiem czy to susza (podlewałam) czy choroba. Teraz trochę mi podlało,ale czy to na długo wystarczy ;:131 Pozdrawiam i zdrówka mimo upałów, których będzie c.d. ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Maryś
Mieczuś piękny :D
U mnie z fioletów zakwitły od Ciebie i szybko słonko je spaliło.
Co to za intrygujący baldach :?: Jaki to kwiatek :?:
Piękna fotografia ze skradająca się burzą i łanem nawłoci ;:63
Milej niedzieli ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Fajnie, że odkryłaś od kogo masz nasionka Orlai.
U nas nie ma ich w sprzedaży.
Ja dostałam też od forumki.
Wysiało mi się kilka w zeszłym roku, ale wiosną przymrozki większość zniszczyła. Na razie widzę tylko kilka, mam nadzieje, że pojawi się ich więcej i przetrwają do przyszłego roku
Brakuje mi jeszcze aminka do kompletu. Niestety nie mam do niego szczęścia
Raz sadziłam otrzymane sadzonki, nie przyjeły się, raz siałam i też nic z tego
Może w kolejnym roku mi się uda
A ty jak postępujesz z aminkiem?
Siejesz do gruntu, czy do doniczki?
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Weszłam cichaczem do cudownego ogrodu który kipi kwieciem i owocami. ;:138
Podziwiam Twoją energię , ja mam podobne objawy jak Lucynka,walczę z tym , mam wnuki u siebie więc muszę być na większych obrotach.
Dobrze że przetwory mam już za sobą, brzoskwinie dały klęskę urodzaju to miałam zaprawę.Jeszcze tydzień i zostanę sama w domu , dzieci pojadą do domu eM też wróci pomagać . Nareszcie będę miała czas dla domu i ogródka a mam co robić ;:134
Wakacje zakończę 31 sierpnia w Krakowie na Kazimierzu razem z moim klubem. ;:134 Pozdrawiam ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jaki ładny ten wilec, Marysiu https://images90.fotosik.pl/15/51e71dee905b5ea4.jpg
Super zdjęcia, ciekawe rośliny ;:215 - co chwilkę coś nowego u Ciebie odkrywam.
Miłego kolejnego tygodnia życzę. :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,ogród kwitnie nieustająco i jest w nim wesoło ,chociaż pracy masz sporo i wtedy nie jest do śmiechu ,ja tez muszę sie zabrać poważnie za robotę bo jakoś olewam teraz wszystko,bo robię przetwory ,a ogród odłogiem leży ,chociaż i tak sobie radzi ,tak sie cieszę ,że się wybrałaś na spotkanie ,że aż mnie do działania tutaj zebrało,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witajcie i od razu proszę o wybaczenie, że zaniedbuję wątek. ;:180
Różne wydarzenia w rodzinie sprawiły, że zamiast wydać antonówki musiałam je zagospodarować. Ponieważ w niedziele wybierałam się na spotkanie forumowe viewtopic.php?f=63&t=106399&p=6070490#p6070490 to w sobotę włączyłam trzeci bieg i obrałam ogromne ilości spadów i przepuściłam przez sokownik. Zrobiłam kilka buteleczek soku według mnie najpyszniejszego właśnie z antonówek i zasłoikowałam pulpę na szarlotki i tp . Kupiłam sobie nowy sokownik z nierdzewki i jestem z niego bardzo zadowolona, bo niegdysiejszy aluminiowy jakoś strasznie długo wysysał sok z owoców a ten sprawnie współpracuje i musiałam szybko myć i wyprażać szkło żeby nadążyć. Wieczorem tak strasznie bolały mnie dłonie że jedynie zerknęłam na laptop już w pozycji horyzontalnej i odleciałam! ;:19
Niedziela upłynęła na tym co forumowiec lubi najbardziej, czyli na rozmowach o roślinach...chociaż w tym wypadku rozmowy zdominowały pomidory! Degustowaliśmy nieznane odmiany w przerwie między pysznymi daniami, które serwowała Kasia Mymysteryy, a przygotowały przybyłe na spotkanie osoby. Jak zwykle było pysznie i obficie ;:304 dzień szybko przeleciał i trzeba było wracać do domu. Niestety dałam plamę bo nie wzięłam aparatu mając niezły aparat w telefonie...tylko że telefon pilnował mojego męża w domu i nie pojechał ze mną Obrazek
Dzisiaj jako że poniedziałek zahaczyliśmy o Krzeszowice, bo mimo upałów kury mają dziwny apetyt :lol: Poza tym mój rolnik jest na orbicie i nie mam dostawy nawet ziarna ;:223
Potem żeby mieć gdzie wstawiać nowe przetwory (bo starych jeszcze jest ho ho!) musiałam zrobić rewolucja w mojej maleńkiej piwniczce. Rewolucja doprowadziła znowu moje dłonie do bólu, ale jestem zadowolona z efektu. Potem mój M zmobilizował mnie i zmajstrowaliśmy nowe korytko dla kur, bo tamto było za ciasne i cisnęły się jak kiedyś baby w kolejce za mięsem w komunie Obrazek w końcu to przecież inne czasy! Pod wieczór większość kwiatów zamknęła płatki i musiałam kompaktem wyduszać coś żeby zilustrować wątek, ale nie lubię tego wieczornego koloru z tego aparatu :wink:

Dorotko ja oczywiście też mam jabłek powyżej nie powiem czego, ale wolę tak niż wypatrywać Obrazek
Na zdjęciu jest aminek i obydwa aminki mój i Twój wyglądają teraz tak samo ;:215

Obrazek

Obrazek

śliczny jest i kiedyś już go siałam, ale nic nie wyszło więc doceniam tegoroczne.

Lucynko dobrze że wszystko się dobrze zakończyło i zostałaś przywrócona FO ;:4 Marnie u mnie z kolorami a jak już wycięłam floksy to o mało się nie obraziłam na ogród bo kolorów jak na lekarstwo. Ja nie mam problemu ze spaniem i upał mi nie przeszkadza, a jedynie tak ustawiłam łóżko że głowę mam prawie w otwartym oknie Obrazek
Woda mi spadła i w nocy lało aż miło było słuchać, ale czy to na długo wystarczy? Lato nie dotrwa do września, chyba że powtórka z niego Obrazek
I ja Cię kochana serdecznie ściskam i pozdrawiam! Bądźcie zdrowi ;:4 Obrazek
Ostatnia lilia dla Ciebie

Obrazek

Olu i u mnie deszcz podlał solidnie ogród że do dzisiaj nie użyłam węża, a mieczyk niestety leżał dlatego oparłam na roślinach bo właściwie go przegapiłam :oops:
Róże się rozkręcają powtórnie!

Obrazek

Aniu mieczyki późno posadziłam, a w dodatku ślimaki je atakowały ale może jeszcze coś zakwitnie. Niestety parę róż też ma brzydkie liście ale na szczęście większość wygląda zdrowo. Kwiatek o który pytasz to Leycesteria

Obrazek

Obrazek

Ewuniu u mnie też niewiele cynii wykiełkowało, ale te co wyszły prezentują się wspaniale. Z paru roślin rozwija się niezła kępa! Floksy u mnie czasem tracą zewnętrzny pęd i ja to wiąże z suszą, bo ich nie podlewam, albo jak już schną to podleję :oops: Dzisiaj dokupiłam sobie takiego co straciłam, a bardzo chciałam go mieć! Pozdrawiam serdecznie, niestety upały dzisiaj wróciły, w słońcu po prostu piekarnik! Obrazek

Obrazek

Agnieszko mój fiolecik w cieniu i zwinął się tak że ledwo go dojrzałam ale parę mieczy jest i mam nadzieję na dalsze fiolety ...a i te od Starkla powinny zakwitnąć :D
Baldach to koper aminek...masz na oko na koperki ;:168 Nawłocie atakuje mnie z jednej strony i nie powiem żebym je kochała...tępię i tępię, a one mimo to zawsze skądś wychynął! Dziękuję Aguniu ! była miła, bo spędziłam ją na spotkaniu Obrazek
Obiecałam floksa hortensjowego! nie jest zły...niech przyrasta!

Obrazek

Obrazek

Gosiu postaram się pozbierać nasiona Orlai, bo ujęła mnie swoja bielą i nie tylko mnie. Nasion dostałam dużo to chyba nie będzie problemu z ich pozbieraniem. Z aminkiem miałam podobne przejścia, ale w tym roku postanowiłam zawalczyć jeszcze raz posiałam go w kwietniu w tunelu do doniczki i w maju posadziłam do gruntu, a poza tym na spotkaniu dostałam siewki od Dorotki i też się przyjęły, więc może pech pokonany!

Obrazek

Irenko dzielna dziewczyno Obrazek Ty podziwiasz moja energię, a ja od lat nie mogę się nadziwić Twojej! Chyba nie mam drugiej takiej aktywnej osoby na FO jak Ty?
Już chyba nie pierwszy raz będziesz na Kazimierzu więc baw się dobrze i pomyśl o mnie, bo jako dziecko mieszkałam tam na Starowilśnej, ale przemianowali ją w komunie na Boh. Stalingradu brrrr!

W kolejce czekają 3 drzewa brzoskwiń, więc ja też nie będę próżnować

Obrazek

Bea to zwykły wilec różowy, który miał taki zniekształcony jeden kwiatek. Dzisiaj wyglądał tak ślicznie, ale ja jak robotnik na budowie....biegałam tak zarobiona, że nie miałam czasu taczek załadować Obrazek czyli aparatu wziąć ze sobą, a wieczorem kwiatuszki już spały ;:19
To nasze FO takie jest że ciągle coś nowego nas urzeka i miejsca coraz mniej. Ściskam Cię moja miła i pozdrów ogród ode mnie Obrazek
Gaura dla Ciebie

Obrazek

Martuniu dlatego tak ważni są przyjaciele ;:4 Musimy się wspierać żeby zasuwać do przodu ;:65 Cóż człowiek jest wart sam? Ja też nie zauważam chwastów jedynie czasem coś wytargam i wrzucam kurom a w zasadzie tylko zrywam i przerabiam ...no i ciągle myję, wyprażam i tłokę się tym szkłem. Dzisiaj zrobiłam porządek w altanie i na moja zgubę odkryłam nowe słoiki ;:202
Końca nie widać, ale karczochy zaczynają owocować...no może nie owocować a kwitnąć!
Bardzo się cieszę ze spotkania i liczę na następne...a i na wysyp grzybków ;:215 Pozdrawiam i mocno całuję ObrazekObrazek

Obrazek

Popatrz kolejne wiadro antonówek czeka!
Obrazek

Jest też ogrom konferencji, ale większość niedużych, to samo z jabłuszkami Redlove. Bardzo malutkie i chyba trzeba pomyśleć o cięciu drzewa.

Obrazek

ale ja czekam na degustację szczepionych jabłuszek...ciekawa jestem co to za odmiana?
Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję że jesteście ze mną Obrazek
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu tez tak mam ze nie mam na nic czasu ,a już na chwilkę przy komputerze ,to tylko w pracy :oops:
Słoiki już kupuję, bo moje się wyczerpały a jeszcze zostały jeżyny, brzoskwinie, węgierki i tona winogron ;:223
ale trzeba się cieszyć urodzajem bo następny nie wiadomo kiedy będzie.
Podziwiam twój ogród bo w moim niestety już jesień króluje jedynie rudbekia i żółte liście bylin, bo obwisłych od hortensji nie liczę ;:222
na szczęście coś delikatnie kapie z nieba to może jednak jeszcze zobaczę jakiś kolor.
Spokojnego dnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”