Jestem już odrobiona, chałupka wysprzątana, zaległe pranie wyprasowane, mogę świętować.
Deszczyk przestał padać, mogłoby go więcej być, ale jak się nie ma co się lubi...... Słoneczko nieśmiało spogląda zza chmur, na szczęście nie ma już duchoty, temperatura znośna jest to co lubię.
Iwonko no to u Ciebie jest taniej, może w cenie hurtowej też tak byłoby. Nie kupuję pomidorów, mam swoje i je przetwarzam.
Jak byłam młodą dziewczyną to taka pogoda też mi odpowiadała, mogłam godzinami leżeć plackiem i się opalać, dziś nie daję rady, wysiadam, a o swoim wyglądzie nie wspomnę. Kurz, pot to dla mojej twarzy zguba, od razu dostaję paskudnych potówek.
Jak ja zazdroszczę bliskości rzeki, nie musisz się martwić skąd brać wodę.
Od kilku lat eukomisy mam w doniczkach staram się co dwa lata je wyciągać i dzielić, mam manię upychania cebul za gęsto, nie kwitną takimi dużymi kwiatami jak kilka lat temu, ale i tak ładnie wyglądają, wśród nich wyrosły mi petunie nie wyrwałam jest kolorowo.
marta64 właśnie przypomniałam sobie, że wiosną na trawniki wysypałam 3- 10 kg worki dolomitu, a trawnik wygląda fatalnie

Zapewne masz rację z tymi nasionami i ich oczekiwaniem na dogodne kiełkowanie, przecież ja 10 lat temu zagospodarowywałam ugór, rok temu robiliśmy kostkę i część ziemi zostało, rozsypywałam ją na warzywnik, uzupełniałam i równałam nią przy krawężnikach, teraz mam za swoje

Ziemia piaszczysta ma odczyn lekko kwaśny to raj dla chwastów, rosną szybciej niż ja plewię

jak ktoś patrzy z boku, że ja wyrywam chwasty z trawnika to ma niezły ubaw
Trawniki musimy odnowić, to zadanie na początek września.
Marysiu podziwiam, że wczoraj coś zrobiłaś w ogrodzie, ja cały dzień się roztapiałam. Po przycięciu floksów na pewno przedłużysz im kwitnienie, kurcze i ja coś takiego powinnam zrobić. Normalnie tego sezonu nie nadążam wszystkiego ogarnąć, przerasta mnie do tego tropiki przeszkadzają
Moje róże wyglądają fatalnie nie dość, że złapały plamistość, większość róż liście zrzuciła, to kwiaty mają przypalone od słońca, obrywam je bo szpecą.
Marysiu jak widzimy u kogoś roślinki przypominamy sobie, że i u nas rosną. Mnie tak co roku umyka kwitnie Liriope, gdzieś je niedawno kwitnące widziałam, od razu poszłam sprawdzić co u moich słychać, szok kwitną znowu bym je przegapiła
Jak miło, że zdecydowałaś się na spotkanie, będziemy
Tego roku cukinie mam gorzkie, więc znalazłam dla nich sposób na wykorzystanie, ułożyłam na wędzarni, część dałam na dekoracje dożynkowe.