-- 7 sie 2018, o 23:50 --
U mnie tez narosło tego ze w około rozdaje

jutro musze taczką po nie jechać:)
kamil_kluczbork pisze:Czy ktoś mi podpowie dlaczego krzak dopiero teraz ruszył i rośnie jak szalony. Zawiązał już chyba z 10 owoców, wszystkie po kilku dniach czarnieją i tyle. Podlewam codziennie wieczorem wszystkie moje warzywa i owoce. Tylko arbuz padł. Proszę o poradę.
Tak, to jest przyczyna problemu u Ciebie Kamilu. Ale to nie Ty tylko musi się zbiegać w czasie moment kwitnienia kwiatów męskich i żeńskich na Twoim arbuzie. Ponieważ nie masz innych roślin arbuza wkoło, to może być tak, że jeżeli w tym samym czasie nie będzie kwitnąć oba kwiaty, aby męski ( i tu jest wtedy rola owada albo Twoja przy przeniesieniu pyłku) zapylił żeński to możesz w ogóle się nie doczekać owoców.kamil_kluczbork pisze:Owoce niezapylone pewnie. - jak je zapylić ?
Rzeczywiście ze zdjęcia wygląda na niedojrzały ale bardzo słodki w smaku był.kupniulaUK pisze:Wygląda jak jakiś Crimson i wygląda na niedojrzały :P
kamil_kluczbork pisze: Ponawiam, bo widzę że tutaj wszyscy z zachwytu padają patrząc na zbiory a u mnie problem, który nie wiem jak rozwiązać. A więc raz jeszcze proszę o poradę ;)
Ogólnie w mojej skrzyni arbuz jest przez cały dzień w pełnym słońcu, podlewany regularnie codziennie wieczorem. Dopiero teraz w sierpniu krzaki ruszyły jak szalone. A były wsadzony pod koniec maja.
Jeden to miał już chyba z 15 owoców, wszystkie czarniały i odpadły. No nie wiem co się dzieje..
Z moich obserwacji wynika, że arbuzy nie lubią jak im się miesza w pędach i je przestawia, szczególnie gdy roślina nie jest zbyt silna. Gdy jest zdrowa to sobie spokojnie poradzi.grimol pisze:
Mam pytanie jeżeli wiatr poprzewracał troche mi liście to chyba owoce nadal będą rosnąć czy może to zahamować wzrost?
Ponawiam pytanieArkosxd pisze:Co to za odmiana arbuza: