Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
darek19391
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2018, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

wokan czyli rozumiem ze w pełni zadowolony z arbuzowych plonow:)

-- 7 sie 2018, o 23:50 --

U mnie tez narosło tego ze w około rozdaje :)
jutro musze taczką po nie jechać:)
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Witajcie.
A ja w tym roku tak dostałem w du...ę z arbuzami że hej.Straciłem kupę sadzonek, potem mi nie wyszły, ale jak to ja zawsze mam plan awaryjny.
Zatem, pokażę Wam Heńka, mojego arbuza. Nazywamy go Heniek, ot tak sobie.
Jest to "dzikus" z marketu. Nie pamiętam nawet z jakiego. Ale trzymałem go na parapecie a potem go posadziłem do kubła po farbie, ale ciemnego kubła, aby miał cieplej i do tego kubła dałem coś poza ziemią ogrodniczą. Heniek jak zaskoczył, to zasuwa jak szalony. Ja go tylko trochę przeplatam aby lepiej się wąsami trzymał barierki. Wiąże owoce jeden po drugim. Kilka zrobiło się czarnych, bo się nie zapyliły , ale są też dobre owoce. Największy ma 5 dni i jest wielkości pomarańczy już i rośnie w oczach.
Dziś skleciłem mu stołek, aby miał na czym leżeć , od razu na dwa owoce, bo ciągnie pęda w dół ciężarem już. I wcale nie musi być słodki, wielki , ja cieszę się, że jest w ogóle, bo jak patrzę na dwa "Złota Wolicy" co je wysadziłem do gruntu( a grunt to żółta glina) to masakra, mają po jednym listku i zdychają tak od miesiąca, albo dwóch. I z nich nic nie będzie już. A Heniek ma "to w liściach".
Pokazuję Wam to dlatego, aby nikt nie myślał, że arbuza nie można hodować na pierwszym piętrze na balkonie, w pełnym słońcu- do południa.Można, trzeba go tylko podlewać porządnie.Nie muis mieć redlin, agrowłókniny, foliaka, i podlewania chemią bo grzyb go zeżre. Wysoko to i od grzyba daleko.
Oto zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Witam, jestem Adam.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj zerwałem pierwszego Crimsonowatego - Crimson Giant F1. Waga 8,200 kg, obwód 82 cm, wiek 44 dni. Nie mam miejsca w lodówce, więc do oceny organoleptycznej musi poczekać:

Obrazek

Arbuzowisko szczepionych się trzyma i rodzi nowe owoce, też w truskawkach, porach i buraczkach :D Z pozostałych dwóch nieszczepionych arbuzowisk jedno już uprzątnięte, drugie dogorywa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A od wielu dni, codziennie deser poobiedni wygląda tak: :heja :heja :heja
Obrazek
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

Obrazek

Obrazek

Arbuz niecałe 4 kg bardzo słodki w smaku ;:138 Czy ktoś wie co to za odmiana?
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Wygląda jak jakiś Crimson i wygląda na niedojrzały :P
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Kontakt:

Post »

kamil_kluczbork pisze:Czy ktoś mi podpowie dlaczego krzak dopiero teraz ruszył i rośnie jak szalony. Zawiązał już chyba z 10 owoców, wszystkie po kilku dniach czarnieją i tyle. Podlewam codziennie wieczorem wszystkie moje warzywa i owoce. Tylko arbuz padł. Proszę o poradę.

Ponawiam, bo widzę że tutaj wszyscy z zachwytu padają patrząc na zbiory a u mnie problem, który nie wiem jak rozwiązać. A więc raz jeszcze proszę o poradę ;)

Ogólnie w mojej skrzyni arbuz jest przez cały dzień w pełnym słońcu, podlewany regularnie codziennie wieczorem. Dopiero teraz w sierpniu krzaki ruszyły jak szalone. A były wsadzony pod koniec maja.

Jeden to miał już chyba z 15 owoców, wszystkie czarniały i odpadły. No nie wiem co się dzieje..
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

Wieczorne podlewanie sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. Podlewaj o świcie.
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Owoce niezapylone pewnie.

Ewentualnie właśnie za dużo wody.

W profesjonalnych publikacjach o uprawie arbuza/melona doradzane jest małe podlewanie do czasu rozpoczęcia kwitnienia i stopniowe zwiększanie wraz z pojawieniem się owoców.
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Kontakt:

Post »

Owoce niezapylone pewnie. - jak je zapylić ?
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

Mam pytanie jeżeli wiatr poprzewracał troche mi liście to chyba owoce nadal będą rosnąć czy może to zahamować wzrost?
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

kamil_kluczbork pisze:Owoce niezapylone pewnie. - jak je zapylić ?
Tak, to jest przyczyna problemu u Ciebie Kamilu. Ale to nie Ty tylko musi się zbiegać w czasie moment kwitnienia kwiatów męskich i żeńskich na Twoim arbuzie. Ponieważ nie masz innych roślin arbuza wkoło, to może być tak, że jeżeli w tym samym czasie nie będzie kwitnąć oba kwiaty, aby męski ( i tu jest wtedy rola owada albo Twoja przy przeniesieniu pyłku) zapylił żeński to możesz w ogóle się nie doczekać owoców.
Ja mam też jednego arbuza na balkonie i tak samo wiele kwiatów żeńskich ( co wyglądają jak małe arbuzy z wiechciem ) mając wielkość agrestu czernieje i odpada, bo nie zostaje zapylone( ale u mnie są pszczoły i pracują ) bo kwitnienie się mija.Kwiat arbuza kwitnie tylko jedną dobę potem koniec.
Ale u mnie dzięki temu, że nic nie uszczykiwałem i rozbudowałem krzak, to kwitnie wiele kwiatów na raz i kilka arbuzów się zapyliło. Musisz czekać i obserwować a jak zobaczysz że kwitną na raz kwiaty dwu płci ale są zbyt daleko od siebie a nie masz owadów zapylających to wtedy pędzelkiem albo nawet patyczkiem higienicznym z watą spróbuj z męskiego kwiaty na żeński przenieść pyłek. U nie oprócz pszczół( dzikich nie hodowlanych) także mrówki pomagają przy zapylaniu. Wciąż łażą po kwiatach.
Witam, jestem Adam.
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

kupniulaUK pisze:Wygląda jak jakiś Crimson i wygląda na niedojrzały :P
Rzeczywiście ze zdjęcia wygląda na niedojrzały ale bardzo słodki w smaku był.
Arkosxd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lip 2018, o 16:48

Post »

Co to za odmiana arbuza:

Obrazek

Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

kamil_kluczbork pisze: Ponawiam, bo widzę że tutaj wszyscy z zachwytu padają patrząc na zbiory a u mnie problem, który nie wiem jak rozwiązać. A więc raz jeszcze proszę o poradę ;)

Ogólnie w mojej skrzyni arbuz jest przez cały dzień w pełnym słońcu, podlewany regularnie codziennie wieczorem. Dopiero teraz w sierpniu krzaki ruszyły jak szalone. A były wsadzony pod koniec maja.

Jeden to miał już chyba z 15 owoców, wszystkie czarniały i odpadły. No nie wiem co się dzieje..

Arbuzy w początkowym stanie rozwoju nie lubią zbyt mokrej gleby. Wówczas korzenie chorują, a wzrost jest zahamowany.
Może ziemia w skrzyni nieodpowiednia, może za uboga?
Roślina kwitnie bo tak jest zaprogramowana, ale owoce odrzuca bo wie, że ich nie wykarmi, dlatego usychają i czernieją. Zapylenie nie ma tu nic do rzeczy, bo u mnie i zapylone były odrzucane i to nawet po kilku dniach, gdy były wielkości piłki tenisowej, a nawet jeszcze później, gdy roślina stwierdzała, że ma już za dużo do koryta.
grimol pisze:
Mam pytanie jeżeli wiatr poprzewracał troche mi liście to chyba owoce nadal będą rosnąć czy może to zahamować wzrost?
Z moich obserwacji wynika, że arbuzy nie lubią jak im się miesza w pędach i je przestawia, szczególnie gdy roślina nie jest zbyt silna. Gdy jest zdrowa to sobie spokojnie poradzi.
Arkosxd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lip 2018, o 16:48

Post »

Arkosxd pisze:Co to za odmiana arbuza:

Obrazek

Obrazek
Ponawiam pytanie ;:219
Zablokowany