Karolino, z tamaryszkiem,też mieliśmy podobną sytuację.człowiek uczy się całe życie,chyba,że wcześniej przeczyta dobrą radę na FO i nie powtórzy błędu innych...
Widzę Lodziu, że nie tylko ja tak zmarnowałam tamaryszka No , ale byłam początkującym ogrodnikiem
Jadziu, Iwonko Budleja, motyli krzew kwitnie cały czas , raz pokazuje więcej czerwonego , raz białego, jest rotacja a czasem pięknie kwitną kolorki jednocześnie. Mam białego , najmocniej rośnie . Jak się ukorzenia ? Jadziu Ty na pewno będziesz wiedziała
U mnie susza nadal, nic nie padało, bo nie liczę pokropienia. Tam gdzie podlewam coś kwitnie, ale trawnik i kilka roślin nie do odratowania Giną mi 2 magnolie, rózowy wawrzynek ... podlewanie nie pomaga
mój trawnik
Kwaśniodrzew-drzewo konwaliowe
2letni Mydleniec z nasionka, na ogrodzie przebił się przez pigwę i zakwitł
Witaj Karolinko dawno mnie tu nie było i widzę że susza również Tobie daje się we znaki, smutny obrazek zasuszonego trawnika. A to tylko letnie temperatury, co będzie w zimie, ponoć ma być mroźna.
Zaciekawiło mnie drzewo konwaliowe i dorodny mydleniec u Ciebie zawsze można spotkać jakieś egzotyczne nowości.
Pomimo upałów ogród mieni się kolorami, milin przecudny,hibiskusy dają czadu, piękne róże i mnóstwo bylin.
Pozdrawiam,trzymaj się cienia i nie daj upałowi.
Szkoda nawet trawnika, ale wielkie drzewa czy krzewy potrzebują sporo wody, której niebo nam nie serwuje.U mnie za siatką się zieleni i nie widać ,żeby były takie upały, bo przecież ja podlewam to i druga strona z tego korzysta, a rdest ma zbiorniki w łodygach to tez nie daje się suszy i rośnie w najlepsze .Musze go ujarzmić, bo zaraz zacznie kwitnąć ,a jego wielkie łodygi włażą mi do ogródka Jednak i tak Karolcia masz wciąż kolorowo u siebie
Karolinko Tamaryszek jak Twój sadziłam na dniach zastąpił mi wymrożoną amonagawę, miejsce gdzie rośnie jest takie jak napisałaś, mam nadzieję że się utrzyma. To mój 3 tamaryszek, ale pierwszy tzw. letni. Czy na zdjęciu z krzewuszką jest jest robinia? Nie widzę jej, czy to karłowa odmiana?
Karolinko u mnie tez sucho, trawa nieco wyższa bo i nas wody gruntowe są dość blisko powierzchni i nie mam tyle pijących krzewów, ale za to u ciebie na wyższych poziomach kolorowo, kwitnąco i pachnąco
Karola, zapewne bardzo miło jest zasiąść w tych Twoich kącikach wypoczynkowych w ogrodzie
Cudnie kwitnie ten Kwaśniodrzew.
Tamaryszka i ja jestem znuszona mocno ciąć, w 4 roku już wysoko wyrósł, więc od tego lata mogę go już prowadzić na pniu. Jestem bardzo zadowolona z efektu, 3/4 Tamaryszka wycięłam jakiś ponad miesiąc temu a i tak się fajnie prezentuje i nawet ma wysoką różę Papageno pod sobą.
Rewelacja z tym pomysłem na wielokolorową Budleję!
Pozdrawiam.
Olu powyżej krzewuszki jest robinia. Nie jest karłowa, ale ma normalnie gałęzie. poprzednie tak strasznie rosły w gałęzie ,że się łamały i była trudna do zapanowania nad nią. Ta jest normalna, ale nazwy nie znam. Takie <normalne> też są . Tak wygląda
Mój tamaryszek ma smutniejszy kolor,ten mi się bardziej podoba,ale podobno wrażliwszy na temperaturę.Robinie mam tę szaloną,ale mocno tnę wiosną i tak ją poskramiam. Drzewo konwaliowe,fiu-fiu,co ty jeszcze sprowadzisz
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka Mój ci On,Mój ci On cz.2, Mój ci on cz. 3
Karolcia z międzywęźli pobieram sadzonki do ukorzeniania budleji nie większe niż 10 cm wkładam do ziemi nakrywam kloszem i na zimę zabieram na parapet na korytarz . U nas zanosiło się dzisiaj na deszcz, ale gdzieś odpłynął w siną dal Rano trzeba będzie zrobić aerobik z wężem
Dzięki Jadziu . U nas też nadal nie pada, roślinki łebki spuściły i ja też Już mi się nie chce latać z wężem Doglądam rośliny w donicach i tyle , co ma być to będzie , które przetrwają to zostaną
Nie ma już co pokazywać , to trochę owoców :
prawdziwy głóg, nie ten malutki z miedzy
pięknie wygląda kalina. Bardziej mi zależy na jej czerwonych koralach niż kwiatach. Jak już nic nie ma , nawet liści, ona ma korale