Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu szaliczek co raz to czymś zaskakuje... i nie grozi na spacerze monotonia ;:333 już szukam co to za roślinka https://images89.fotosik.pl/12/4b4f27d2123947e6.jpg . Kosztele i Landsberskie renety to jabłka, które pamiętam z dzieciństwa... Oj te Renety w zimowe wieczory przy kaflowym piecu... aż się w oku łezka kręci Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!Obrazek

Niby ochłodzenie, ale ja się czuję kiepsko...może ta zmiana? Nic to ponoć upały wracają Obrazek

Agnieszko masz rację chyba dopiero po zmroku zorientowałby się i to M że chyba nie wróciłam Obrazek
Jak teraz chodzę i obserwuje te moje floksy to wydają mi się w większości podobne...a może się upodobniają do siebie :shock: Ostatnio na targu nie kupiłam i dobrze, bo widzę że mam identyczny!
Starklowe mam nadzieję będą całkowicie rozwinięte, bo miałam jakieś odmianowe którym kwiatki ledwo się odmykały....ale i tak zginęły :wink:
Nalewka na śliwie wiśniowej zalana! zalaliśmy też ulenę, bo koleżanka pochwaliła niegdyś zrobioną ale musi niestety postać...pożyjem uwidim....pożyjem wypijem Obrazek

Iwonko nie wiem co to pomidory z papryką? ja pomidory przerabiam na przeciery mniej lub bardziej zagęszczone, pomidory bez skórki zalane sokiem pomidorowym, pomidory suszone w oleju, kiedyś jeszcze była cukinia całe ząbki czosnku zalane sokiem pomidorowym i pasteryzowane. Z papryki jak do tej pory robiłam sos paprykowy wg Marty i jego dodaje do zupy pomidorowej. Kiedyś dałaś przepis na ketchup i bardzo smakował w rodzinie, może w tym roku znowu zrobię?
Zrobiłam wg mojej Agi ulenę z białą czekoladą ale mi nie bardzo podchodzą, za to te ciemnie śliwki żniwiarki w gorzką czekoladą są boskie! Tak jak Ty pomidory ja śliwki robię na tysiące sposobów, ale jak dojrzeją węgierki będą tylko powidła we wszystkich pustych słoiczkach :D
Kwiatek to mydlnica lekarska!
Doceniam moje rozległe widoki Iwonko ...tam zaczynam każdy mój dzień ;:224 Dziękuję...niech będzie dobrze Obrazek

Julianie ciągle podziwiam Twoje arbuzy, bo ja niestety nie doczekam nic konkretnego, ten wiszący w końcu podgryzła nornica i parę dni wisiał sflaczały, ale się zebrał tylko wygląda jak duża gruszka a nie arbuz :wink: Każdy ogród ma swoją specyfikę Twój zielony, ale przecież ładny bo Twój!
Tamaryszek jest zwiewny, ale nie wiem jak długo zachowuje ładny wygląd? gipsówka niestety była parę lat i odeszła ;:131 Karczoch smakuje mi jedynie świeży, bo te konserwowe to wszystkie warzywa dla mnie są jednakowe. Nie wiem z czym porównać...może ze szparagami? Przepisów podawania jest mnóstwo ale ja najbardziej wolę taki z wody lekko posolony! Oprócz wykwintności jest bardzo zdrowy! Przesyłam serdeczności i wesołych wakacji życzę ;:168

Basiu dzisiaj niby mniej stopni i duszności, ale jakość głowa nie moja ;:223 Wczoraj wieczorem troszeczkę podlało ale niewiele i zapowiadali burze ale obeszło się zapowiedziami. Ciekawe czy w to upalne lato gdyby pod orzechem zjawili się ogrodnicy zagrzmiałoby i lunęło Obrazek
Ciekawe co piszesz o mirabelkowym soku, czy on jest z cukrem? Muszę poczytać bo do marynaty czy sosu mogłoby być ciekawe.
Robiłam sałatkę szwedzką jest bardzo dobra i ciekawa jestem jaki Ty ma przepis, bo robiłam według rożnych ale tylko jedna mi smakowała. U mnie lubią słodki, a jak już nie ma ciasteczka to bułeczka z dżemem Obrazek

Tereniu ja dopiero zaczynam pomidory przetwarzać, najpierw musimy się najeść bo ja poza sezonem nie kupuję. Niestety te w gruncie mnie zawiodły i trzeba będzie trochę dokupić na suszone w oleju. Uleny z drzewa to przysmak nie lada jaki ;:333 Ułamana gałąź na razie wygląda dobrze...no ale to węgierka to jeszcze ma czas. Mam jeszcze wielkie węgierki one są twardsze ale już wyglądają nieźle, pewnie handlowcy już zrywają a ja pozwalam im nabyć słodyczy w słońcu ;:3
Tereniu M jeszcze dostał jeden szew bo mi się popruł Obrazek ale rana goi się ładnie a on narzeka że go boli ...no ale ma boleć, bo to dopiero dwa tygodnie po operacji. Jest sprawny jeździ samochodem więc jest ok! dziękuję bardzo za wszystko Obrazek Życzę Tobie chłodniejszego i spokojnego tygodnia ;:168

Dorotko dlatego jak kupowałam na targu jabłko pt kosztela to już wiedziałam że takiego drzewa nie chcę. Na szczęściu Michał Darmokot ma w ogrodzie najprawdziwszą kosztelę...byłam sprawdziłam ;:333 dostałam od niego patyczki zrazy , kupiłam podkładkę i mam swoją kosztelę. Rok temu zjadłam pierwsze jabłuszko i wiem że mam to czego szukałam ;:215
Szpaki i mazurki kąpią w tych dużych podstawkach do rozsad i skoro lubią leję im tam wodę. Widzę pszczółki i motyle pijące, to uroczy widok!
Wczoraj wieczorem coś pokropiło i dźwięk był miły dla ucha, ale żal bo się szybko skończył :?

Aniu dzisiaj rozwinęła się kolejna biała lilia ale coś dziwnego bo to trzecia partia taka sama! nie narzekam bo chciałam mieć białe lilie. Ściskam ;:4

Ewciu winnik zmienny mam od Lidzi bo u niej mnie zauroczył, a właściwie mam od niej i od Ewy Kory. Zauroczył mnie ślicznymi owockami koralikami, ale jeszcze się ich nie doczekałam. Dopiero po dwóch latach zakwitł i w tym roku po raz wtóry, to może nareszcie będą ;:202 Ja lubiłam kosztele a renety i koksy nie bardzo. Reneta dla mnie jest pyszna do sałatek i śledzi ;:333 albo rozpiekana z miodem i orzechami mmm rozmarzyłam się tak jak Ty ;:168

kwitną coraz to inne kolory nasturcji i bardzo mnie cieszą, a poza tym widzę że i aksamitek doczekam :D Jeszcze w pąkach ale nie dały się ślimakom. Po wysypaniu nowej specyfiku ślimaków jakby mniej, ale poczekam do deszczów bo wtedy wyłażą z nor!

Obrazek

rudbekia od Lucynki
Obrazek
i druga, ale jakoś nie mogę jej zrobić wyraźnego zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Agnieszko to babka płesznik
Obrazek

i strachy na lachy!

Obrazek

Dobrego tygodnia!
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Maska pisze:
i coś takiego wysiałam, ale nie podpisałam

Obrazek

Obrazek
to właśnie jednoroczna orlaya grandiflora.Uwaga na suche nasiona ,bardzo kłują. :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko od Ciebie ;:196 Już pamiętam te nasionka!
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, jak wróci Mama, to dopytam jak ona ten sok robiła.
Sałatkę robiłam wg. takiego przepisu:

4 kg zielonych ogórków
1/2 kg marchewki
1/2 kg cebuli
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
3 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 małe główki czosnku

Ogórki myjemy i szatkujemy w plastry, cebulę w piórka. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na końcu dodajemy cukier, olej, ocet, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. sałatkę wkładamy do słoików porządnie ugniatając. Na wierz wlać zalewe. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Próbowałam i wyszła super :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ja nie umiem szczepić, ale teraz wiem do kogo mogę przyjechać na jabłko z dzieciństwa ;:306
Ty masz mydlnicę białą , a ja od Marty w zeszłym roku przywiozłam różową, jak coś możemy zrobić machniom.
Dzisiaj miało być chłodniej, ale u mnie tak nie było upały nadal szaleją.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Zawsze podziwiam różnorodność roślinek jaką Marysiu masz u siebie. Teraz jeszcze podziwiam owoce, też za różnorodność. Kosztela. śliwa wiśniowa ;:333
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, mam nadzieję, że wreszcie zobaczysz te fioletowe owoce winnika.
Mój też kwitnie jak szalony. :)
Ciekawy ten nowy floks Starkla.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu dziękuję za przepis, zanotowałam! Mam kilka roślin posianych później, ładnie rosną i są zdrowiutkie więc pewnie będzie jeszcze sporo ogórków i zrobię taką wg Twojego przepisu sałatkę, Tylko uściślij proszę ilu procentowy ma być ocet?
Jak mama przypomni sobie sok to chyba też się skuszę ....tak na smak i na próbę :D

Dorotko no nie wiem bo u mnie mydlnica jest jednoroczna, tą białą siałam wiosną, ale wydaje mi się że różowa wysiała się i wyrosła po 2 latach...sprawdzę. Zawsze mogę zebrać nasiona ;:215
Szczepienie na podkładce jest najłatwiejsze pod słońcem ;:333 W tym roku mam parę jabłuszek ale rok temu też były więc jest nadzieja na poczęstunek :lol: Teraz szłam zamknąć kurniki jest naprawdę chłodniej ale już jutro zapowiadają że będziemy znowu w centrum gorącego frontu. Przez dzisiejsze niskie ciśnienie czułam się fatalnie i guzik mi z ochłodzenia ;:222

Małgosiu dziękuję za podziw, ale ja jako zodiakalny Bliźniak lubię urozmaicenie i pewnie stąd się to bierze. Jak się nic nie dzieje i jest stagnacja to źle się czuję...jak mój M to wytrzymuje ;:306 ;:306

Marysiu przez te owocki zagięłam parol na winnika, masz racje kwitnie jak szalony i pnie się i rozrasta! Ostatecznie liście też są ozdobne ;:173 No zobaczymy jak się zachowa ten floks czy będzie się rozrastał i czy wyjdzie po zimie ;:131
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Marysiu, bardzo lubię floksy,a ten nowy zapowiada się bardzo ciekawie. Pokaż proszę jak cały się rozwinie. Pozdrawiam i lekkiego ochłodzenia z deszczem życzę.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu!
Dziś będę się wypowiadać skrótami, bo nieustający upał chyba zlasował mi um ;:219.
Po pierwsze: gratulacje i serdeczności dla Pana M, że się poddał, dzielnie zniósł i nawet już prowadzi samochód ;:333.
Po drugie: u Ciebie dokładnie wiadomo skąd się wzięło określenie klęska urodzaju ;:224.
Po trzecie: ciekawe, co w tym Starklowym floksie jest hortensjowego ;:218.
Po czwarte: te Twoje mieszaniny kulinarne..., no nie wiem.
Po piąte: nieustające podziwiam Twoją energię, na dodatek w tak ekstremalnych warunkach. Ja wymiękam...

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewciu pokażę na pewno floksa w pełnej krasie, dzisiaj niestety nic więcej nie pokazał. Dziękuję za w obecnym czasie najlepsze życzenia ;:306

Jagi jesteś! jak miło ;:196
ad. 1. dzisiaj czuję się podobnie :D
ad. 2. ja też go podziwiam, bo do tej pory to ja szłam pod nóż bez zastanowienia. Poza tym podziwiam go cały
czas jako faceta, który umierał przy katarze a teraz dzielnie po babsku znosi ból i dyskomfort ;:215
ad. 3. mam podobne kwiatuszki na hortensji niestety doniczkowej, bo wrażliwej na mróz. Też od Starkla :D
ad. 4. zawsze lubiłam eksperymentować smakami...chociaż zachwycam się prostymi daniami :D nie wiem
czy dobrze się wyraziłam :lol:
ad. 5. pozory kochana, pozory to już nie te oczy!
Mocno ściskam ;:4 ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Przeczytałam
no i pomidory z papryką
i wyszło mi, że to razem ;:306 A Ty robisz osobno pomidorki, osobno paprykę ;:108 Keczupu jeszcze nie robiłam, ale już najbliższym czasie zrobię, bo przecieru mam już chyba na lata. Suszyć pomidorki też będę, bo z Filipem bardzo je lubimy, ale to dopiero z Limy, a te kupuję na rynku. I będą jeszcze pieczone pomidorki, doskonałe na zupę. Jak teść będzie dalej zbierał takie ilości pomidorów, to przyjdzie nam chyba co dzień jeść pomidorową ;:306
Już kiedyś przymierzałam się do zrobienia śliwek z czekoladą, ale nie jestem pewna, czy będzie mi to smakowało. Ale skoro piszesz, że pyszne, to może spróbuję? Jeśli możesz, to na pw poproszę o przepis ;:180
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O fajny przepis na sałatkę u Ciebie zostałam. ;:108
Tylko ,że przez ten upał to niczego się nie chce. :roll:
U mnie nawet chmury nie postrasza .sucho.
Deszczu aż płakać :cry: deszczu nie strasznych burz . ;:108
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja poproszę o naukę szczepienia tylko ja muszę mieć instruktaż pokazowy ;:306 z dokładnymi objaśnieniami.
Ja też ciężko znoszę upały, nie wspomnę jak przy nich wyglądam, makabrycznie mogę iść straszyć ;:306
Nasionka zbieraj, jak nie mnie to na pewno będziesz miała kogo obdzielić ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”