Fikus bengalski (Ficus benghalensis) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Fikus bengalski (Ficus benghalensis) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

mój fikus bengalski zgubił listki,co prawda wypuszcza owe z wierzchołka,ale niezbyt efektownie wygląda,czy można mu obciąć ten kawałek wierzchołka,czy wyrośnie mu nowy wierzchołek wzrostu po przycięciu???
Obrazek
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Jak zetniesz czubek wyrosną nowe gałęzie z kątów liściowych - z oczek nad miejscem wyrastania liścia ale ja bym się jeszcze z tym cięciem wstrzymał, roślina jest trochę mała na cięcie i nie tnie się w pełni sezonu wegetacyjnego. :D
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy będzie najodpowiedniejsza pora do ciachniecia tego fikusa?,nie specjalnie lubie takie łyse kwiatki,a na fikusiku bardzo mi zależy
dodam jeszcze,ze nie zgubił listków u mnie,a dostałam niedawno takiego,nie wygląda na chorego,ale przyczyny z jakiej zgubił liscie też nie znam
Bożena
x-C-j
---

Post »

Najlepiej by go było przyciąć dopiero w marcu na początku wiosny jak roślina rusza z wegetacją. Teraz tylko osłabisz zbytnio roślinę. :D
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki! Muszę się uzbroić w cierpliwość i poczekam do marca,bo nie chciałabym stracić tego fikusika,choć patrzenie na takiego wyleniałka nie sprawia mi przyjemności... :D :D :D
Bożena
x-C-j
---

Post »

Cierpliwość się opłaca. :D
agatata
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 sie 2015, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus bengalski (Ficus benghalensis)

Post »

Wątek dawno nie odwiedzany, ale mam nadzieję że ktoś mi odpisze. :) Kupiłam Ficusa Audrey, przesadziłam do większej doniczki, stoi około półtora metra od okna zachodniego, bardzo mi zależy żeby było mu miło i przyjemnie. :) Jednak zauważyłam, że liście zaczynają się dziwnie wywijać, czy to normalne, czy oznacza że coś mu nie pasuje?

https://images82.fotosik.pl/1113/d60f94 ... bdfgen.jpg
https://images83.fotosik.pl/1111/86c965 ... 337gen.jpg

Również chętnie poznam zasady pielęgnacji takiego ficusa, ponieważ mało informacji o nim można znaleźć :)
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Generalnie nie lubi zmian warunków i problemy pewnie zaczną się na początku sezonu grzewczego. Dobrze reaguje na zraszanie, nie powinien stać na bezpośrednim słońcu (u Ciebie nie stoi), ale też powinien mieć sporo światła i tu radzę przemyśleć stanowisko, te 1,5 m od okna to może być za daleko. Największe zagrożenie to przelanie rośliny.

B.
agatata
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam, co oznaczają takie żółte kropki od spodu na liściach fikusa bengalskiego?

https://imageshack.com/a/img924/2809/g7m0Ip.jpg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Sprawdź czy nie ma szkodników.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
agatata
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Faktycznie, coś maleńkiego po nim łazi, jeden mały listek od dołu zżółkł i odpadł, roślina jednak póki co wyglada dobrze, pomijając plamki na dwóch liściach i obecność robaczków. Co to może być? I co mogę zrobić??
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musisz zrobić zdjęcie szkodnika, z samego opisu niewiele można wywnioskować, szkodników jest trochę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
agatata
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To były najprawdopodobniej przędziorki. Pojawiły się wcześniej na bluszczu, którego trochę zostawiłam samego sobie, aż nagle wypadło mu połowa liści, więc bez przyjrzenia się przestawiłam go bliżej okna (to odmiana o pstrych liściach, a stał wcześniej w cieniu, i myślałam że to dlatego), na moje nieszczęście obok fikusa. Skutek widać na powyższych zdjęciach, po którym dopiero zrozumiałam, że coś jest nie tak. Na fikusie zobaczyłam jasne plamki i jednego maleńkiego pomarańczowo-brązowego pajączka, na bluszczu natomiast było ich o wiele więcej, jak i mikro pajęczynki. Nie wiem jak mogłam tego nie zauważyć wcześniej, gdy zastanawiałam się dlaczego bluszcz traci liście! I fikusa i bluszcz spryskałam mieszanką olejku neem, olejku z drzewa herbacianego i kapką płynu do mycia naczyń. Póki co pajączki jakby zniknęły, ale czy to wystarczy? Czy mam może dokupić jakąś chemię, lub zrobić coś jeszcze?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na przędziorki tylko chemia, z mojego wieloletniego doświadczenia w walce z tymi szkodnikami, najlepszy okazał się Envidor. Dwa opryski, każdy w przeciągu tygodnia czasu powinny załatwić problem na dłuższy okres czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x- p-h
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lis 2020, o 18:21

Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Post »

Dobry wieczór.
Pierwszy raz choruje mi roślina. Fikus stoi w widnym miejscu przez przeciągów, podlewany po podeschnięciu wierzchniej warstwy gleby, średnio raz w tyg, zimą rzadziej. Coś go atakuje. Grzyb + szkodnik? Liście raz brązowieją, raz pękają, czasami jedno i drugie. Łodygi w częściach zielonych mają dziwne mini narośle lub czarne kreseczki. Zależy od liścia. Co mogę zrobić poza oderwaniem chorych sztuk? Straciłam już pół drzewka.. :(
Dziękuję pięknie za pomoc!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”