Wiosna.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosna.

Post »

Piękne masz te rozwary.
Moje po dwie galazeczki mają. ;)
Dzielzany piękne. :D
Twoja pełna różowa jeżówka podobna do mojej. Sprawdź. :)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie żmijowiec rośnie bardzo ładnie.Posadziłem go na obrzeżu skalniaka przy głównej ścieżce.To miejsce jest rzadko podlewane głównie z tego powodu,że mam
w pobliżu swój tron oraz najczęściej tam chodzę.Być może takie stanowisko on lubi czyli sucho i glebę piaszczystą.Dzisiaj znalazłem dwie siewki.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Marysiu, ;:180 no cóż, chciałoby się mieć wszystkie kwiaty świata, a one tak jak ludzie. Jedne lubią tłusto, inne raczej nie.

Aniu, Rozwary mają dobrych kilka lat. Chyba odpowiada im gorąco, bo w tym roku wyjątkowo wybujałe. Zaraz pójdę do Ciebie obadać Twoje jeżówki.

Janku, żmijowiec najwidoczniej uwielbia Twoje towarzystwo. Jak mój przetrwa do jesieni, to go przesadzę , bo drzewko obok się rozrosło i trochę go zacienia. Też marzą mi się siewki.

Scheherezade
Obrazek

Jesienny pan w środku lata.
Obrazek

Pysznogłówka kropkowana.
Obrazek
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne te lilie.I ten ich zapach.Ummm ;:173
Pysznogłówka kropkowana taka inna pierwszy ra taką widzę.Taka inna ;:333
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na razie perukowca przycięłam , daję mu szansę, będe przycinała jak Ty to robisz :wink: W razie czego są 3 siewki. Nie myślałam ,że one tak łatwo sie rozsiewają :shock:
Masz ładne lilie, dzielżany i rozwary w róznych kolorach , w dodatku też się sieją :wink: ;:215
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po co i gdzie pędzą jesienni panowie ? U mnie prawie kończy kwitnienie bo zaczyna siać płatkami.Perukowca tnę każdej jesieni.Ma wtedy ładny pokrój i jest cały
w kwiatach.Służy mu taki fryzjer.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No tak chciałoby się mieć, ale dlaczego niebieski kupidynek jest a biały po dwóch sezonach odszedł...w takiej samej ziemi i w takim samym miejscu był? Coraz mniej mam ochotę wprowadzać nowe rośliny do ogrodu ;:222
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, pysznogłówka kropkowana to roślina 2-letnia. Co roku wysiewam i tak trwa.

Karolino, u mnie w tym roku perukowców mnóstwo się nasiało. Rozwary siałam sama z różowego i białego. Niestety, wszystkie są w odcieniach niebieskich.

Janku, zawilce japońskie zostały tylko te jasnoróżowe i się rozsiewają. Inne kolory /biały, ciemnoróżowy i pełny/ padły tej zimy. Pozostanę przy podstawowym kolorze, który na razie ma jeszcze trochę kwiatów.

Marysiu, niebieski kupidynek to kolor wyjściowy. Biały pewnie jakaś krzyżówka, a te często są krótkowieczne. U mnie, jak piszę powyżej, tak jest z zawilcami japońskimi. Białe kupowane kilkakrotnie w ogóle nie zakwitły, a 'Pamina' ciemnoróżowy i pełny znikły po 2-3 latach. Też zastanawiam się nad sensem kupowania nowości. Tym bardziej, że w ciągu 3 miesięcy u mnie padało tylko 2 razy i do tego niezbyt obficie. Susza i gorąc jak na Saharze.
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można odetchnąć, bo nareszcie podlewa z nieba. :heja ;:215

Tarczyca bajkalska ładnie się spisała.

Obrazek

Hortensja ogrodowa.
Obrazek

Jeżówka Supreme Cantaloupe pięknie się przebarwia
Obrazek

Jeżówka Meringue
Obrazek

Złocień krzewiasty ?Butterfly?
Obrazek

Rozwar podwójny, na razie tylko jeden kwiatek.

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och a u mnie dalej nic nie podlewa. :cry:
Piękne jezowki.
I ten zlocien. On taki cytrynowy ?
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, u mnie wczoraj było +35 stopni, dzisiaj + 20 i już jest mi zimno. Deszcz chyba poszedł w Twoją stronę?? Nie dotarł???
Złocień ma taki kolor jak na fotce. On jest jednoroczny, podobno pochodzi z Wysp Kanaryjskich i nie wytrzymuje mrozu. Można go mieć w donicy i na zimę przenieść do domu, lub pod
koniec sierpnia ukorzenić sadzonki wierzchołkowe. Dostałam sadzonki od sąsiadki, ukorzeniłam i zimę przetrwały w domu.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Marysiu u mnie pada, z czego jestem zadowolona. Tarczycy nie znam. Zaraz coś o niej poczytam.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie białe zawilce japońskie,bo tylko takie miałem,też zmarzły.Po dwóch latach, gdzieś z jakiegoś uchowanego korzenia, odbiły.W doniczce do posadzenia czeka
niższy zawilec,Lady Pretty Emily. Przy okazji przeczytałem,że zawilce mogą zmarznąć i potrzebują okrycia ale szkodzą mu też mokre zimy i dłużej stojąca
woda.Dochodzę do wniosku,że większość wszystkiego co u mnie rośnie powinna być okryta i obstawiona jeszcze plastikowymi wiadrami.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biedronko, niewiele można znaleźć o uprawie tarczycy. Głównie piszą o jej cudownych właściwościach leczniczych.
Jest łatwa w uprawie, trochę ją podlewam. Ładnie się rozsiała, w tym roku będzie też chyba sporo nasion.

Janku, ładny ten zawilec 'Lady Pretty Emily'. U mnie z okrywaniem podobnie jak u Ciebie.

Zatrwian wrębny
Obrazek
Lebiodka Ametyst Falls
Obrazek
Mertensja Maritima
Obrazek
Montiopsis Umbellata Amaranth
Obrazek

Obrazek

Wawrzynek główkowy VARIEGATA nie kwitł na wiosnę, teraz się zrehabilitował . I do tego cudnie pachnie. ;:167
Obrazek

Szczawik depressa bardzo długo kwitnie
Obrazek

A skrzydlinka Warley Rose bardzo obficie ;:306
Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twoje Montiopsis to u mnie Calandrinia. To trudna roślina.Miałem już ją i nie zabezpieczyłem na zimę.Trzeba ją okryć ale i postawić daszek.U mnie
rośnie na szczycie skalniaka bo nie może ją zalać woda.Lebiodką,mertensją i skrzydlinką cieszyłem się tylko jeden sezon.Nie wiem co z nimi dzieje się.Okrycie nic
nie dało.Jak kwitnie szczawik ? Tak obficie jak pokazują w sieci na zdjęciach czy ma tylko kwiatków ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”