Witam.
Coś zaatakowało moją roślinkę.
Liście zaczęły się odbarwiać, pod spodem liści zauważyłem (pod światło) małe kropeczki, które ciężko uchwycić na zdjęciu.
Łodygi też jakby 'opruszone' ciemnym pyłem są.
Pocieszcie mnie. Mam od 10 lat dwa bukszpany. Były piękne i duże i nigdy nie było z nimi problemu,
aż tu szkodnik - mam wrażenie, że przędziorek, bo są pajęczynki. Spryskałam specyfikiem Talstar na m.in przędziorki i obficie podlałam. Co dalej? Są w części suche i pożółkły. Czy one kiedyś odrosną????
Przędziorki odrosną na pewno bo w takich wysokich temperaturach Talstar jest równie skuteczny jak święcona woda.Kup Magus. Niszczy wszystkie formy ruchome i jaja letnie. Krzaczki sobie poradzą jak oprócz picia dasz im coś na ząb.
okazało się, że to nie przędziorki tylko jakieś małe szare motylki
Magusa nie mieli, więc kupiłam dwa inne środki na to
ponoć to częsta przypadłość bukszpanu
z pań w kolejce dwie miały to samo - jakaś plaga w okolicy....
chyba to, ale wyczytałam, że ta ćma jest duża (skrzydełka ok 4 cm) a moje są szare i wielkości 1/3 motyla cytrynka n.p.
w ogrodniczym dał mi na to Mospilan i Karate Zeon 050 CS jest jeszcze napisane Syngeta skończyłam właśnie oprysk obydwoma, bo było napisane, żeby wieczorem, ale jeszcze poczytam, co dalej
bukszpany są w opłakanym stanie
Jak takie małe to pewnie namiotnik. Dostałaś też zwilżacz? Bez niego trucizna nie przebije się przez pajeczyny. Jest kilka na rynku w cenie 10-15 zł /l. Bywają też konfekcjonowane w mniejszych opakowaniach.
Nie dostałam tylko te dwie substancje - maszeruję do sklepu
dziękuję serdecznie za poradę
co ciekawe osobniki dorosłe chyba się dostatecznie nie zatruły i dwie widziałam dziś latające
ten jeden, którego złapałam jest jednak bardzo podobny do ćmy bukszpanowej https://www.google.pl/search?q=%C4%87ma ... BcBgencEPM :
pierwsze zdjęcie od lewej z brązową obwódką i dwoma brązowymi kropkami