Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Cześć Jadziu ;:196 , dawno nie odwiedzałam Twojego ogródka, zresztą nie tylko Twojego, teraz nadrabiam zaległości. Ciężko mi to idzie, bo po powrocie nie wiem w co ręce włożyć. Powolutku, systematycznie jakoś dam radę.
U Ciebie jak zwykle kolorów nie brak, a i gości masz przeróżnych, jeden nawet mocno zanurkował za nektarem ;:306 , widzę, że ślimaków też Ci nie brakuje, u mnie to prawdziwa plaga w tym roku, te z domkami mogę znieść, ale tych "bezdomnych" nie jestem w stanie zaakceptować. Tępię je systematycznie, tym bardziej, że w ogrodzie wyrządziły mi wiele szkód.
Piękną masz rutewkę, moja troszkę inna, chociaż kolor podobny.
Lato jest jednak cudowną porą roku, u Ciebie szczególnie barwne ;:224 ;:224 ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lilie, płomyki - piękne odmiany! Ale najbardziej podziwiam dalie! 'Convoitise' to chyba wczesna odmiana, bo kwitnie od końca czerwca. 'Ferncliff Illusion' jeszcze nie.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jakie apetyczne ciacho! ;:oj Widzę, ze u Ciebie też atak ślimakowy... u mnie tego paskudztwa sporo... ech... Odżyły po tych deszczach.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadzinko aż dziwne, że tak długo nie piszesz. Czy wszystko OK. ;:168
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Jadziu nareszcie zaczynam nadrabiać zaległości. Ostatnio miałam bardzo mało czasu, a małe chwile wolne poświęcałam na odpoczynek. W pracy teraz też dużo siedziałam przy komputerze więc po powrocie do domu nawet patrzenie na to ustrojstwo mnie denerwowało.
Chrzciny wnuków się udały, pogoda dopisała, jedynie moja młodsza córka czymś się zatruła i właściwie z tej uroczystości nie miała nic, bo wylądowała w łóżku z gorączką i torsjami. Ale leki i naturalne oczyszczanie żołądka pomogło i już na drugi dzień czuła się o wiele lepiej. Ale uroczystość przeszła jej koło nosa i to sobie już ne wrati

Spaceruję po Twoim ogródeczku i jak zwykle podziwiam urodę i obfitość kwiecia.

Ślimory i u mnie po tych deszczach dostały szfungu - brryyy.

Mam nadzieję, że u Ciebie ze zdrówkiem wszystko ok, cieszę się, że kicia czuje się lepiej oraz przesyłam buziaki dla Amelki.

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Jadziu pokaż co u Ciebie nowego zakwitło, mam nadzieję,że ze zdrówkiem dobrze? ;:196
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Ale smaczności pokazujesz, że aż ślinka leci. ;:152 ( Chyba torcik bezowy???)
Widzę,że i u Ciebie ślimakowe szaleństwo. U mnie też. co któryś dzień chodzę z pojemniczkiem i je zbieram. Co prawda nie ma dużo tych bez domków, ale trochę się pokazuje. ;:131
Przed chwilą u mnie lało i słońce świeciło. ;:109 Pewnie znowu trzeba będzie się wybrać na ślimaki.
Ładnie wyglądają roślinki z kroplami deszczu. ;:3
A jak tam zdrówko???
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie po dłuższej nieobecności Pogoda słoneczna aż za bardzo ,róże szybko przekwitają, a niektóre mają przypalone końcówki kwiatów. Deszcz trochę podlał, a potem wiatr znów wysuszył glebę. Na razie pozostaje tylko podlewanie ,żeby wszystko jako tako rosło. Chwasty najlepiej się czują i rosną w zatrważającym tempie .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

IRENKO smakowity torcik bezowy jadłam u Beatki [Beaby] mniam mniam.U mnie też trochę w tym samym czasie podlewało a ślimaki zaraz wyruszyły na żer. Tak wykończyły mi piękną dalię z której zostały same łodygi.Zdrówko w pewnym wieku raz dopisuje raz nie tak to juz jest

Obrazek

Obrazek

KRYSIU ;:196 nic ciekawego nie kwitnie chociaż widoczki są śliczne bo kolorowo .Wzięło mnie nicnierobienie i to najgorsze co może być .Totalne lenistwo tam podłubię tam i siadam zmęczona nie tylko upałem .W takim tempie nie można pracować .Czasem wolałabym ,żeby już przyszła jesień i pościnać wszystko i wypielić do czysta.Moja Cream abundance też nie bardzo sie ma żadnych rewelacji kwitnie słabo i tak samo słabo powtarza .Może ten typ tak ma trzeba by popytać innych którzy ja mają

Obrazek

Obrazek

BEATKO ja tak samo jak Ty dostałam ostatnio odrazę do kompa .Tyle tylko co wyczytam w telefonie, a o pisaniu nie ma mowy.Biedna córcia przechorować taką uroczystość .Jednak dobrze ,że szybko przeszła jej ta niemoc jednak co straciła to sobie ne odwrati. Kicia raz tak a za chwilkę znów coś jej dolega .Niestety całkiem dobrze juz nie będzie, jednak cieszę sie z każdej chwili spędzonej z nią ,i to że może już jako tako chodzić .Widać twarda z niej sztuka ;:167 Buziaki odwzajemnione

Obrazek

Obrazek

ELUSIA ciepłota na dworze to ani pisać sie nie chce .Widziałach ,ze Diobliczek lubi podróżować i w każdym miejscu daje sobie rada Jako tako leci ;:196 Hanusi nie mam to nie ona na fotce .Dopiero ja sobie hoduję z jej dzieci .Dopiero wczoraj szukajac gdzie mogła podziać sie moja Lankongese znalazłam jednak jej kwiatu nie widziałam ;:174 Może nie zakwitła a cebulka nie grzeszyła wielkim rozmiarem ;:224 Dałam jej trochę jedzenia i w doniczkę niech się buja do jesieni .Tak samo cebulki Frezji tylko jedna z 10 raczyła zakwitnąć ,więc z powrotem wepchnęłam je w doniczkę

Obrazek

Obrazek

BASIU ślimacze dzieci i rodzice mają się dobrze a w czasie suszy chowają sie w glebie .Wiedzą jak sie uchronić przed niechybną śmiercią w czasie upałów .Jednak gdy popada to wychodzą na łowy :evil:

Obrazek

Obrazek

FLORIANIE z tego co widać to widocznie tak, bo chyba co najmniej tydzień szybciej zaczęła kwitnąć Convoitise przed Ferncliff czy Cafe au lait.Jednak Ferncliff ma jakoś mało lila odcieni w tym roku, a może jest w bardziej słonecznym miejscu niż inne lata .Ciekawe, czy zakwitła już Twoja Black Jack bo moja nawet pąków jeszcze nie ma a rośnie w donicy .Wszystkie dostały jednakowo nawozu

Obrazek

Obrazek

DAYSY Novalis powoli zbiera się do pokazania kolejnych kwiatów .Jednak muszę obok niego zrobić trochę roszad jednak dopiero jesienią, bo szkoda byłoby chryzantem, które trochę sie rozpanoszyły .

Obrazek

Obrazek

ANIU
uwielbiam floksy i mam ich aż nadto, więc niedługo trzeba będzie zrobić z nimi porządeczek i trochę ograniczyć ich ilość bo sieją sie na potęgę

Obrazek

Obrazek

ANIU [tara] to dla mnie zaserwowane były takie pyszności .Obżarłam sie jak bąk Powiem szczerze ,ze dopiero pierwszy raz jadłam takie pyszności mniam .Teraz mi trochę podlało i nadal sobie lekko kropi czyli podlewanie wieczorne dzisiaj odchodzi
:wink:

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU Napiją się i idą ze śpiewem do swoich kryjówek :;230 szkoda piwa dla nich, najlepsza sól jednak szkoda ,bo deszcz ją zbyt szybko wypłukuje. Pozostaje ręczne zbieranie tych drani u mnie trochę popaduje jednak dobre i to

ta dała pokaz ;:167

Obrazek

Obrazek

WANDZIU nie ma to jak sól ona super sie z nimi rozprawia, tylko trzeba je wyzbierać albo chodzić i solić.Wolę to drugie ale tylko na oślizłe a te z domkami rzucam na nieużytki do rdestu to rzut dyskiem :wink:

Obrazek

Obrazek

ANIU na razie wszystko ładnie kwitnie chociaż niektóre róże mocno chorują np taki Doktorek .reszta względnie zdrowa. Zaczynają powoli kwitnąć chryzantemy wiec to już totalna jesień w ogródkach ;:174

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Jak to mówią, że jak coś boli to człowiek wie,że żyje. Dzięki za poradę odnośnie Avikostu. Sliczne dalie. Mnie też sie ostatnio nie chce pisać na Forum. Jak się zbiorę to hurtowo, ale niekiedy ciężko się zabrać. U mnie dzisiaj około 30 stopni, najlepiej siedzieć w domu, bo na zewnątrz to aż się z człowieka leje. Pozdrawiam i zdrówka życzę. :wit ;:3
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IRENKO u nas też było upalnie nawet teraz w grilu nie chce sie palić tylko dymi takie ciężkie powietrze.Irenko chyba chodziło o Astvit o którym pisałam w Twoim wątku do Ani [anabuco]. Wczoraj też hurtowo odpisywałam to taki dzień forumowy .Oczywiście masz racje ,ze jakby nic nie bolało to nie żylibyśmy :;230 Miłej niedzieli

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Piękne róże, floksy-też je uwielbiam ;:138 U mnie też już sucho, też podlewam, a ślimaki zjadają aksamitkę , która podobno ma je odstraszać ;:306 Ja też sypię je solą , bo brzydzę sie wziąć do reki, nawet w metalowej rękawicy ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jadziu, podpatrzyłam dzisiaj Amelki Nothomb, które sobie rosną dla Ciebie w moim ogródku. Na pewno się przyjęły, bo nawet jedna miała dwa paki kwiatowe, ale szybciutko je ciachnęła, żeby się maleństwo nie wysilało. Kiedy mogę Ci je wysłać? Teraz, czy poczekać do jesieni? Niestety nie wsadziłam ich do doniczki i rosną w gruncie.
I u mnie dzisiaj podlało porządnie, z takimi samymi efektami jak i u Ciebie ;:138
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Dalia 'Aurora' piękna! Widzę po raz pierwszy tę odmianę. U mnie zaczyna kwitnąć 'Vuurvogel' od Ciebie. 'Black Jack' też już kwitnie.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FLORIANIE moja Vuurvogel wciśnięta z donicą między liliowce dopiero się zbiera .Aurorę dostałam od jednej forumowej koleżanki, a w ubiegłym roku innej koleżance zamiast Ferncliff dałam jej Aurore .Jakież było jej zdziwienie ,ze u niej Ferncliff zakwitła na pomarańczowo :;230, a ja biedna myślałam ,ze mi padła i pozostała mi po niej tylko etykietka.Teraz też rośnie w donicy tak jak Black Jack i Vuurvogel

Obrazek

Obrazek

IWONKO no to fajnie ,ze i u Ciebie podlało .Ominął Cię taniec z wężem .Obojętnie kiedy wyślesz i tak na razie dam ja do donicy ,bo dopiero miejsce muszę dla niej przygotować .Hurra dzisiaj moja Abraham Darby zakwitła pierwszym kwiatem patrzącym w niebo :heja i zaraz została oblana zimnym prysznicem i to porządnym ;:222 Ślimacze towarzystwo z uciechą przyjęło podlewanie z nieba i musiały to oznajmić całemu światu wychodząc gromadnie na manifestację :;230 No cóż było trochę tego zbierania brrrr Popatrz Iwonko ślimaki jak na razie zostawiły mi parę sadzonek tej cudnej aksamitki ;:180

Obrazek

Obrazek

KAROLCIA floksów u mnie dostatek nawet aż nadto i muszę się ich trochę wyzbyć .Chętni są dlatego się nie martwię.Podlało mi dzisiaj konkretnie z góry i to było superowe .Nie trzeba było znów tańczyć z wężem i nawet co nieco się znów uzbierało na potem :wink:

Obrazek

Obrazek

aaaa Fotosik znów się zbuntował, bo nie widać fotek muszę wysłać inaczej z płatnego konta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Dobrze Jadziu ,że Ci podlało, masz mały ogródek ale roślin, bylin masę . Ja mam głównie krzewy a one kwitną wiosną , teraz już tylko co nieco :wink: ale wystarczy :lol: i tak jest co robić, zwłaszcza,ze znowu sucho i trzeba podlewać :D A zapowiadają jeszcze większe upały. No ców, zamykam się na dzień w domu i wychodzę na żerowanie razem z jeżami ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”