Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. IV.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. IV.
Kedrostis africana pięknie rozczochrany, tak prowadzone pędy też mają swój urok. A kwiatuszki choć maleńkie, to bardzo urocze
.

- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- napiszę tak, jak zobaczyłem pierwszy rosnący pąk kwiatowy na moim Adenium z mojego wysiewu, byłem bardzo, bardzo uradowany, że udało się, mimo dużych przeciwności, doprowadzić - sprowokować egzotyczną roślinę, do wydania kwiatów w warunkach dla niej niezbyt odpowiednich. Każdy, nawet ten pierwszy, może niezbyt prawidłowo wykształcony, bardzo cieszy.Gaga1960 pisze:/ ... / cieszyłam z jednego jedynego na moim.

... rozkwitł, na następnym zrazie Adenium obesum, zaszczepionym na Adenium Thai socotranum, pąk kwiatowy. Kolor kwiatu jest bardzo intensywny - wyrazisty i ładniej uformowanych płatkach. Zrazy do szczepienia, pobierałem z różnych moich Adenium obesum z mojego wysiewu nasion (dla porównania różnic, wstawiłem obecnie rozkwitnięte kwiaty):

... na rozkwitnięcie drugiego pąka kwiatowego, na Adenium obesum, pokazanym niżej, dość długo i z pewną dozą niecierpliwości wyczekiwałem. Roślina zaatakowana była przez przędziorki, które mimo bardzo wczesnego "rozpoznania" ich inwazji, zdołały poczynić "pewne" zamieszanie w prawidłowym rozwoju wzrastających pąków kwiatowych. Opryski środkami zwalczającymi intruzów, również miały ujemny wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój pąków kwiatowych. Obecnie rozkwitający pąk kwiatowy, został prawdopodobniej w mniejszym stopniu uszkodzony, niż jego poprzednik. Płatki kwiatowe kolorystycznie i swoim kształtem, bardzo zbliżone do kwiatów, jakimi już to Adenium kwitło ...

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne kwiaty. Ich różne barwy zachwycające.
Doskonały pokaz - oby jak najwięcej takich bo przecież sezon w pełni.

Doskonały pokaz - oby jak najwięcej takich bo przecież sezon w pełni.

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kolory kwiatów Twoich Adenium Mieczysławie przepiękne,
a w szczególności te na ostatnich dwóch zdjęciach - i kształt,i kolr.
a w szczególności te na ostatnich dwóch zdjęciach - i kształt,i kolr.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Piękne kwiaty
Szczególnie drugie pokazane adenium fantastyczne

Szczególnie drugie pokazane adenium fantastyczne

- Akwelan_2009
Rozkwitł ostatni pąk kwiatowy na tym Adenium:

- kaudex rośliny udaje się formować, układać w dość nietypowym położeniu, które roślina akceptuje i kaudex zwiększa swoje rozmiary mimo, że w tym sezonie obficie kwitnie:

- najprawdopodobniej (?), na tej roślinie nie będzie już w tym sezonie kwiatów. Rozkwitały pąki kwiatowe na trzech gałązkach, chociaż te gałązki, nie były "najmasywniejsze". Są jeszcze trzy gałązki, które może po dłuższym "namyśle" postanowią pokazać kwiaty, jest jeszcze troche czasu, żeby pąki kwiatowe wyrosły i rozkwitły. Nienaturalne ułożenie kaudexu, może również w jakimś stopniu opóźnia, jednoczesne pojawianie się pąków kwiatowych na wszystkich rosnących gałązkach, chociaż z drugiej strony, roślina jest po niezbyt odległym przesadzeniu, zapewne odnawiała, powiększała bryłę korzeniową, którą już "samodzielnie" trzyma stabilnie całą część nadziemną (bez podpórki), znacznie powiększyła w tym sezonie rozmiary kaudexu, a tym samym mniej "uwagi poświęcała" na tworzenie pąków kwiatowych na wszystkich gałązkach. Mimo to, to Adenium bardzo obficie w tym sezonie kwitło.

- kaudex rośliny udaje się formować, układać w dość nietypowym położeniu, które roślina akceptuje i kaudex zwiększa swoje rozmiary mimo, że w tym sezonie obficie kwitnie:

- najprawdopodobniej (?), na tej roślinie nie będzie już w tym sezonie kwiatów. Rozkwitały pąki kwiatowe na trzech gałązkach, chociaż te gałązki, nie były "najmasywniejsze". Są jeszcze trzy gałązki, które może po dłuższym "namyśle" postanowią pokazać kwiaty, jest jeszcze troche czasu, żeby pąki kwiatowe wyrosły i rozkwitły. Nienaturalne ułożenie kaudexu, może również w jakimś stopniu opóźnia, jednoczesne pojawianie się pąków kwiatowych na wszystkich rosnących gałązkach, chociaż z drugiej strony, roślina jest po niezbyt odległym przesadzeniu, zapewne odnawiała, powiększała bryłę korzeniową, którą już "samodzielnie" trzyma stabilnie całą część nadziemną (bez podpórki), znacznie powiększyła w tym sezonie rozmiary kaudexu, a tym samym mniej "uwagi poświęcała" na tworzenie pąków kwiatowych na wszystkich gałązkach. Mimo to, to Adenium bardzo obficie w tym sezonie kwitło.
Mieczysław
Mieczysław
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Nie pisałam ostatnio, ale zaglądałam.
Nie można nie zaglądać do Twoich wspaniałych roślin.
Nie można nie zaglądać do Twoich wspaniałych roślin.

- Akwelan_2009
Dziękuję.
Również ja odwiedzam bardzo dużo wątków, jednak nie zawsze zostawiam "pisemny ślad", chociaż staram się coś napisać, bo rośliny z cierniami i nie tylko, które są tematem działu Forum: "KAKTUSY i inne sukulenty", bardzo mnie interesują i podobają. Niestety, kaktusów nie miałem (szkoda) i już nie będę miał, ale zawsze z ogromnym zainteresowaniem, będę podglądał te rośliny u Forumowiczów, bo jest co oglądać, szczególnie dla laika, takiego jak ja w temacie roślin z cierniami.
- wśród moich "podopiecznych", jedni tracą kwiaty "inni" kwitną, "inni" przygotowują się do kwitnienia. Intensywnie i w dość szybkim tempie dojrzewają i rozkwitają pąki kwiatowe na zrazie pobranym z Adenium obesum z mojego wysiewu nasion, zaszczepionym na podkładce - Adenium Thai socotranum:

- już pisałem, jest to moja pierwsza próba szczepienia Adenium, niestety niezbyt udana - szczególnie widoczny brak doświadczenia w miejscu szczepienia - blizny w miejscu zrastania się podkładki ze zrazem niezbyt "efektowna", bardzo widoczna.
Również ja odwiedzam bardzo dużo wątków, jednak nie zawsze zostawiam "pisemny ślad", chociaż staram się coś napisać, bo rośliny z cierniami i nie tylko, które są tematem działu Forum: "KAKTUSY i inne sukulenty", bardzo mnie interesują i podobają. Niestety, kaktusów nie miałem (szkoda) i już nie będę miał, ale zawsze z ogromnym zainteresowaniem, będę podglądał te rośliny u Forumowiczów, bo jest co oglądać, szczególnie dla laika, takiego jak ja w temacie roślin z cierniami.
- wśród moich "podopiecznych", jedni tracą kwiaty "inni" kwitną, "inni" przygotowują się do kwitnienia. Intensywnie i w dość szybkim tempie dojrzewają i rozkwitają pąki kwiatowe na zrazie pobranym z Adenium obesum z mojego wysiewu nasion, zaszczepionym na podkładce - Adenium Thai socotranum:

- już pisałem, jest to moja pierwsza próba szczepienia Adenium, niestety niezbyt udana - szczególnie widoczny brak doświadczenia w miejscu szczepienia - blizny w miejscu zrastania się podkładki ze zrazem niezbyt "efektowna", bardzo widoczna.
Mieczysław
Mieczysław
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Jednym słowem sezon w pełniAkwelan_2009 pisze:wśród moich "podopiecznych", jedni tracą kwiaty "inni" kwitną, "inni" przygotowują się do kwitnienia. Intensywnie i w dość szybkim tempie dojrzewają i rozkwitają pąki kwiatowe na zrazie pobranym z Adenium obesum z mojego wysiewu nasion, zaszczepionym na podkładce - Adenium Thai socotranum

Jak dla mnie szczepienia wyglądają doskonale i nie wpływają na wizualną atrakcyjność rośliny

-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
A to dlaczego ? Szkoda, wielka szkoda, bo śledząc Twój wątek i widząc zaangażowanie oraz pasję z jaką opiekujesz się swoimi roślinami, to jak o nie dbasz, jak o nich piszesz oraz jak wyglądają jestem pewien, że kaktusy także miałyby u Ciebie bardzo dobrze.Akwelan_2009 pisze: Niestety, kaktusów nie miałem (szkoda) i już nie będę miał
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Adenium nigdy nie zawodzi, jak już kwitnie, to tak że zawsze szczęka opada, co potwierdzasz na każdym zdjęciu, które nam tu pokazujesz 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Akwelan_2009
Dziękuję wszystkim Odwiedzającym mój wątek.
naprawdę "gimnastyka", jak, gdzie poustawiać rośliny, żeby w miarę dobrej kondycji przetrwały trudny dla nich i dla opiekuna czas zimy.
Po dość długim oczekiwaniu na kwiaty, po wczorajszym podlaniu nawozem ekologicznym (gnojowica z pokrzyw) w bardzo szybkim tempie, nastąpił rozkwit pąka kwiatowego. Na zobaczenie tego kwiatu z dużą dawką niecierpliwości wyczekiwałem - chciałem porównać z kwiatem na Adenium obesum Snow White. Ten, rozkwitnięty dzisiaj, nie dorównuje wielkością, zarówno na długość, jak również pod względem "masywności" swojemu poprzednikowi, ale ma swój osobisty urok:
- "podstawowa wiązanka" pąków kwiatowych:

- będą kwiaty na gałązce rosnącej na niższym "piętrze":

- ten rozkwitnięty kwiat, nie jest w czysto-białej barwie, ale delikatne "muśnięcie" innym kolorem, dodaje mu osobliwego uroku:

- na ekologiczną pożywkę, pozytywnie zareagowały również pąki kwiatowe, na dwóch innych Adenium obesum, - wczoraj wieczorem, podczas podlewania pąki kwiatowe były "szczelnie zamknięte", dzisiaj już postanowiły stopniowo pokazywać swoje płatki kwiatowe od wewnątrz pąka:

- podstawowy i najgłówniejszy powód to ... brak miejsca. Wiadomo, rośliny, które teraz stanowią podstawę moich zainteresowań, dość szybko rozrastają się, a tym samym ... zajmują, zawłaszczają coraz większą przestrzeń na parapecie. Późna wiosna, lato, wczesna jesień - nie ma dużego problemu z miejscem, jest obudowany balkon, ale pozostała część roku, tojandom1 pisze:A to dlaczego ?

Po dość długim oczekiwaniu na kwiaty, po wczorajszym podlaniu nawozem ekologicznym (gnojowica z pokrzyw) w bardzo szybkim tempie, nastąpił rozkwit pąka kwiatowego. Na zobaczenie tego kwiatu z dużą dawką niecierpliwości wyczekiwałem - chciałem porównać z kwiatem na Adenium obesum Snow White. Ten, rozkwitnięty dzisiaj, nie dorównuje wielkością, zarówno na długość, jak również pod względem "masywności" swojemu poprzednikowi, ale ma swój osobisty urok:
- "podstawowa wiązanka" pąków kwiatowych:

- będą kwiaty na gałązce rosnącej na niższym "piętrze":

- ten rozkwitnięty kwiat, nie jest w czysto-białej barwie, ale delikatne "muśnięcie" innym kolorem, dodaje mu osobliwego uroku:

- na ekologiczną pożywkę, pozytywnie zareagowały również pąki kwiatowe, na dwóch innych Adenium obesum, - wczoraj wieczorem, podczas podlewania pąki kwiatowe były "szczelnie zamknięte", dzisiaj już postanowiły stopniowo pokazywać swoje płatki kwiatowe od wewnątrz pąka:

Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo podobają mi się kwiaty na Twoich adeniach. I to niezależnie od ich koloru - każdy ma swoją indywidualną urodę i urok. 

- Akwelan_2009
- w życiu tak bywa, że starsze pokolenie, zmuszone jest do ustąpienia - zwolnienie miejsca, młodszemu pokoleniu:

- które i tak na siłę "wychodzi przed szereg":

- które i tak na siłę "wychodzi przed szereg":

Mieczysław
Mieczysław
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Niesamowite są te białe kwiaty!
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.