Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
Gdzie to takie zoo było ? do takiego zoo to można chodzić
super nabytki !

- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładnie, ładnie, bardzo ładnie
. A najładniej na 2 i 3 zdjęciu od końca.

- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe wpisy
Kwiatowe małe co nieco:
Gymnocalycium curvispinum czyli wielki kaktus, mały kwiatek

Gymnocalycium sp.

Gymnocalycium mostii JO 102

Gymnocalycium bicolor MT 07- 221

Gymnocalycium parvulum Panaholma Cordoba

Kolczaste bez kwiecia

Gymnocalycium pugionacanthum LF 27, Anillaco, La Rioja

Razem kupione, ten sam gatunek, zachowują się i wyglądają nieco inaczej, jeden przebarwiony i nie kwitnie, drugi zielony i z pąkami
Gymnocalycium sp. Marajes

Podobnie - moje dwuletnie siewki Gymnocalycium mirandense STO 388 (chociaż w bazie polowych numerów takiego nie znalazłam)

Moje siewki Gymnocalycium mesopotamicum po zimowaniu były płaskie jak naleśniki i z jakąś brązową skorupką na skórce, myślałam że nic z nich nie będzie, postawiłam pod chmurką i bardzo ładnie odbiły

Gymnocalycium polycephalum (Gymnocalycium mazanense v. polycephalum) MT 07-245

Gymnocalycium guanchinense MT 11-504

Gymnocalycium gibbosum

Pozdrawiam

Takie fajne zoo to jest w Czechach, dokładnie w Dvur Kralove, co roku są tam wystawa i kiermasz kaktusów organizowane na przełomie czerwca i lipca. Wystawę organizują członkowie tamtejszego klubu kaktusiarzyjandom1 pisze:...Gdzie to takie zoo było ?

Kwiatowe małe co nieco:
Gymnocalycium curvispinum czyli wielki kaktus, mały kwiatek

Gymnocalycium sp.

Gymnocalycium mostii JO 102

Gymnocalycium bicolor MT 07- 221

Gymnocalycium parvulum Panaholma Cordoba

Kolczaste bez kwiecia

Gymnocalycium pugionacanthum LF 27, Anillaco, La Rioja

Razem kupione, ten sam gatunek, zachowują się i wyglądają nieco inaczej, jeden przebarwiony i nie kwitnie, drugi zielony i z pąkami
Gymnocalycium sp. Marajes

Podobnie - moje dwuletnie siewki Gymnocalycium mirandense STO 388 (chociaż w bazie polowych numerów takiego nie znalazłam)

Moje siewki Gymnocalycium mesopotamicum po zimowaniu były płaskie jak naleśniki i z jakąś brązową skorupką na skórce, myślałam że nic z nich nie będzie, postawiłam pod chmurką i bardzo ładnie odbiły

Gymnocalycium polycephalum (Gymnocalycium mazanense v. polycephalum) MT 07-245

Gymnocalycium guanchinense MT 11-504

Gymnocalycium gibbosum

Pozdrawiam
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Doskonale pokazałaś ciernie - szczególnie te pokręcone!
Kolejne świetne rośliny z grupy którą to jestem b. zainteresowany.
Przejęłaś pałeczkę po (czasowo?) nieobecnych na Forum kilku/kilkoro specach od rodzaju Gymnocalycium i promujesz je doskonale. Brawo!

Kolejne świetne rośliny z grupy którą to jestem b. zainteresowany.

Przejęłaś pałeczkę po (czasowo?) nieobecnych na Forum kilku/kilkoro specach od rodzaju Gymnocalycium i promujesz je doskonale. Brawo!

Jak zwykle z wielką starannością pokazujesz swoje ślicznotki, uwidaczniasz to , co w nich piękne, no i nie są bezimienne, bo podpisane
. G.guanchinense MT 11-504 - najpiękniejsze jak dla mnie
.

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Twój wątek jest bardzo inspirujący i gymnolki które pokazujesz zachęcają do wysiewania i zdobywania coraz to nowszych przedstawicieli tego rodzaju
Co do Twojej wątpliwości w kwestii G. mirandense to jest ten numer
STO 90-388 Cuesta Miranda pass, La Rioja, Argentina
Sieweczki cudowne

Co do Twojej wątpliwości w kwestii G. mirandense to jest ten numer

Sieweczki cudowne

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Ale śliczny pokaz gymnoli, cudnie cierniste, a kwiaty z piękną perłą jak Gymnocalycium altagraciense P 119 i Gymnocalycium parvulum.
Gratuluję maluszków G. mesopotamicum - fajne dzieciaki.
Gratuluję maluszków G. mesopotamicum - fajne dzieciaki.
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Z kwiatem czy bez - na takie rośliny aż miło popatrzeć 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
-
- 200p
- Od: 25 cze 2017, o 11:39
Super, że można na takich kiermaszach bywać, powiększać kolekcje i spotykać się z innymi zbieraczami. Od Wrocławia to tylko 150 kmAileen pisze:Takie fajne zoo to jest w Czechach, dokładnie w Dvur Kralove, co roku są tam wystawa i kiermasz kaktusów organizowane na przełomie czerwca i lipca. Wystawę organizują członkowie tamtejszego klubu kaktusiarzy![]()

Pozdrawiam,
Sławek
Sławek
Ale cudeńka pokazałaś, bicolor, pugionacanthum, guanchinense
Zazdroszczę mesopotamicum, bo u mnie coś nie chcą rosnąć :/

Zazdroszczę mesopotamicum, bo u mnie coś nie chcą rosnąć :/
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
To będzie się tam trzeba wybraćAileen pisze:Takie fajne zoo to jest w Czechach, dokładnie w Dvur Kralove, co roku są tam wystawa i kiermasz kaktusów organizowane na przełomie czerwca i lipca. Wystawę organizują członkowie tamtejszego klubu kaktusiarzyjandom1 pisze:...Gdzie to takie zoo było ?![]()

Pewnie że przejęła, mam nadzieję że nie pomyśli nawet o zniknięciu z Forum jak pozostali !hen_s pisze: Przejęłaś pałeczkę po (czasowo?) nieobecnych na Forum kilku/kilkoro specach od rodzaju Gymnocalycium i promujesz je doskonale. Brawo!

- Aileen
Dziękuję za odwiedziny w moim wątku, za miłe wpisy i ciepłe słowa pod adresem moich kłujących, za "śliczności" i "cudeńka"
Nie wiem co teraz u mnie kwitnie i jak się sprawują moi podopieczni bo od tygodnia jestem na wyjeździe. Mam nadzieję, że zbytnio nie dokazują i że foliak stoi tam gdzie go zostawiłam
Możemy pokazywać tutaj piękno swoich roślin, to świetna sprawa, tym bardziej, że znajdują dzięki temu nowych sympatyków
a jeśli chodzi o nieobecnych na forum miłośników i speców od rodzaju Gymnocalycium to na pewno tych klimatycznych wątków nie uda mi się zastąpić, nawet bym nie śmiała
bo każdy z nich (i wielu innych) ma tu swój niepowtarzalny styl i wspaniałe rośliny
Pochodzi z kolekcji czeskiego kolekcjonera, podróżnika i miłośnika gymno M. Tvrdika, miałam przyjemność kilka lat temu gościć w tej wspaniałej kolekcji i taką pamiątkę sobie przywiozłam.
a tak poważniej, miło jest inspirować, dokładnie sama wiem jak to działa, wysiewaj jak najwięcej, zwłaszcza, że wychodzi Ci to świetnie
proponuję dołączyć do grupy pozytywnie zakręconych kaktusiarzy i wybrać się na kilkudniową wycieczkę do Czech by zwiedzić tamtejsze kolekcje. Jedna taka wyprawa to niezapomniane wrażenia i możliwość nabycia pięknych okazów.
z moim też miałam trochę problemów, ale już je pokonaliśmy, liczę na piękne kwiatuszki w przyszłości i trzymam kciuki za Twoje.
Czas na kilka kolorowych obrazków.
Gymnocalycium sanluisense VS 1

Gymnocalycium mihanovichii v. friedrichii L 373, Cordillera, Santa Cruz, Bol.

Gymnocalycium megalothelos

Gymnocalycium hyptiacanthum citriflorum

Coryphantha pallida CH 700

Notocactus

Eriocactus warasii

Szaleństwa kwiatowego nie było, więc na dokładkę trochę cierni
Gymnocalycium spegazzinii MT 07-263 Argentina Catamarca, Punta De Balasto

Gymnocalycium spegazzinii punillense El. Obelisco, Salta, Arg

Gymnocalycium riojense v. pipanacoense

Gymnocalycium riojense sp. piltziorum

Gymnocalycium bozsingianum

Gymnocalycium borthii GN 157/414, Bajo, San Luis

Gymnocalycium bayrianum MT 07-313 Argentina Salta

Gymnocalycium mazanense v. ferox SI 16 - on naprawdę jest taki różowy

Gymnocalycium guerkeanum

Gymnocalycium fricianum

Nie wiem co teraz u mnie kwitnie i jak się sprawują moi podopieczni bo od tygodnia jestem na wyjeździe. Mam nadzieję, że zbytnio nie dokazują i że foliak stoi tam gdzie go zostawiłam

hen_s pisze:Doskonale pokazałaś ciernie - szczególnie te pokręcone!
hen_s pisze:Kolejne świetne rośliny...
Za tak sympatyczną opinię dziękuję i po prostu się cieszęhen_s pisze:Przejęłaś pałeczkę po (czasowo?) nieobecnych na Forum kilku/kilkoro specach od rodzaju Gymnocalycium...

Możemy pokazywać tutaj piękno swoich roślin, to świetna sprawa, tym bardziej, że znajdują dzięki temu nowych sympatyków

Basiu to roślinka z charakterembarbra13 pisze:G.guanchinense MT 11-504 - najpiękniejsze jak dla mnie

Piotr dziękuję za rozwianie wątpliwości w kwestii numeru polowego G. mirandense, masz to świetnie połapanePiotrAPD pisze:Co do Twojej wątpliwości w kwestii G. mirandense

Inspiracja to moje drugie imięPiotrAPD pisze:Twój wątek jest bardzo inspirujący...

Zgodzę się Danusiu z Tobą, że kwiaty tych gatunków są prześliczneDAK pisze:...cudnie cierniste, a kwiaty z piękną perłą jak Gymnocalycium altagraciense P 119 i Gymnocalycium parvulum

Okazało się, że mają też wielką wolę przetrwania, korzonki mają zdrowe, bo po podlaniu ładnie nabierają ciałka, jak to ktoś powiedział ?będą z nich kaktusy?DAK pisze:Gratuluję maluszków G. mesopotamicum...

Dziękuję Moniko, zawsze miło, gdy ktoś pochwaliwisnia897 pisze:Z kwiatem czy bez - na takie rośliny aż miło popatrzeć

Mniejsza odległość to możliwość jednodniowych wypadów, ale są inne opcjecactus habitat pisze:Super, że można na takich kiermaszach bywać, powiększać kolekcje i spotykać się z innymi zbieraczami. Od Wrocławia to tylko 150 km...

Moje Gymnocalycium curvispinum osiągnęło już dość duże rozmiary, będzie około 10 cm średnicy, w tamtym roku debiutowało jeśli chodzi o kwitnienie, kwiatuszek był uroczy ale malutki, w tym roku podobnie, bo kwiatki tego gatunku są małe, nawet jeśli pęd kaktusa jeszcze urośnie to kwiatki nie osiągną raczej większych rozmiarów. Taki typcactus habitat pisze:Ciekawe czy jak Gymnocalycium curvispinum rośnie to ma też większe kwiaty

Widzę, że G. mesopotamicum cieszy się ogólną sympatiąD-avi-D pisze:Zazdroszczę mesopotamicum, bo u mnie coś nie chcą rosnąć :/

Czas na kilka kolorowych obrazków.
Gymnocalycium sanluisense VS 1

Gymnocalycium mihanovichii v. friedrichii L 373, Cordillera, Santa Cruz, Bol.

Gymnocalycium megalothelos

Gymnocalycium hyptiacanthum citriflorum

Coryphantha pallida CH 700

Notocactus

Eriocactus warasii

Szaleństwa kwiatowego nie było, więc na dokładkę trochę cierni
Gymnocalycium spegazzinii MT 07-263 Argentina Catamarca, Punta De Balasto

Gymnocalycium spegazzinii punillense El. Obelisco, Salta, Arg

Gymnocalycium riojense v. pipanacoense

Gymnocalycium riojense sp. piltziorum

Gymnocalycium bozsingianum

Gymnocalycium borthii GN 157/414, Bajo, San Luis

Gymnocalycium bayrianum MT 07-313 Argentina Salta

Gymnocalycium mazanense v. ferox SI 16 - on naprawdę jest taki różowy

Gymnocalycium guerkeanum

Gymnocalycium fricianum

- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwsza część pokazu całkiem, całkiem, ale druga - same rewelacyjne rośliny, podziwiam i zazdroszczę

- Aileen
Popieram i namawiam, naprawdę warto się wybrać, albo lepiej - na otwarcie sezonu w Dvur Kralove, które odbywa się corocznie w maju, to prawdziwy raj dla miłośników kaktusów, tam na pewno nie tylko upragnione Gymnocalycium guanchinensea by się znalazłojandom1 pisze:To będzie się tam trzeba wybrać...

Filip dziękuję, to bardzo miłe słowajandom1 pisze:Pewnie że przejęła, mam nadzieję że nie pomyśli nawet o zniknięciu z Forum jak pozostali !A oby i reszta wróciła.

- Aileen
Tomku dziękuję za miłe słowa, cenne zwłaszcza, że jesteś koneserem tych najbardziej ciernistychtom_ek pisze:Pierwsza część pokazu całkiem, całkiem, ale druga - same rewelacyjne rośliny, podziwiam i zazdroszczę