Poziomki na balkonie, w doniczce
Re: Poziomki na balkonie
Witam.
Jakieś 2 tygodnie temu kupiłem żółta poziomke i tak jest w zwykłej ziemi kwiatowej jak reszta 3 czerwonych poziomek w zwykłej skrzyni balkonowej.
Na moim zachodnim balkonie gdzie w lato jest gorąco rosną i owocują super owocują super
jeżeli planujesz w tej skrzyni uprawiać dużo poziomek to jest odpowiednia
Jakieś 2 tygodnie temu kupiłem żółta poziomke i tak jest w zwykłej ziemi kwiatowej jak reszta 3 czerwonych poziomek w zwykłej skrzyni balkonowej.
Na moim zachodnim balkonie gdzie w lato jest gorąco rosną i owocują super owocują super
jeżeli planujesz w tej skrzyni uprawiać dużo poziomek to jest odpowiednia
Pisz w języku polskim poprawnie nawet jeśli masz dysleksję.
Pozdrawiam was serdecznie.
Pozdrawiam was serdecznie.
Re: Poziomki w doniczce
nikt nic?kaagosmi pisze:Zasadziłem pierwszy raz poziomki z donicy i po kilku-kilkunastu dniach część z nich ma obeschnięte liście po bokach.
Przez co to może być?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poziomki w doniczce
Mam też na balkonie dwie donice z poziomkami rozłogowymi.Też mam takie pozasychane ale tylko kilka listków.I myślę,że od słońca bo u mnie grzeje ostro.Ja bym się tym nie przejmował jeżeli wybijają nowe listki i kwiatostany.Zmiany na liściach mogą też świadczyć o jakiś niedoborach składników,złym pH gleby,przenawożeniem albo chorobą grzybową.Ja urwałem te listki,które miały jakiekolwiek zmiany.Dałem trochę nawozu eko do podlewania bo te moje zrobiły się takie trochę za jasno zielone.kaagosmi pisze:nikt nic?kaagosmi pisze:Zasadziłem pierwszy raz poziomki z donicy i po kilku-kilkunastu dniach część z nich ma obeschnięte liście po bokach.
Przez co to może być?
Na działce poziomki chorowite były szara pleśń i te białe kropki.Postanowiłem uprawiać w donicy w izolacji by uchronić się przed grzybami.
Poziomka na Balkonie
Witam serdecznie od razu mówię że jestem amatorem w tym co robię cho sprawia mi to straszna radość i proszę was o pomoc bo na balkonie mam zasądzone poziomki w podloznych doniczkach i nie wiem czemu od dłuższego czasu zaczynają mi opadać liście co może być spowodowane tym podlewam co 2 dzień do tego dostają odżywkę substral ta sama co do truskawek pomóżcie doradzcie.. co zrobić jak je odratowac

Re: Poziomki na balkonie, w doniczce
ciężko postawić jednoznaczna diagnozę. To może być choroba grzybowa korzeni (werticilioza) ale nie musi. Ogranicz podlewanie, żeby nie było za mokro. Poczekaj 3-5 dni, czy jest poprawa. Popatrz też czy razem z ziemia ze sklepu nie przyniesione zostały opuchlaki, które podgryzają korzenie. Wyciągnij sadzonkę z ziemi i popatrz czy nie ma białych tłustych robaków.