Przędziorki
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przędziorki
Dla mnie to mączniak czyli choroba grzybowa konieczne opryski na grzyby. Kiedy pojawiają się białe plamki na liściach to już wtedy należy działać.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Nie, nie, ja wiem dokładnie jak maczniak wyglada. Atakuje mi lilaki, cynie, piwonie. Na zdjęciu faktycznie wyglada trochę na maczniaka, ale liście sa suche, bez nalotu, który palcem można zetrzeć. Pokazałam synowi ten preparat, i mówi, że nie ma co ratować.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Vivien 333 , tak pryskałam tym emulparem warzywa , ale przyznam się z żalem ,
że u mnie walka ciągle trwa . Wczoraj poszedł Floramite . Takiej inwazji jeszcze nigdy
nie miałam .
Kupiła bym ten Aza Max , ale ja w zagranicznych zakupach nie kumata jestem.
Czekam na syna , żeby mi pomógł to kupić . Pojawił się Kanemite , ponoć długo chroni .
że u mnie walka ciągle trwa . Wczoraj poszedł Floramite . Takiej inwazji jeszcze nigdy
nie miałam .

Czekam na syna , żeby mi pomógł to kupić . Pojawił się Kanemite , ponoć długo chroni .
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tego, co widzę, Kanemite tylko w dużych opakowaniach sprzedają... 

Pozdrawiam,Vivien333
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
A może po prostu Ortus 05 SC lub Magus jeśli ozdobne .
-
Oprysk Ortusem musi być skojarzony z jeszcze innym środkiem , kiedyś łączyłam
go z Nissorunem . Nie pamiętam który , ale ma aż 7 dniową karencję .
Ortus nie niszczy jaj przędziorka .
go z Nissorunem . Nie pamiętam który , ale ma aż 7 dniową karencję .
Ortus nie niszczy jaj przędziorka .
-
Właśnie mam przed soba opakowanie (stare z 2015r) nissorun strong 250 sc, niszczy jaja i larwy , nie niszczy doroslych osobników. Też mam problem z przędziorkiem, na szczęście popsuła się pogoda, co chwila leje, jest bardzo duża wilgotność, może go trochę przystopuje.
Pozdrawiam! Gienia.
-
A Ortus niszczy dorosłe , chyba tym duetem opryskam sadzonki ogórka .
Miały być na jesień , bo tych co teraz owocują już chyba nie odratuję .
No i o dziwo też przędziorka załapały .
Dzisiaj wszystko opryskałam tymolem , może chociaż zapachu się wystraszą .
Miały być na jesień , bo tych co teraz owocują już chyba nie odratuję .
No i o dziwo też przędziorka załapały .

Dzisiaj wszystko opryskałam tymolem , może chociaż zapachu się wystraszą .
-
Asprokolku kochany, mam jeszcze jedna prośbę
Nie mogę znaleźć w opisie AZAMAX-u ile ma karencji i czy ma w ogóle jakaś karencję. Wczoraj zauważyłam mocno zaatakowane maliny, najbardziej Polana. Maliny już zaczynaja owocowanie a jutro najazd wnuków 

Pozdrawiam! Gienia.
- asprokol
Myślę że jest nieszkodliwy dla ludzi chociaż słyszałem że pewna amerykanka wypiła butelkę oleju neem i trafiła na obserwacje do szpitala. Moja koleżanka uprawia warzywa i zapewnia że to absolutnie bezpieczny produkt. Może ta ulotka coś podpowie https://www.planetnatural.com/wp-conten ... -label.pdf
Amerykańskie firmy zawsze ostrzegają bo nie lubią być ciągane po sądach (napis na szczotce do mycia sedesów - nie nadaje się do celów spożywczych
Amerykańskie firmy zawsze ostrzegają bo nie lubią być ciągane po sądach (napis na szczotce do mycia sedesów - nie nadaje się do celów spożywczych
-
Dzięki, syn już zamówił na amazonie, te maliny go ostatecznie przekonały, bo sam się nimi opycha. Ulotkę wydrukuję i niech to dokładnie przetlumaczy.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Niczego nie mogę się doszukać w tej ulotce, na 3 stronie znalazłam takie zdanie w akapicie use rates; "Apply AzaMax? alone to food/garden crops on the day of harvest", szukam i szukam czegoś więcej o "harvest" i nie widzę, dawkowanie na maliny mniej więcej rozszyfrowałam . Qurcze, tak to jest, jak się człek za młodu ruskiego musiał uczyć a nie angielskiego. No nic, czekam na syna, niech mi to przetłumaczy. Bo tłumacz wujek google tak przetłumaczył, że nic z tego nie rozumiem 
-- Cz 26 lip 2018 21:45 --

-- Cz 26 lip 2018 21:45 --
A gdzie tego szukać? Olej z tej miodli stosowany jest w kosmetyce, nie bardzo mogę pojać jak on te przędziory ukatrupi?jjdj pisze:O ile dobrze pamiętam to karencja neem wynosi 3 dni.
Pozdrawiam! Gienia.
http://www.inhort.pl/files/ekotechprodu ... kotech.pdf
Czytaj od strony 5
Czytaj od strony 5
- asprokol
Gdyby nie to że istnieją związki chemicznie działające tylko na pewną grupę szkodników a na formy wyższe wcale, ................ to pozostał by nam Cyklon B
Dawniej panie arystokratki stosowały sole arsenu do wybielania twarzy i miały dwie satysfakcje białą twarz i ukatrupionego komara który je ukuł.
Ja na Sri Lance parę lat temu, zadałem pytanie na plantacji herbaty, jakie środki stosują jako podstawowe do ochrony i zwalczania usłyszałem że właśnie olej neem a na pytanie o okres karencji powiedziano mi że w takim stężeniu jakim pryskają to można go wypić (żadnych masek - papieros w ustach chyba z filtrem)
i 15 minutowe wyliczanie na co działa.

Dawniej panie arystokratki stosowały sole arsenu do wybielania twarzy i miały dwie satysfakcje białą twarz i ukatrupionego komara który je ukuł.
Ja na Sri Lance parę lat temu, zadałem pytanie na plantacji herbaty, jakie środki stosują jako podstawowe do ochrony i zwalczania usłyszałem że właśnie olej neem a na pytanie o okres karencji powiedziano mi że w takim stężeniu jakim pryskają to można go wypić (żadnych masek - papieros w ustach chyba z filtrem)