Grażynko przepis już poleciał.
Sałatka z kukurydzą i ananasem
2 kęski piwne z kurczaka czy jak ktoś woli inaczej- 2 wędzone podudzia (jadam rzadko, więc raz na ruski rok można sobie pozwolić)- obrać ze skóry, pokroić w grubszą kostkę- można tez dać pierś z kurczaka, szynkę itp
puszka odsączonej z zalewy kukurydzy
pół puszki pokrojonego w kostkę ananasa
mała pokrojona w kostkę żółta papryka
ciut pokrojonej dymki ze szczypiorem bądź innej cebulki
opcjonalnie można dodać trochę żółtego sera też pokrojonego w kostkę, ale ja nie dawałam
łyżka jogurtu greckiego i łyżka majonezu
sól pieprz do smaku
Składniki sałatki wymieszać i sałatkę schłodzić.
Sałatka tabbouleh
szklanka ugotowanej na sypko maszy bulgur (nigdy nie gotuję niczego w woreczkach)
upieczona w folii w całości, potem pokrojona w kostkę pierś kurczaka, wcześniej zamarynowana w paście z kiszonej cytryny, harissy, soli i czosnku (zmiksowana w rozdrabniaczu)
pokrojony w kostkę pomidor i mała czerwona papryka
pokrojone w kostkę kilka obranych ze skóry ogórków gruntowych lub jeden długi- typu wąż
około szklanki posiekanej natki pietruszki i świeżej mięty
sok wyciśnięty z cytryny
oliwa
sól pieprz do smaku
Składniki sałatki wymieszać, doprawić oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, włożyć do lodówki na godzinkę, by składniki się przegryzły. Podawać do dań z grilla.
Szaszłyki z wędzoną śliwką
1 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej zmielić samemu np pierś z indyka lub z indyka z kurczakiem)
cebula- drobno posiekana i przesmażona na oliwie z 4 ząbkami drobniutko zsiekanego czosnku- najpierw czosnek na oliwę, potem dodajemy cebulkę
przyprawy do woli- ja dawałam swoją suszoną bazylię, sporo pieprzu kolorowego utuczonego w moździerzu, trochę soli, parę szczypt domowej jarzynki
paczka wędzonych śliwek- wybrać niesiarkowane lub umyć i osuszyć na papierowym ręczniku
bułka tarta- ja jej nie używam, więc dałam zmielone na gruboziarnistą mąkę parę łyżek siemienia lnianego, można dać jakieś otręby
sporo cienkich plastrów wędzonego boczku lub szynki szwarcwaldzkiej
Mięso wymieszać w misce z siemieniem/otrębami/bułką, dodać przyprawy, cebulkę z czosnkiem i wyrobić na gładką, klejącą masę. Nie ma potrzeby dodawać jajka.
Na patyczek od szaszłyków nabić co jakieś 2 cm 3 śliwki. Oblepić je mięsem formując podłużny wałek- coś a'la kofta. Owinąć szczelnie boczkiem lub szynką (na jeden szaszłyk wychodziły mi dwa plastry). Piec na grillu.
Bardzo pasują do nich wszelkie domowe sosy pomidorowe, salsa meksykańska i powyższa sałatka tabbouleh.
Przepisy na kiełbaskę ze słoika i kapustę kiszoną w słoikach podam już kolejnym razem..
Smacznego

i przepraszam, że bez zdjęć. Nie zawsze dam radę wszystko sfotografować, zwłaszcza, jak są goście.