Większość nasadzeń

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Większość nasadzeń

Post »

Ewuniu ,najpierw musiałam nadrobić miesięczną zaległość i jestem miło zaskoczona ilością nowych roślin i mnóstwem kwiatów , jeżówki przebijają wszystko , dobrze , że i ja mam ich trochę bo jednak dają dużo uroku i urozmaicenia na rabatach . Pogoda nam szaleje , albo sucho , albo leje , albo jak dziś koszmarnie parno ,a robota w ogrodzie stoi . Mam nadzieję , że miło spędzisz urlop i pełna nowych sił wrócisz do ogrodu .Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu, rózane alejki - super ! Jeżówki przepięknie się komponują. Zakupy poczyniłaś fajne. Mnie się wszystkie Twoje jeżówki podobją. Jakoś tak kupujesz i komponujesz na rabacie, że są one przepiękne ! U mnie nie wszystkie - mam ich parę, niestety po zimie połowa z jesiennego obsadzenia nie pokazała się już moim oczom na wiosnę :( są w różnej kondycji... Najlepiej rośnie jeżówka marmalade, na wiosnę wystartowała wielkim krzaczorem, teraz już przekwita i nie jest taka ładna. Ewo, co należy robić jak już przekwitją , jak ciąć ? U Ciebie tak ładnie i zdrowo rosną. A taki większą sadzonkę dopiero na wiosnę rozdzielić ?
Druga , co też rośnie u mnie fajnie, ale nie rozkrzewia się dynamicznie, ma raptem 3 łodygi, to aloha. Uwielbiam ją ! Reszta tej wiosny posadzona, wygląda niespecjalnie fajnie... Rozkręcają się ;)
Ewuś, liliowce gdzie kupowałaś ? Cudne okazy prezentujesz ;:63 Normalnie nie mogłam oczu oderwać od niektórych. Jakieś takie duże :shock: :shock: :shock: :shock:

Pozdrawiam :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

ten pierwszy liliowiec z ostatniej porcji zdjęć jest przepiękny :) znasz może nazwę odmiany? nie jestem fanem pełnych odmian ale ten jest super :)
Ten wąski trawnik między rabatami wygląda naprawdę ładnie i praktycznie do oglądania rabat :)
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

cyma2704 Soniu, jeżówka Cherry Fluff u mnie rośnie dobrze. Mam ją od tamtego roku. Myślę, że jest godna polecenia. Dobrze się krzewi, wcześnie kwitnie, wytwarza dużo kwiatostanów i nawet się nie pokłada. Póki co jest na 5. Wyjazd był udany.

apus Basiu, teraz jest czas jeżówek. Pięknie czarują w tym roku. Oj, dobrze, że je kiedyś pokochałam miłością odwzajemnioną.

ewelkacha88 Ewelinko, ja jednak pomału będę rezygnowała z pomarańczowego koloru. Będę go oglądała w innych ogrodach. Na szczęście rabaty już się zapełniają to nie będę musiała wodzić samą siebie na pokuszenie odwiedzając szkółki z roślinami. ;:306

magda1975 Magdo, uważam, że floksy są godne uwagi. Ja je bardzo lubię. Może uda mi się zrobić wszystkie prace, które zaplanowałam, to w przyszłym roku zapraszam na floksowisko ;:7

pela11 Elu, wyjazd bardzo udany. Odpoczęliśmy a i pogoda nam dopisała. Jeżówki teraz królują. Mam kilka samosiejek i kilka jest nawet bardzo udanych. Faktycznie pogoda spowalnia prace ogrodowe.

iwwa Joasiu, jeżówki dzieli się wiosną jak ziemia jest już nagrzana. Myślę, że najrozsądniej jest po zimnej Zośce. Wiosną trzeba pilnować i chronić je przed ślimakami, które je bardzo lubią konsumować. Jak przekwitają kwiatostany to je obetnij, ale zobacz, czy z kącików nie puszczają nowych pąków. Liliowce kupowałam w różnych miejscach, ale już nie pamiętam gdzie. Głownie przez internet.

sauromatum, liliowiec o który pytasz jest średniej wielkości. Niestety nie pamiętam jego nazwy. chętnie kwitnie. To młode nasadzeni. W tamtym roku go dzieliłam a teraz muszę pozwolić mu się rozrosnąć. Dziękuję za pochwałę trawniczka.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:4

Urlop bardzo man się udał, pogoda dopisała, należy jej się medal ;:3

W drodze na Mazury odwiedziłam Jedną z ogrodomaniaczek - Iwonkę z wątku " Pierwsze koty za płoty". Miło spędziliśmy czas w jej towarzystwie i obejrzeliśmy jej wypielęgnowaną działeczkę. Mojego męża zwłaszcza zachwyciły dorodne borówki amerykańskie, a mnie wszystko.

Po powrocie zastały mnie, w moim królestwie, zwłaszcza chwasty, z którymi teraz walczę. Plewię i zakładam nowy trawnik.

A teraz kilka zdjęć z wczoraj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ewciu,fajnie,że wypoczęłaś ,i zastałaś śliczny jeżówkowo floksowy ogród,jak kocham ten czas,a ja oglądam Wasze ogrody,bo jestem w wakacyjnym sanatorium w Busku Zdroju,bo teraz tak spędzam wakacje w wodach zdrojowych ;:306 ,pozdrawiam ;:168
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marto.Fajnie, że możesz wypocząć w tak pięknym miejscu jakim jest Busko Zdrój. Ilekroć przejeżdżamy przez Busko to zawsze idziemy do Parku Zdrojowego. Lubię jego stara część. Pozdrów ode nie wiewiórki. ;:196 Wypoczywaj kochana i wracaj pełna sił do prac ogrodowych. :wit

Dla Ciebie kwiatuchy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Ewo :wit

Jakoś zgubiłam Twój wątek :oops: Musiałam kilka stron nadrobić. Ławeczkę z pergolą masz jak z angielskich magazynów ogrodniczych ;:215 Jak rośliny ją obrosną, to mogłabyś wynajmować ławeczkę nowożeńcom na sesje ślubne :D
Pamiętam jak rok temu robiłaś te obrzeża, super Ci to wyszło i trawka pięknie się zagęściła ;:108
Twój ogród zawsze kojarzy mi się z jeżówkami, tak obficie Ci kwitną! Pięknie to wygląda! Zresztą wszystkie rośliny masz piękne, nie tylko jeżówki ;:167

Wszystkiego dobrego ;:196
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo zdjęcia bardzo ładne, a chwastów żadnych na nich nie widać :) więc nie masz się co martwić, no albo walka z nimi idzie Ci tak szybko ;:224 Lato na całego z pełnią barw w ogrodzie :wit
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko ( Amanita). Większości osób mój ogród kojarzy się z jeżówkami. No cóż się dziwić skoro goszczą u mnie w dość dużej ilości. Dziękuję Ci za miłe słowa. To bardzo cieszy kiedy nasz praca zyskuje uznanie u innych osób. Z ławeczki jestem bardzo zadowolona i wciąż mi się podoba.

Mariusz (maniolek) musisz mi uwierzyć na słowo, że są u mnie miejsca bardzo zachwaszczone. Pokazuje te, które już oplewiłam i nie będą Was straszyć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I już nie zanudzam :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Ewo :wit . Bardzo fajnie, że wyjazd był udany a pogoda dopisała ;:215 . To najważniejsze bo na pogodę wpływu nie mamy. Miałaś też okazję na forumowe spotkanie ;:215 . Zachwycam się w dalszym ciągu Twoimi jeżówkami ;:138 , cudne są. Czy kiedykolwiek policzyłaś ile ich masz ?? Hortensje również pięknie wyglądają ;:108 . Ty rezygnujesz z pomarańczowego a ja powoli wprowadzam go do siebie więc będzie zachowana równowaga :lol: . Za to żółtego w pełni lata nie zaakceptuję nigdy , wiosną może być ale latem gryzie się z moimi różowymi roślinami, których u mnie sporo ;:173 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewuś, jak wchodzę do Twojego wątku, to tylko przybywa mi jeżówkowych chciejstw. :lol:
Są takie piękne, a u Ciebie tak wspaniale rozrośnięte, że skradła bym Ci je wszystkie :lol:
Znasz może nazwę tej różowej
https://images91.fotosik.pl/4/1dad385829fbea91.jpg
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko (ewelkacha88) nie liczyłam ile mam jeżówek. Rozumiem, że chodzi o odmiany ? W przyszłym roku będzie ich mniej bo jednak zrezygnuję z pomarańczowych. Nie powiem, żeby mi się nie podobały, ale nie bardzo pasują mi do ogólnego wizerunku moich nasadzeń. Za mocnym żółtym też nie przepadam. ;:oj
W tym roku bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie hortensja Great Star. Jest dużym krzewem z mnóstwem kwiatostanów. Jest cudna, ciągle się na nią patrzę. ;:167

Wiola (tulipanka) to jest jeżówka Pink Bonbon. Rosną tam dwa krzaczki, sadziłam je w tamtym roku. Póki co należy jej się medal ;:167 Zachwyca pod każdym względem. Przekaże jeżówką, żeby miały się na baczności. ;:7

I kolejne zdjęcia , tak do znudzenia. :uszy

To może lilie. Mam ich bardzo mało i głównie białe. Taka ilość dla zapachu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skosztowałam dzisiaj pierwszych owoców śliwy Uleny. Nie były żółte, ale miękkie i słodkie. Pycha

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy raz u mnie kwitną:

Lichfield Ange

Obrazek

Eglantyne ;:167 Ale słodziak

Obrazek

Obrazek

Heritage

Obrazek

Pokaże jeszcze pięknej urody Evelyn ;:167 Bardzo słabo u mnie rosła, chyba dlatego, że bardzo atakowały ją mrówki i ich hodowla mszyc. Zastosowałam jej terapię wstrząsową. Obcięłam wszystkie pąki kwiatowe, całą przycięłam, zapodałam mrówką niebieski proszek i bacznie ją obserwowałam. Warto było. Wzmocniła się i zakwitła, jest cudna i ten zapach. Niestety mrówki już się koło niej kręcą, ale dzisiaj obsadziłam ją bodziszkiem. Ciekawa jestem kto wygra tą walkę ?

Obrazek

Obrazek

No i jeszcze tacy goście wpadli na foto

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”