Nasze 1500m2 - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze 1500m2 - cz. 3

Post »

Siedzę sobie przed laptopem, wybieram zdjęcia, a zza okien dochodzi do mnie najpiękniejszy dźwięk na świecie - odgłos padającego deszczu :heja

Kolejne pelargonie:
Blue Wonder
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przybywa floksów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Purple Bicolor
Obrazek

Lilii nigdy nie mam dość ;:173
Obrazek

Obrazek

Mister Job
Obrazek

Purple Prince
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liliowców też ciągle mi mało :;230
Chopin
Obrazek

Flava
Obrazek

Jan Paweł II
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I mój ulubiony obecnie zakątek, nie sposób go przeoczyć, bo już z daleka przyciąga zapachem :D
Obrazek

Obrazek

Pierwszy dzielżan :shock:
Obrazek

I hibiskus
Obrazek

Za to ostatni dzwonek (chyba, bo tyle ich mam że już nawet nie pamiętam, czy wszystkie kwitły ;:224 )
Kremowy biały
Obrazek

Jeżówki się dopiero rozkręcają
Obrazek

Obrazek

doppeldecker
Obrazek

Róże nieśmiało zaczynają powtarzać kwitnienie ;:173
Obrazek

Obrazek

Powojnik bylinowy Cassandra ? nie wierzyłam, że powojniki pachną dopóki nie powąchałam :lol:
Obrazek

Mahonia przystroiła się w korale
Obrazek

Zawsze mnie zastanawia szybkość z jaką motyle dowiadują się o mojej budlei, ledwo jedna kiść kiedyś zakwitła, a już ją obsiadły. Radary jakieś mają czy co? :;230
Obrazek

I kilka kwitnień z całej ?reszty? :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednak nie samymi kwiatami człowiek żyje ? na ząb też się coś znajdzie. Moim marzeniem jest, żeby przez cały sezon mieć coś do podjadania: najpierw były truskawki, potem wiśnie, teraz śliwki
Obrazek

Tych szybko nie zabraknie, bo w tym roku urodzaj przewyższył nasze najśmielsze życzenia
Obrazek

A już pojawiają się malinki :tan
Obrazek

Potem będą wczesne jabłka, w różnym czasie dojrzewające winogrona, słonecznik i późne jabłka. Dosadziłam też dwie odmiany borówki, ale pewnie trzeba będzie poczekać z łasuchowaniem :wink:

A teraz z innej beczki ? czyli zdjęcia kurek mojego brata. Czyż nie są urocze? ;:173
czubatki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta cała czarna to silka, jest milutka w dotyku niczym króliczek :shock:
Obrazek

A tu kochin olbrzymi, tu jeszcze mały, ale dorosłe mają superowo obrośnięte portki ;:306
Obrazek

I całkiem zwykłe kaczuszki, jednak są tak urocze, że nie mogłam się oprzeć 8-)
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O matko jakie tu masz dziwne, ciekawe i ładne te kurki Małgosiu :wit
Gdzieś słyszałam, że one są drugie ?
I kaczuszki. Fajnie.swoje jajka masz. Ja takie i jednej pani zawsze kupuję .

Ja lilii też ciągle nie mam dosyć . Dobrze,że one wszędzie się zmieszczą.
Twoje bardzo ładne .I dużo widzę masz tych pachnących. to tam tylko wąchać i być
Dużo masz pięknych odmian i liliowców. ;:167 tylko te już wszędzie nie da się upchnąć. :wink:
Dzwoneczki piękne.Lawendy. . Ja jeszcze swojej nie przyjęłam. A to już czas. :roll:
Nawet myślę ,żeby ja z poprzedniego miejsca przesadzić
No tam jest mało widoczna.
Inne kwitnienia też urokliwe. ;:108
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosia ale fajne masz te kurki i kaczusie takie dorodne. ;:oj ;:215
Zapach lilii poczułam przez monitor :heja masz tego ogromną kolekcję a do tego liliowce, też całkiem sporo. ;:138 ;:63
Owoców w tym roku będzie pod dostatkiem, żeby tylko wichury konarów nie połamały - u mnie tak się kiedyś zdarzyło. ;:224
Powojnik Piilu,pełnymi kwiatami kwitnie na samym początku, nie przycinaj go wcale, to Ci wtedy tak zakwitnie.
A Viola bardzo szybko całą ścianę zawojuje a jej kwitnienie nie ma końca. Świetny powojnik. ;:433 ;:433
U mnie powtarzają botaniczne Atragene, coś się biedakom poprzestawiało, czyżby wcześniejszą zimę czuły. ;:202
;:196 Pozdrowienia zostawiam, życząc ;:3 na przemian z deszczykiem. ;:47
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Małgosiu, Ty coś kitujesz :wink: Z bajek dobrze pamiętam, że małe kaczuszki są żółciutkie, a Te bratowe jakieś łaciate :;230 Kurki prześmieszne, czubki bardziej wyglądają jak puchowe czapy ;:oj Czy one spod tych czap cokolwiek widzą?
Ja już chyba nie pamiętam jaki dźwięk wydaje padający deszcz. W tamtym roku nadmiar, w tym niedostatek. Nie mogłoby być po równo?
Niektóre z Twoich pelargonii bardziej przypominają kwiatami maleńkie różyczki :tan Śliczne są.
Lilie, liliowce- same cuda pokazujesz. Mi też ich nigdy dość, szczególnie tych pierwszych. Patrząc na Twoje już wiem jakie powinnam sobie dokupić. Brakuje mi jakiś jasnych i chyba na takie zwrócę większą uwagę ;:108
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu ale masz wspaniałe lilie i liliowce ;:215 Pelargonie super odmiany ;:333 Twoja lawenda z długimi kłosami,znasz może odmianę?
Śliwka ma ogrom owoców,moja na wiosnę została wykopana,całkiem uschła ;:222 Trzeba porozglądać się za nowym drzewkiem.
Kurka silka ale puszek miły ;:215

Pozdrawiam miło :wit
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Małgosiu kwitnień u Ciebie masa ;:63 Jak zobaczyłem te kurki to pomyślałem, że hmm nie widziałem ich wcześniej u Ciebie hehe, no ale widzę, że to brata jednak :) ma ich troszkę i bardzo ciekawe okazy ;:108 Ty widzę kolekcjonujesz kwiatki a brat kurki hehe ;:224
A co do kącika liliowo-liliowcowego, to już wyobrażam sobie jaki tam zapaszek panuje ;:108
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaczuszki wcale nie są zwykłe , bo są cudne ;:63 a już kurki , szok, piękne , puchate ...sliczne . Uważam ,ze my jesteśmy złaknieni takich domowych zwierząt, bo teraz to już mało gdzie są ;:138
A Ty masz śliczne odmiany pelargoni, liliowce , no i moje ulubione floksy. Takiego <cieńkiego> nie mam , za to ten z białym oczkiem jest chyba najładniejszy , też mam , chociaż nie wiem skąd , myślałam ,że się zapylił . Ale skoro i Ty masz to musiałam kupić w ub. r.
Roża , która pokazałaś pierwszą cudna, taka romantyczna ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
isia60
200p
200p
Od: 22 sie 2016, o 20:06

Post »

Małgosiu! :wit
Ale u Ciebie tych slicznych kwiatuchów sie nazbierało!..co jeden to ładniejszy...A najładniejsze lilie...bo to moje ulubione nr 1 i prawie wszystkie mam te same...Pisałaś ze jesienia chcesz lilie dosadzać...jeśli mogę cos poradzić to wstrzymaj sie do wiosny..a szczególnie z orientalnymi...Azjatyckie mozesz sadzić ale orientalne sa dość wrazliwe..chociaż potrafia zimę przetrwać,ale po co ryzykować?
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam!Izabela
Moja działka pod koniec sezonu 2017,2018 ,2019
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu anabuko kurki nie są moje, pokazałam brata. Liliowców sobie jeszcze domówiłam w tym roku 16 sztuk, na szczęście rabata już na nie czeka, bo nie wiem gdzie bym poupychała na starych ;:223 Moją lawendę też muszę przesadzić, ale jeszcze nie wiem gdzie...

Stasiu już pisałam do Ani, że drób nie mój :D Tak byłam nim zachwycona u brata, że pokazałam jego. Lilie wiedzą ja mnie oczarować ;:173 Na szczęście śliwa przetrwała, większą część śliwek już zjedliśmy, niestety ostatnie ulewne deszcze sprawiły, że te co zostały jeszcze na drzewku popękały i spadły :( Szkoda, bo takie pyszne były... Piilu nie przycinam, sam z siebie co roku startuje od zera, bo albo przemarznie, albo złapie go uwiąd... No nic, może się kiedyś doczekam... Czytałam, że niby atragene mogą powtarzać kwitnienie, ale do konca nie wierzyłam :wink: To jeszcze bardziej przemawia za tą grupą.

Iwonko 1 to może brat je sam pomalował? :;230 Kurki w czapach - świetne określenie ;:306 Brat opowiadał, że dorosłym trzeba te czapy przycinać, bo faktycznie nic by spod nich nie widziały, tak więc - jak na prawdziwe elegantki przystało - muszą do fryzjera :wink: U mnie zeszły tydzień był niezwykle urodzajny w deszcz, mam nadzieję że i u ciebie ładnie popadało. Oj tak, pelargonie i mnie ujęły tymi "różyczkami" ;:173 Liliowców już sobie domówiłam, a z liliami poczekam do jesieni.

Aniu Annes dziękuję. Niestety nie znam nazwy odmiany tej lawendy, kupiłam już dawno temu jako nn. Moja śliwka pierwszy raz tak nas obdarowała, i od razu zdobyła wiele pochwał od całej rodziny :D Pyszne ma owoce. Szkoda tej twojej :(

Mariusz trafiłeś w sedno z zainteresowaniem moim i brata :D On cały czas wyszukuje różne wyjątkowe okazy drobiu, a ja wciąż dokupuję kwiaty, teraz już na zasadzie "takich jeszcze nie mam" :;230 Niestety zakątek liliowy już kończy panowanie, ale zapach przyciągał z daleka ;:173

Karolinko moi rodzice mieli sporo drobiu, ale takie raczej zwykłe, brat wyszukuje różne, im dziwniejsze tym lepsze :;230 Teraz w ogrodzie chyba najbardziej widać wszystkie kwitnienia, bo to czas tych najbardziej "okazałych", nie sposób przeoczyć lilie czy kępy floksów :wink:

isia60 witaj ;:7 dziękuję za pochwały i rady ;:196 Lilii orientalnych nie sadzę wcale, bo boję się o to ich zimowanie... Na szczęście jest wiele innych równie pachnących i ładnych, z którymi nie trzeba się cackać :wink: Ja mam w sumie dobre doświadczenie z sadzeniem lilii jesienią, dwa lata temu to dopiero początkiem listopada sadziłam i wszystkie ładnie przeżyły ;:108
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O rany, jeszcze nigdy nie byłam tak opóźniona ze wszystkim :( Z pokazywaniem zdjęć jestem w tak głębokim lesie, że pierwszy raz zastanawiam się czy zimą nie będę musiała uruchomić wspominek, choć do tej pory jakoś nie mogłam się do tego przemóc... A i wasze ogrody odwiedzam rzadziej niż bym tego chciała :oops:
Sporo się u mnie dzieje, cały czas pracuję nad nową rabatką, a że ziemia tam jest świetna, to szkoda mi każdego centymetra i tak rozrasta się ciągle :;230 Nawet em się zaangażował i pomaga w soboty :D Mówi do mnie "teraz to będziesz miała tyle miejsca, że możesz sadzić cały rok". Naiwniak... w poczekalni czeka już tyle kwiecia, że nie wiem czy się w ogóle pomieszczą ;:306
Ale, ale - żeby nie zapeszać zdradzę wam na uszko, że wszystko wskazuje na to, iż niedługo będę musiała zmienić nazwę wątku, bo nie będzie już zgodny z prawdą :wink: Obrazek

Teraz jak zwykle ostatnio ułamek moich kwitnień :oops:
Trochę niebieskości
Kocimiętka Blue Moon ? kolejna z tych, które trzymają pion
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Macierzanki
Obrazek

Szaławia Purple Rain
Obrazek

Trojeść krwista Cinderella
Obrazek

I takie tam?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co by nie było ? doniczkowe też mam. Muszę przyznać, że rośnięcie w pieluszkach nawet im się podoba
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Caliope Dark i Marbacka Tulipan
Obrazek

Legowisk ci u nas dostatek, ale nie ma to jak gnieść się we dwoje na jednym
Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Nie tylko Ty nie wyrabiasz na zakrętach ;:224 . Ja od jutra będę miała trochę luzu więc może będę częściej bywała na forum ;:224 . Nie ma to jak kocio-psia miłość ;:108 . Czyżbyście mieli dokupić sobie sąsiednią działkę ;:204 ?? Trzymam kciuki ;:138 . Wtedy mogłabyś rozwinąć skrzydła ;:108 . Ja też mam w planach zrobić nową rabatę ale taką tymczasową bo nie mam gdzie posadzić n owych nabytków :;230 . Poza tym córka doszła do wniosku, że chciałaby mieć swoją rabatę więc niech sobie tam sadzi co chce :lol: . Fajna ta kocimiętka trzymająca pion. Ostatnio właśnie szukam takich bo ta moja mnie denerwuje. Dokupiłam jakieś dwie odmiany, zobaczymy. U Ciebie jak zawsze mega różnorodność ;:215 . Cudnie i kolorowo . Pozdrawiam :wit .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,śliczności pokazujesz kwiatuszkowe ,pelargonie zwłaszcza te jaśniutkie są dla mnie urocze ,no a kurki brata rewelacyjne ,tak lubię kurki ,nie mam ich bo ciągle gdzieś wyjeżdżam i nie chcę nikogo nimi obciążać ,no i też musiałabym wybudować solidny kurnik i wolierę ,bo są koło mnie lisy,jastrzębie i wszystko inne ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu szykuje się powiększenie areału. ;:215 Będziesz mieć pole do popisu. :D Czy lilia Purple Prince długo kwitnie?. Mam podobną NN, przez miesiąc rozwijała kwiaty.
Zakątek z latarenkami uroczy. ;:oj
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu dla mnie też doba za krótka :(
Super wiadomość o powiększeniu areału, będziesz mogła szaleć ;:108
Piesek z kotkiem - fajny widok ;:167 Zawsze razem cieplej ;:306
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Gosiu,

już cieszę się z tobą ;:138 . Będziesz mogła posadzić wiele roślin.
Rzeczywiście, czas ucieka niemiłosiernie szybko. Już prawie koniec lipca.
Twój ogród śliczny. A mogłabyś podzielić się informacją, które lilie tak ładnie pachną? Orientalne wymagają okrycia na zimę, a trąbkowe? Mam pierwszy raz kilka sztuk, ale nie doczytałam nic o wrażliwośći na mróz.
Chciałabym się jeszcze zapytać o mikołajka płaskolistnego? Rozmnaża się tylko z nasion? Można już go ściąć i zasuszyć?
Mam pierwszy rok- zresztą z poprzedniego zamówienia od ciebie.

:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”